E hét vasárnapjától az Élesztőház udvarán is beindul a háztáji piacozás, minden héten lesz közösségi asztal és termelői piac, 8:00 és 14:00 között.

A Budapesten élőknek az elmúlt pár évben érthető okokból egyre fontosabbá vált, hogy tudatosan étkezzenek, illetve hogy olyan alapanyagokat használjanak fel a főzéshez, amiről jobb esetben tudják, hogy honnan származik, hogy friss és esetleg még vegyszermentes is. Hiszen nincs is annál jobb, mint ropogós és a földből nemrég kikerült zöldségekből például egy levest vagy főzeléket főzni vagy illatos, friss gyümölcsöket enni, majdnem a fáról.

Ezért is ilyen sikeres évek óta minden közösségi piac, gondoljunk csak a Szimpla Kertben lévőre, vagy azokra az elérhető, központibb helyekre, ahova kiszállítják az őstermelőktől megrendelt zöldségeket, gyümölcsöket, így nem kell kilométereket utaznunk, hogy a legjobb minőségű és leellenőrizhető eredetű élelmiszert vegyünk.

Ezt az elgondolást erősíti most az Élesztőházban helyet kapó közös piacozás és reggelizés az Élesztő és a VinoPiano közös szervezésében, amely rendezvény hagyománnyá szeretne válni, és vasárnaponként várná azokat, akik friss és házi alapanyagból főznék meg a vasárnapi vagy a jövő heti ebédet – vagy esetleg ott és akkor ebédelnének még melegében. A szervezők pedig azt tervezik, hogy a programok majd az igények szerint folyamatosan bővülnek.

Így válik tehát egy romkocsmából közösségi piac minden vasárnap, 8:00-14:00 óráig. A piac az Élesztőház udvarán szerveződik, ahol magyar őstermelők áruit vehetjük majd meg. Olyan termelők kínálják portékáikat, akik számára fontos a természettel való kapcsolat és az összhang. Kaphatunk itt majd szezonális zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, házi sonkát és szalámit, pékárut, szörpöt, lekvárt, gyümölcslevet és bort. A Placc elnevezésű esemény pedig arról szól majd, hogy minden hónapban egyszer elhívnak egy vendéget, aki a házigazda szerepét tölti majd be, és ő vezényli majd le a közösségi főzést a helyi termelők alapanyagait felhasználva.

Felállítanak továbbá egy nagy közösségi asztalt is, ahol együtt ebédelhetünk, illetve a helyben vásárolt alapanyagokból közösen készíthetünk valamit. Reggel 8-tól tehát bevethetjük magunkat a piaci forgatagba, lesz közösségi kávékóstoló, illetve közösségi főzés is a Budapest Bike Maffia vezényletével, koncert, táncház, fröccsterasz, trüffelkészítő workshop, 10 órától pedig a Food Not Bombs Budapest segédletével rászorulóknak lehet majd főzni. A belépés ingyenes, hozhatunk kisgyereket és kutyát is.

Facebook-esemény