gasztró

szerkesztés

Koffeinen innen, pandémián túl – 6 új kávézó Budapesten a minimalistától a nagypolgáriig

Szerzők

  • We Love Budapest

2020. 08. 11. 13:47

Öröm látni, hogy nem állt meg az élet Budapesten, és a vállalkozók sem adták fel álmaikat a kihívások ellenére. Lássuk, milyen új helyekkel találkozhatnak az újdonságra nyitott kávéőrültek.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Arch & Beans – Astoria

1/6

1088 Budapest, Rákóczi út 5.

Címkék

A szezon egyik üdítő meglepetése az Astorián található, leginkább kávéházként definiálható hely, amit egyrészt a mérete indokol. A nagy belmagasság, a műemléki védettség alatt álló nagytükör, a 150 éves eredeti mozaikpadló és mészkőoszlopok különös nagypolgári, hangulatot adnak a helynek, amit retró-indusztriál bútorokkal rendeztek be, egyfajta 2.0-ás New York-kávéházi enteriőrt eredményezve. Nem túl gyakori, hogy újhullámos kávézókban sok embernek jut ülőhely, vagy a sarokban tonnányi kávébab áll zsákokban, és látványpörkölőt sem mindenhová építenek be; a tulaj maga pörköli meg a kávét, ami a csészénkbe kerül, amihez finom harapnivalók és udvarias kiszolgálás társul. Ugyanezzel a kávéval találkozhatunk egyébként a Mária téri Kávé Művek őrlőiben is, mivel a tulajdonos ugyanaz.

Arch & Beans  

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Anton – Bródy

2/6

Még februárban nyitott meg, és minden közösségi médiás aktivitást nélkülözve, a helyi erőkre támaszkodva is szépen elkezdett felfutni a Bródy Sándor utcai kávézó. A koronavírus után már ők is kezdenek magukhoz térni, amiben komoly fegyvertény, hogy saját készítésű, jó minőségű, adalékmentes kovászos kenyeret is hazavihetünk a napi kávénk mellett. Nagy szerencséjükre találtak egy elkötelezett péket, aki a kenyerek mellett a leveles péksütemények terén is remekel – a pisztáciás croissant-jukkal például garantáltan bearanyozhatjuk a napunkat –, de a jó kovászos kenyeret négysajtos galette-ben is kipróbálhatjuk, ami kiadós reggelinek is beválik. Saját cukrász készíti a különböző mentes sütiket is.

Anton Coffee and Bakery

Fotó: We Love Budapest

Wömbät – Bartók

3/6

1114 Budapest, Bartók Béla út 37.

Címkék

A Bartók Béla út Buda legkellemesebb sugárútja, ahol a már kultikusnak számító kávézók, beülős helyek mellett mindig elfér egy új szereplő. A Wömbät megjelenése a budapesti újhullámos kávéterepen nem minden előzmény nélküli: a hasonló umlautos írásjelekkel operáló Zërgë 2018-ban nyitott meg a Fő utca Lánchídhoz közeli végén, a Wömbät pedig júnus 3-án követte őt a sorban a Bartókon – szintén izgalmas bagelekkel, frissen sült croissant-okkal, péksütikkel és egy világosabb, illetve sötétebb pörkölésű specialty kávéval. Ottjártunkkor épp a Casino Mocca magyar pörkölő nedűi csorognak a terepszínű kávégépből. Két-három asztal az utcán kapott helyet, a galérián pedig a mintás ülőgarnitúrákra rossz időben is fel lehet majd kucorodni. 

Wömbät Coffee Shop

Fotó: The Rusty Coffee / Facebook

The Rusty Coffee Buda – Pasarét

4/6

1026 Budapest, Pasaréti út 51.

Címkék

A II. kerület jól megközelíthető csomópontján, a Pasaréti út-Gábor Áron út találkozásánál nyitott meg a Balatonon már szép karriert befutott kávézó budapesti egysége. Balatonakarattyán a festői panoráma mellé települt a konténerekből modern technológiával, trendi dizájnnal kialakított Rusty Coffee Box, pasaréti párja ezzel szemben egy „budaibb” életérzést tükröz. Letisztult, fehér, tágas tér fogad odabenn, míg kint nagy kerthelyiség a fák és árnyékolók alatt. Specialty kávék, komolyabb reggelinek való tojásétkek, avokádós, lazacos, kapribogyó-tonhalas és humuszos toastok is kaphatóak többek között a balatoni szarvasbogár égisze alatt működő kávézóban.

The Rusty Coffee Buda  

Fotó: We Love Budapest

4minutes Cafe – Budai Vár

5/6

1014 Budapest, Országház utca 15.

Címkék

A budai Vár artisztikus miliőjébe passzoló, kifinomult és a részletekre sokat adó kiskávézó már márciusra elkészült, de a nyitás váratott magára a vírus miatt, de kívülről már a karantén ideje alatt megfigyelhették a Várban egészségügyi sétájukat megejtő környékbeliek. A 4minutes Cafe-ban nem sietik el a dolgokat: szerdától vasárnapig vannak nyitva, és az élet csak délelőtt 11-kor kezdődik náluk. A Goosebumps magyar specialty kávélabor kávéit kínálják a Norma ínycsiklandozó péksüteményeivel, továbbá vegán és egy mentes desszertekkel, Zhao Zhou teákkal, Superjuice levekkel. Minden saját emblémával ellátott, ízléses kerámiákban érkezik, és az éles szemű megfigyelő kiszúrhatja, hogy a dekorációként szolgáló kaspókon is ott figyel a 4minutes szimbóluma.

4minutes cafe 

Fotó: We Love Budapest

SEED Budapest – Bocskai

6/6

1113, Budapest, Bocskai út 77-79.

Címkék

A kis pasztelszínű Piaggiót már sokfelé láthattuk a városban, hiszen különféle rendezvényeken szolgáltatta a minőségi koffeinbevitelt. Júniusban végre fix helyüket is megnyitották Újbudán – egyelőre csak tesztüzemben, de reméljük, hogy hosszú távra is berendezkednek. A belvárosiak valószínűleg nem a Seedben fognak rálelni legújabb törzshelyükre, de a Bocskai úton hiánypótlónak számít a letisztult stílusú üzlet, ahol a Bagira Coffee világos pörkölésű kávéi mellé bagelből készült szendvicseket falatozhatunk. A környéken dolgozóknak ideális reggelizőhely lehet, hiszen a retró székek mellett egy kényelmes kanapét is találunk, ahol komótosan elszürcsölhetünk egy flat white-ot, szép időben pedig a kis teraszról figyelhetjük az utca forgalmát.

SEED Budapest 

Hasonló tartalmak

Admin mode