gasztró

szerkesztés

Itt a nyár – szerethető kerthelyiségek, ahol árnyas fák alatt bújhatsz el a hőség elől

Szerzők

  • Nemes Nóra

2020. 06. 30. 12:00

A hosszú bezártság és az esős június után végre itt a nyár – az idei szezon legkedvesebb kerthelyiségeit mutatjuk most meg, ahol el lehet bújni a város zaja elől.

Fotó: Moné Restaurant - Facebook

Moné Garden

1/16

1011 Budapest, Fő utca 30.

Címkék

A kapucínusok egykori kolostorából készült hotelhez és étteremhez tartozó Moné Garden egy külön entitásnak számít a komplexumban. A magas kőfallal körülvett hangulatos kertben remek italokkal és igényes grill-, valamint BBQ-ételekkel várnak minket, a húsoktól a halon át egészen a vegafogásokig. Ha napközben szeretnénk elbújni a világ elől, akkor az igényes heti menüjüket is elfogyaszthatjuk a kertben, sőt múlt hét óta reggelizni is lehet a borostyánnal benőtt falak alatt. 

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Csendes Társ

2/16

1053 Budapest, Magyar utca 18.

Több Infó

Címkék

Igazi belvárosi oázis a Károly kert tőszomszédságában, a nagy testvér, a Csendes mellett. Még a legmelegebb nyári napokon is kellemes hűvösben ücsöröghetünk az árnyas fák alatt egy munka utáni, barátnős borozásra vagy kora esti randira is tökéletes. Ahhoz képest, hogy a hely maga nem túl nagy, meglepően széles borlapjuk van, és néhány finom falatra is zámíthatunk, ha ide térünk be hűsölni. Napközben az árnyas fák, este a a romantikus gyertyafény miatt erősen ajánlott!

Fotó: Hartyányi Norbert - WLB

A Kert Bisztró

3/16

1146 Budapest, Thököly út 57/b

Több Infó

Címkék

Pesten kevés az említésre méltó kerthelyiség, de Zuglóban a Thököly úton találjuk az elég egyértelmű nevet viselő A Kert Bisztrót, amely egy letisztult, rendezett, nyugodt kis menedék a hangos pesti oldalon. Az egykori borház helyén a tulajdonosok fiatalos, igényes éttermet hoztak létre trükkös, talán leginkább a fine bisztró műfajába illeszthető, ennek ellenére megfizethető fogásokkal, változatos grillétlappal és business lunch ebédmenü-ajánlattal. A szomszéd udvarokból százéves fák szegélyezik a kertet, ahol vakítóan zöld a fű, és a legnagyobb melegben is kellemes hűvös fogad. 

Fotó: Haris Park

Haris Park – Bobo Restaurant

4/16

1022 Budapest, Marczibányi tér 6-7.

Címkék

A 2019-re megszületett a Haris Park egy multifunkcionális rendezvénykomplexum sokszínű étteremmel, elegáns bárral, pompás parkkal, mi több, egy olyan bálteremmel, ahol egykoron Sissi is keringőzött. A rengeteg lehetőség között az egyik leghivogatóbb a Bobo kertje, amely az nyüzsgő Széll Kálmán tértől egy rövid sétára található. Az étterem kerthelyisége főleg ebédre és vacsorára alkalmas, de rendeznek tematikus esteket is, gin- és borbemutatókkal, irodalmi estekkel, jógaórákkal – vagy éppen pop up piknikkel. 
 
Ha vacsorázni érkezünk, akkor a könnyed, alapvetően hazai kedvencekre épülő, nemzetközi konyhára is kitekintő erős étlappal várnak minket, valamint igényes itallappal, és rendkívüli gonddal összeállítot borlappal, melyen hazai kis pincészetek tételei éppúgy megtalálhatóak, mint a nemzetközi borok.

Pagony kert (Bezárt)

5/16

A magyarok híresek a kreativitásukról, és a Pagony létrejötte ennek az egyik találó megnyilvánulása. Miért is ne lehetne a Gellért fürdő egykori, használaton kívüli gyerekfürdőjéből bisztró? Az elszeparált boxokként szolgáló pancsolókba asztalokat és székeket állítottak fel, amelyeknél reggelit, ebédet, vacsorát, limonádét, kávét és cseh söröket szolgálnak fel mesebeli környezetben. Kánikulában különösen ajánlott, a Gellért-hegy lankáin ugyanis egy-két fokkal mindig hűvösebb van, mint a forró belvárosban. Nem csak randira vagy baráti iszogatásra alkalmas, gyerekekkel is érdemes ide foglalni.  

Fotó: Czakó Piacz / Facebook

Czakó Kert

6/16

1016 Budapest, Czakó utca 15.

Több Infó

Címkék

A budai lankák között elbújva, a Tabán egyik legrégebbi épületében, egy teljesen átalakított és modern elemekkel ötvözött parasztház udvarán találjuk a Czakó Kertet. A rusztikus hangulatot eltolható üvegfalak és fémből készült építészeti elemek dobják fel, és működik itt cukrászat és szezonális fogásokat felszolgáló bisztró is. Szombatonként termelői vásárrá alakul az udvar, ahol kistermelőktől, biogazdaságokból származó portékákat vásárolhatunk.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Massolit Books & Café

7/16

1072 Budapest, Nagy Diófa utca 30.

Több Infó

A belváros talán legtitkosabb kertje a Massolité. Egy kávézó és egy könyvesbolt pazar fúziója, amely rámutat mennyire zöld városban is élhetnénk, ha közös, nagy kerttel lennének a bérházak összekapcsolva, mint ahogy a 70-es években a városfejlesztők elképzelték, vagy ahogy Berlinben meg is valósították. A környező újabb házak udvarát ugyanis nem sok minden választja el, így a Massolit kertjébe egy csésze kávéval vagy könyvvel kiülve meglepően nagy zöld oázisban találhatjuk magunkat.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Majorka

8/16

1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 16.

Több Infó

Címkék

A Városmajor kapujában álló egykori trafóházban (és körülötte) működik Bel-Buda egyik legkedveltebb kocsmája, a Majorka. Nyáron a kinti fák árnyékában iszogathatunk, miközben nyikorogva el-elhalad a fogaskerekű. Vidám lampionok szórják a fényt a murvás földre, meccsnapokon pedig kivetítő is van. Az italokat – nem meglepően – budai árakon mérik, viszont a sült krumpli vagy a Buffalo csirkeszárnyak jutányos kísérők. Ideális, könnyed indítása lehet bármelyik estének, vagy csak beülni délután egy kávéra.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Budapest Garden

9/16

1036 Budapest, Árpád Fejedelem útja 125.

Címkék

Az egykori Görzenál helyén nyitott Budapest Garden igazi szabadidős komplexum, ahol lazán eltölthetünk pár órát, de akár egy egész hétvégét is, hiszen a food trucktól kezdve az italokon át a legkülönbözőbb sporolási lehetőségekig mindent megtalálunk egy helyen – sőt, időnként még ingyenes kertmozivá is átalakul a nappal izgalmas meccseknek helyet adó röplabdapálya. A helyen több különböző tematikájú pultot találunk, attól függően, hogy a sör-fröccs, esetleg a koktél vonalon maradnánk, ha enni szeretnénk, akkor is több lehetőségünk van, a Gardenen belül a Deep Burger hamburgereivel csillapíthatjuk az éhségünket, de empanadázhatunk is, a hely előtt pedig több különböző food truck áll, ahol pizzát, rántott csirkét, vagy éppen fagyit szerezhetünk be.

A Budapest Gardenben egyébként mi magunk is főzhetünk – van bérelhető bogrács és grillfelszerelést is biztosítanak, így saját kert híján itt csaphatunk egy jó kis kerti murit. Akik aktívan töltene egy délutánt, az választhat a focipálya, a röpipálya vagy a biciklipálya közül.

Fotó: Budai Gesztenyés Nagyvendéglő - Facebook

Budai Gesztenyés Nagyvendéglő

10/16

2092 Budakeszi, Szanatórium utca 2.

Több Infó

Címkék

Az 1902-ben alapított, nagy múltú és patinás budai vendéglő, hangulatos kerthelyiséggel és tágas, elegáns belső térrel, gyakran cserélődő, szezonális étlappal vár mindenkit, aki a belvárostól kicsit távolabb is szívesen kizarándolkol. Bár alapos és igényes rövid és borkínálatuk is van, elsősorban étteremről beszélünk, így főleg akkor jó választás, ha kicsit kiszakadnánk a belső kerületekből. Az étlapjuk alapvetően magyaros, de jó pár nemzetközi konyha által inspirált fogást is találunk rajta.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Jardinette

11/16

1112 Budapest, Németvölgyi út 136.

Címkék

A Németvölgyi úton található étteremnek a neve is utal a vonzó körítésre, a jardin franciául ugyanis kertet jelent. A páfrányokkal, babérsommal, hortenziákkal, kék szarkalábakkal, korallberkenyével és kecskerágóval gazdagított, buja zöld kertet gyönyörű ősfák árnyékolják be nyáron. A kert szerepét ősztől hangulatos, üvegfalú télikert veszi át, ahol továbbra is úgy érezhetjük, mintha a szabad ég alatt ebédelnénk. A konyha alapvetően kifinomult magyaros, de a szezonális grillétlapról cevapot és mézes-mustáros sült lazacot is kérhetünk.

KisBécs (Bezárt)

12/16

A Királyhágó térhez közeli KisBécs egy osztrák borokra szakosodott szaküzlet és egy reggeliző nagyon szerethető fúziója. Apró kerthelyiségében a délelőtt remek reggelikkel, dél után kiváló borokkal és igényes szendvicsekkel, ötletes salátákkal és borkorcsolyákkal várnak minket. Bár csak pár percre van a Déli Pályaudvartól, a XII. kerület egyik csöndes mellékutcájára nyílik a kert, így a nyugalom is garantált a jó borok és a finom falatok mellé. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Kéhli Vendéglő

13/16

1036 Budapest, Mókus utca 22.

Több Infó

Címkék

Kevés étvágygerjesztőbb jelenet létezik a magyar filmtörténetben, mint mikor a Szindbád című filmben Latinovits Zoltán velőscsontot eszik. Az ínycsiklandó lakomák Krúdy Gyula színes és kifejező alkotásainak visszatérő motívumai, és az író maga is szívesen és rendszeresen hódolt az étel, az ital és a szebbik nem nyújtotta élvezeteknek, méghozzá az óbudai Kéhli vendéglőben. A Kéhli étlapján máig megtalálható több hagyományos magyar étel, amelyet Szindbád is nagy kedvvel habzsolt, a falakat pedig Krúdy ékesszóló sorai díszítik, a kicsike belső kert pedig varázslatos, Krúdy világához hasonlatos hangulattal bír.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Grandio Jungle Bar & Grill

14/16

1072 Budapest, Nagy Diófa utca 8.

Több Infó

Címkék

A VII. kerületi Grandio a Nagy Diófa utcában kapott helyet dzsungelszerű növényzettel és természetközeli hangulattal. Ha szeretnénk kicsit visszamenni a késő kamaszkorba, vagy hiányzik az egyetemi évek hangulata, akkor a Grandio a tökéletes választás. Nem itt fogjuk megkóstolni a legújabb natúrborokat, és kézműves gineket, de ha csak egy pohár csapolt sörre és egy jóféle burgerre vagy quesadillára vágyunk egy hangulatos belvárosi kertben, akkor itt a helyünk.

Fotó: Jász Annamária - We Love Budapest

Alessio

15/16

1026 Budapest, Pasaréti út 55.

Címkék

Olasz és házias – sokunk kedvenc szókapcsolata, ami az ételeket illeti. Az Alessio 10 éve nyitott Pasaréten abszolút vendégközpontú szemlélettel, családias hangulattal, és egy kedves kerthelyiséggel. Az eredeti olasz konyhát életre keltve az ételek mind kifogástalan alapanyagokkal készülnek, frissen. Tésztáik helyben készülnek, pizzáik pedig eredeti olasz alapanyagokból, gluténmentes változatban is. Friss halak, rákok, egész polip, bárány és borjúmáj színesíti az étlapot. A szemrevaló borválaszték nagyrészt magyar, és különleges, kézműves borászok nedűit is fellelhetjük köztük. A terasz árnyas, és csendes, az étteremben négylábú társad is szívesen látják.
WLB tipp: ikonikus ételük a sistergős csilis rák, és kihagyhatatlan a calamari fritti!

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

VakVarjú Beach Bistro – Kopaszi-gát

16/16

1117 Budapest, Kopaszi gát 2.

Címkék

Vízközelben mindig jobban bírjuk, ha tombol a nyár – a Kopaszi-gát pedig amúgy is egy a város egyik legkellemesebb pontja, ha kifeküdnénk egy kicsit napozni, tollasoznánk vagy bicikliznénk egyet a zöldben. A VakVarjú Beach, ahogy a neve is mutatja, a strandhangulatot kívánja közvetíteni, így az étlap is ehez igazodik – a múltidéző retróságok által inspirált fogások ugyanúgy megtalálhatóak, mint a hamburger vagy a csevap. Kísérőnek kérhetünk házi limonádét, frissítő szörpöket vagy klasszikus koktélokat is, de kiemelten széles a gin-tonik kínálat is.

Hasonló tartalmak

Admin mode