Budapest tele van jobbnál jobb századfordulós, sőt még annál is régebbi épülettel, amelyek között nagyon is jólesik sétálni, főleg úgy, hogy az elmúlt pár évben egyre több régi palota és ház újult meg. Ezek többsége műemlék, és mi nagyon örülünk a felújításoknak, ugyanakkor van még hová fejlődnie a városnak: számtalan olyan védett és műemlék épületünk van, amire nagyon ráférne már a figyelem a pusztulás helyett. Most nem a felújítandó házakat vettük sorra, hanem összegyűjtöttünk 10+1 műemlék-rekonstrukciót az elmúlt pár évből, amik szerintünk jó példák lehet(né)nek az elhanyagolt budapesti épületek megújításához.

1/11

Lánchíd

Budapest egyik legismertebb szimbóluma, a turisták kihagyhatatlan fotótémája az 1839 és 1849 között épült Lánchíd, amelynek felújítására hosszú éveket vártunk. A 2021 februárjában indult munkálatok lassan a végükhez közelednek, megtisztították az oroszlánokat, a rekonstrukció során a híd műemléki elemei is visszakerülnek eredeti helyükre, és újragyártják a 8 darab mellvédöntvényt is. Ha minden a tervek szerint halad, akkor idén ősszel már gyalog is átsétálhatunk a város egyik legszebb építményén.

2/11

Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga

A századforduló egyik legnagyobb hatású építésze tervezte Erzsébetváros különlegességét, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát, ami a II. világháború pusztításai óta romosan állt. Sokéves elhagyatottság után, 2021-ben nyitott újra a bizánci és mór jegyekben, a vörös, kék és aranyszínekben bővelkedő felújított zsinagóga, ami ma már nemcsak a hitélet, de kulturális programok helyszíne is.

3/11

Régi budai városháza

A Szentháromság téren álló régi budai városházát Buda visszafoglalása után, 13. századi házak maradványaira kezdték építeni, így nagyjából 800 éves múltra tekint vissza. Ebben a több száz évben pedig sok mindennek otthont adott: volt itt mészárszék is, de a városegyesítésig ez volt Buda, majd az I. kerület közigazgatási központja, míg a II. világháború után működött itt múzeum és nyelvtudományi intézet is. Az épületet 2018-ban a Hetedik Műterem tervei szerint rekonstruálták.

4/11

Operaház

Már akkor is csak kapkodtuk a fejünket, amikor a csaknem öt évig tartó felújítás után beléptünk az Operaház előcsarnokába, de amikor a rekonstrukciót vezető építész, Zoboki Gábor körbevezetett minket az épületen, és elmesélte, mekkora munka volt az eredeti állapot visszaállítása, teljesen elámultunk. Az Ybl Miklós által tervezett neoreneszánsz palotát 1884-ben avatták fel I. Ferenc József jelenlétében, az elmúlt 139 évben pedig háromszor is átépítették.

5/11

Várkert Bazár

Még emlékszünk arra, amikor gimnazistaként az omladozó épületek előtt sétáltunk, és arra is, mennyire örültünk, amikor megindult az Ybl tervezte, olasz és francia függőkerteket idéző Várkert Bazár rekonstrukciója. A Várhegy oldalában lévő kertben nemcsak az épületek kapták vissza az életet, hanem a zöldterület is, de megújult a közvilágítás, és az útvonalakat is leburkolták. A Várkert Bazár pedig a felújítás óta szuper pihenő-, randi-, séta- és rendezvényhelyszínné vált.

6/11

Haggenmacher-palota

Az Andrássy úti Haggenmacher-palotát leginkább az egykor benne működött könyvtárról ismerhetjük, ahová mindig különös élmény volt belépni, ugyanis a könyveken kívüli világ folyamatos pusztulásban volt. Az évek folyamán a könyvtáron túl voltak itt lakások és egy szórakozóhely is, de az épület felújításával egyik intézmény sem foglalkozott. A rekonstrukciót a funkcióváltás hozta el: a 2022-ben hotelként megnyitott egykori bérpalota visszakapta régi fényét. Ismét látszanak a mennyezetet díszítő freskók, a pepita járólap és a kapualj márványoszlopai.

7/11

Postapalota

Az ország első irodaházának felújítására is sokat kellett várnunk, ugyanis a 20. század szinte minden megpróbáltatását át- és túlélő Postapalota rekonstrukciója sem volt egyszerű menet. A felvidéki várakat idéző épületet Sándy Gyula tervezte, és bár saját korában egyszerűsége miatt többen is kritizálták, valójában a legmodernebb épületek közé tartozott. Budapest ostroma alatt az épület teljesen kiégett, 1956-ban, az utcai harcok során ismét megsérült, ezért többször is helyreállították, de mindig csak felületesen. A 2022-ben elkészült rekonstrukció során helyreállították a homlokzatot és a szerkezetet, a belső tereket pedig átalakították.

8/11

Olof Palme Ház

1885-ben tervezte Pfaff Ferenc a Városliget egyik legrégebbi és legszebb épületét, az Olof Palme Házat, ami eredetileg műcsarnoknak épült, bár hamar kiderült, hogy erre alkalmatlan, mivel nem elég nagy. Az évek során volt itt helytörténeti gyűjtemény és kiállítás, hadikórház, szobrászműhely, jelenleg pedig a Millennium Házaként kiállításoknak és kulturális programoknak, valamint egy kávézónak ad helyet. A 2019-ben befejeződött rekonstrukció során helyreállították a homlokzati burkolatot, valamint az elpusztult Zsolnay kerámiákat, visszahelyezték a főbejáratát a Hermina út felőli oldalra, és rózsakertet alakítottak ki előtte.

9/11

Párisi udvar

Járókelőként mindig megcsodáljuk a gyönyörűen felújított Párisi udvart, ami mór és bizánci jegyeivel az egyik legszebb épület Budapesten, és nemcsak a több százezer Zsolnay kerámialappal fedett homlokzata ejt ámulatba szinte mindenkit, hanem a beltere is. Egykor mi is átsétáltunk az akkor még sötét átjárón, és nem is gondoltuk, micsoda pazar kristályüveg kupola van felettünk. A felújítás után az épületből ötcsillagos hotel lett, de a passzázsban egy századfordulós hangulatot idéző kávézó is megnyílt, amit érdemes kipróbálni.

10/11

Margitszigeti víztorony

A 112 éves, 57 méter magas műemlék víztorony a Margitsziget középső részén, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mellett található, ráadásul ez az ország legnagyobb víztornya. Ha felsétálunk a 2013-ban felújított torony szecessziós körlépcsőjén, egy nyolcerkélyes kilátóterembe érünk, ahonnan csodás körpanoráma tárul elénk.

11/11

Drechsler-palota

Talán az egyik legrégebb óta várt műemlék-felújítás az egykori Balettintézet, vagyis a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte Drechsler-palota rekonstrukciója, aminek befejezésére évek óta várunk. Nagyon úgy néz ki, hogy idén végre tényleg elkészül és megnyitja kapuit. A főhomlokzatról már lekerültek az állványok, így aki az Andrássy úton sétál, már megcsodálhatja a megszépült, francia reneszánsz hatásokat mutató palotát.

Címkék