Piacra járni ma már nem csak hobbi, hiszen így juthatunk a legegyszerűbben szép zöldséghez, gyümölcshöz, amiből egyre kevesebbet látni az üzletek polcain. A fedett vásárcsarnokok mellett városszerte egyre több helyen találunk a hét bizonyos napjain megrendezett piacokat, ahol megbízható és lelkes termelők szép portékái közül választhatunk. Nekünk, városiaknak legtöbbször nincs időnk a termőföldtől az asztalig kísérni a zöldségek és gyümölcsök útját, ám a vásárlásnak ezzel a formájával jó helyen csatlakozhatunk a folyamathoz, a csodás hozzávalók látványa pedig főzésre inspirál. Érdemes néha időt szakítani egy kis piacozásra.

1/9

Római parti Piac

Kb. 30-40 termelőtől vásárolhatunk nagyon kellemes környezetben, a Római-part óriási fái alatt. Bringával szombatonként szuper reggeli program a látogatás, könnyűszerrel végigcsoroghatunk a Duna-parton, hogy finomságokkal tankoljunk fel, de van itt néhány beülős hely is, ahol kipihenhetjük a fáradalmakat. Ezen a piacon találjuk talán a legjobb minőségű, termelők által feldolgozott élelmiszereket. Érdemes kipróbálni a Pomodorini paradicsomszószát és aszalt paradicsomait, a Panelpék sütijeit, bajnok Dékány Erzsébet házi rétese és a nagykörűi sajtok is, de mikrozöldekből és fűszerekből is jó a kínálat. 

 • Időpont: szombatonként 8.0013.00
 • További infók itt.  

2/9

Vahot utcai piac

Az MDF-piacok története önmagában is nagyon érdekes, ezek voltak az első helyszínek a városban a rendszerváltás környékén, ahol helyi termelőktől, gazdáktól vásárolhattak a fővárosiak. Noha a Vahot utca és környéke a Bikás park felújítását követően megszépült, a jól bevált piac maradt. A helyszínt 4-es metróval a legegyszerűbb megközelíteni, itt először kis bolhapiac fogad, utána érkezünk meg a termelőkhöz. Meglehetősen méretes a helyszín, olyan 70-80-ra becsüljük az árusok számát, az árak pedig egészen elfogadhatók, mi néhány hete például áfonyát fogtunk ki 3000 Ft/kilóért. 

 • Időpont: szombat 6.3013.00
 • További infók itt.  

3/9

Biokultúra Ökopiac

Különleges piac, ahol mintegy 70 árus portékái közül választhatunk. Az élelmiszerek mind minősített ökológiai gazdálkodásból származnak, ezenkívül néhány kézműves termék, játékok, illetve természetes anyagokból készült kozmetikumok közül is válogathatunk. A helyszín egyébként nagyon kellemes, könnyen megközelíthető, a Gesztenyés kert háta mögött járunk. Az is látszik, hogy igazi közösséggel van dolgunk, a minőségi termékek mellett azonban számunkra azzal emelkedik ki ez a piac, hogy nagyon sok különlegesség, szokatlanabb zöldség is van termékek között, például több helyen is láttunk pasztinákot, és shiitake gomba is akad, így ha valamilyen izgalmas, új ízt ismernénk meg, itt a helyünk. 

 • Időpont: szombat 6.3013.00
 • További infók itt.  

4/9

Havanna Hetivásár

Míg a Havanna-lakótelep és környéke korábban inkább negatív sztereotípiákkal fonódott össze, most egyre több pozitív változást láthatunk. Az egyik legjobb ezek közül az 1989 óta működő piac megújítása, ami olyan jól sikerült, hogy a 2020-ban elkészült épület Budapest Építészeti Nívódíjban részesült. A pavilonok szerdán és szombaton élettel telnek meg, igazi közösségteremtő helyszínné változik a tér, ahol tejesek, húsosok, zöldségesek kínálják portékáikat. Érdemes minél korábban érkezni, mi egy kicsit lecsúsztunk az igazi pörgésről, az érdekes épület és a rehabilitálódó környék miatt azonban mindenképpen szerettük volna ezt a piacot is megemlíteni a listánkban. 

 • Időpont: szerdán és szombaton 5.0013.30
 • További infók itt.  

5/9

Sashalmi Piac

Nem a legolcsóbb, de szuper programokkal, rendezvényekkel is vár a Sashalmi Piac, ami 2011-ben újult meg, így az új pavilonok mellett játszóteret, csinos fasort is találunk. A piac történetéről itt találunk egy rövid videót. Piacnapokon, szombatonként lezárják a közeli Margit utca piacon áthaladó részét, így kellemes sétálóutcában vásárolgathatunk, beszélgethetünk, ismerkedhetünk szomszédainkkal. A helyszín az Örs vezér teréről tömegközlekedéssel is könnyedén megközelíthető, az őstermelők portékái mellett kis bolhapiacon vadászhatjuk a kincseket, nézelődés közben pedig jókat ehetünk is. Ehhez kürtőskalács, a Séf Asztala pékség termékei, illetve a Zabáljcsak BBQ food truck ételei is rendelkezésünkre állnak. Bár a két héttel ezelőtti vihar alaposan megtépázta a környéket, azért mindenképpen érdemes erre a piacra is ellátogatni. 

 • Időpont: hétfőkedd 6.0016.00, szerdapéntek 6.0018.00, szombat 6.0014.00, vasárnap 6.0012.00
 • További infók itt.

6/9

Pancs – gasztroplacc

Már 8 éve működik a Pancs, ami Pest szívébe hozta el a piac közösségi élményét. Az Élesztőházban most is várnak bennünket kb. 20 termelővel, programokkal és közösségi főzéssel, bográcsozással, a Budapest Bike Maffia kávézójában pedig szuper italokkal. A Pancson különösen fontos a szezonalitás, ezért a termékek időről időre változnak, így könnyedén nyomon követhetjük, mit érdemes éppen eltenni, mi az adott idényben a legfinomabb. Folyamatosan várják új őstermelők, árusok jelentkezését is, akik szívesen mutatnák meg termékeiket egy jól bejáratott városi platformon. Augusztus 27-re pedig nagyobb, nyárzáró, egészen a Ferenc térig érő Panccsal készülnek, ahol 35-40 termelő mutatja be portékáit, és olyan különleges vendégek is lesznek, mint például Havas Dóra. 

 • Időpont: vasárnap 9.0013.00 (nyári nyitvatartás) 
 • További infók itt.  

7/9

GRUND piac

Idén 150 éves a GRUND nevű szórakozóhelynek otthont adó épület, amit a helyszínen nemcsak megújult étlappal és megszépült kerthelyiséggel ünnepelhetünk, hanem szombatonként rendezett termelői és kézművespiaccal is. A piac most ugyan egy kis nyári szünetre vonult, ám szeptember 2-tól újra várnak bennünket friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, húsokkal és csodás kézműves termékekkel is. Ha pedig elfáradtunk a vásárlásban, akkor leülhetünk egy frissítő italra, a legkisebbek pedig a játszótéren vezethetik le a felgyülemlett energiákat. 

 • Időpont: szeptember 2-tól szombatonként 9 órától
 • További infók itt.  

8/9

Czakó Termelői Piacz

A Czakó Kert idén nyáron teljesen átalakult, jó hír azonban, hogy bár a piac az épület Tigris utcai oldalára került, a jól ismert termelőkkel és szervezőkkel folytatódik tovább. Saját péket is tudnak fogadni, a Panelpék kovászos pékáruval és többféle teljes kiőrlésű termékkel várja a vásárlókat, de a tavalyi Kenyérlelke Fesztivál díjnyertes kalácsát is megkóstolhatjuk náluk, emellett a piac saját kávéstandjánál, a Csakis Kávénál is frissülhetnek a vásárlók, magyar termesztésű, Costa Rica-i Bányai kávéval. A megszokott és megkedvelt termelők mellett újabb finomságokat is megismerhetünk, szezonális különlegességek, szaftos barack és különböző gombák közül is válogathatunk. A helyszín minden hónap első szombatján a szokottnál is több ínycsiklandozó illattal telik meg, ekkor ugyanis lángost és faszenes kürtőskalácsot is készítenek, emellett pedig különleges programok is várják a vásárlókat, Most szombaton például a paradicsomvásár lesz, aki befőzéshez nagyobb mennyiséget Hridaya farmtól lehet előrendelni

 • Időpont: szombat 8.0013.00
 • További infók itt

9/9

Szimpla Háztáji Piac

Vasárnaponként a Szimpla Kert már a reggeli órákban megtelik élettel és mintegy 20 termelő finomabbnál finomabb portékáival. A piacon ráadásul nemcsak vásárolhatunk, de a legtöbb helyen kóstolni is lehet, rendszerint élő zenével is várnak. Közösségi főzésük, a Közös Lábos segítségével pedig nemcsak jótékonysági szervezetek önkénteseinek finom főztjével lakhatunk jól nézelődés, bevásárlás közben, hanem egy jó ügyet is támogathatunk, ugyanis az ebédből megmaradó profit a szervezetekhez vándorol. Ősztől pedig még bővebb programkínálattal és még több termelővel várnak bennünket Erzsébetváros szívében. 

 • Időpont: vasárnap 9.0014.00
 • További infók itt

Címkék