látnivalók és kultúra

szerkesztés

Az ország első irodaháza volt a Postapalota – Ma az MNB Felügyeleti Központjának és a Pénzmúzeumnak az otthona

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2023. 02. 07. 12:47

Eredetileg zsinagógát terveztek a Széll Kálmán tér mögött magasodó dombra, végül a Magyar Királyi Posta igazgatóságának és a krisztinavárosi telefonközpontnak otthont adó épület, a budai Postapalota épült fel a területen. Egyszerűsége miatt nem mindenki díjazta a felvidéki várakat idéző budai palotát, ám kora egyik legmodernebb épületének számított. A Sándy Gyula tervezte egykori Postapalota a 20. század szinte minden megpróbáltatását túlélte, ám egészen a 2018-ban indult felújításáig csak egy volt világ mementójaként magasodott a tér fölé. Bejártuk a Magyar Nemzeti Bank Felügyeleti Központjának és a Pénzmúzeumnak otthont adó épületet.

Ha nem tudnám, hogy mi ez a vörös téglás épület a Széll Kálmán téren, az első gondolatom az lenne, hogy egy középkorrajongó főúr építtetett magának várat a 19. század derekán, amit az évek során körbenőtt a város. A bástyaszerű torony, a várfalat idéző pártázat és a domb adott, ám az épület soha nem funkcionált várként, és nem is egy főúr, hanem a Magyar Királyi Posta volt az építtető, amely egész egyszerűen egy praktikus épületet szeretett volna az igazgatóságnak. A várszerűség egyáltalán nem véletlen: a Postapalotát tervező Sándy Gyula gyakran kirándult gyerekkorában a Felvidéken, ahol annyira hatottak rá a környékbeli várak, hogy ez később az építészetét is meghatározta.

Sándy Gyulát megihlették a felvidéki várak a Postapalota tervezésekor

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

A mai főbejárat kapuján egykor járművek mentek be és ki

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

A Széll Kálmán tér mögötti, lejtős telekre 1923-ban írták ki a Postapalota pályázatát

A Széll Kálmán tér történetével most nem fogunk foglalkozni, azt viszont érdemes megemlíteni, hogy a domb – Csízhalom-domb –, amin az egész teret meghatározó épület áll, egy egykori agyagbánya maradványa. A lejtős telekre sokáig a Budai Izraelita Hitközség szeretett volna zsinagógát építeni, ám az I. világháború kitörése és a hitközség anyagi helyzetének romlása miatt ebből semmi nem lett, holott a tervpályázatra olyan sztárok pályáztak, mint Lajta Béla vagy a Löffler testvérek.

A telek nem maradt sokáig kihasználatlanul: 1923 januárjában a Magyar Királyi Posta és a kereskedelmi miniszter egy olyan épületre írt ki pályázatot, ami a klasszikus postahivatali funkciókon túl az intézmény igazgatóságának, egy távíró- és az ország első automata távbeszélőközpontjának is otthont ad. A kiírás szerint a lehető leggazdaságosabb beépítéssel kellett megtervezni az épületet, aminek mind a négy utca felé kellett hogy legyen bejárata, de azt is meghatározták, hogy a belmagasságokat úgy alakítsa ki a tervező, hogy hat szintet lehessen építeni. 

A homlokzati díszítések sgraffitotechnikával készültek

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Az egész épületen végigvonul a csigamotívum, a Zsolnay burkolatot rekonstruálni kellett

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

A pályázatra 25 terv érkezett, a zsűri Sándy Gyula tervét találta a legjobbnak, akinek megbízást adtak a tervek elkészítésére és a művezetésre. Az épület két ütemben épült, mivel a telefonközpontot magában foglaló déli szárnyhoz a technológiai szerelés miatt több idő kellett. A két ütem nem jelenti azt, hogy lassan épült volna az irodaház, épp ellenkezőleg, 1925. december 13-án Sándy már bemutatta a Magyar Mérnök- és Építész-Egylet tagjainak az elkészült Postapalotát. Az, hogy ilyen gyorsan kész lett, annak is köszönhető, hogy a pályázati terveken alig módosított valamit.

A takarékosság elve vezette az építészt

Mivel a háború utáni állapotok egyáltalán nem a pazarlásról szóltak, az épület tervezésekor is a takarékosság elvét vették figyelembe, úgyhogy a pályázaton győztes Sándy Gyula sem szórta tele díszítéssel az épületet. Az, hogy ennyire költséghatékony lett az eredmény, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy hiányozna róla a díszítés, ám megjelenésében mégis egyszerűbb lett, mint a korszakra jellemző historikus paloták.

„Az épület stílusát nehéz meghatározni, sokkal inkább szól az útkeresésről, így több irányzat is megjelenik rajta. Tömegképzésében még archaizáló, homlokzatán már fellelhetők a 20. századra jellemző ornamentális elemek, a pártázat, a sgraffito és a tégladíszítés a lechneri magyaros felfogásból merít, ugyanakkor már érződik az épületen az amerikai irodaház-építészet hatása, ami már a modernista építészet felé mutat” – magyarázta Szalay Tihamér, a rekonstrukciót vezető építész. Sándy körfolyosós rendszert tervezett, és mivel vasbeton pillérvázas épületről van szó, az irodák osztása az igényeknek megfelelően különböző méretekben lehetséges. A szerkezeti megoldások és a funkcionális kialakítás mind nagyon modernnek és előremutatónak számított.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

A II. világháború alatt az épület teljesen kiégett, többször is helyreállították

Egészen a II. világháborúig nem kellett nagyobb munkálatokat végezni az épületen, ám 1939-ben óvóhelyrendszert kellett kialakítani. Az ostrom alatt az épület teljesen kiégett, de nem a belövésektől, hanem mert belül is folytak harcok, így végül egy tartószerkezetet tartalmazó rom maradt az egész. Ezt 1948-ra helyreállították, ám 56-ban, a Széna téri harcok során ismét megsérült, újabb munkálatokra volt szükség. 1985-ben felújították a megkopott homlokzatot, ám ez a munka annyira rosszul sikerült, hogy 

a sgraffito díszítések eltűntek, ahogy a homlokzatot díszítő címerek és a Csaba utcai sarkot díszítő szobor is.

Faágakat idéző pillérek tartják az aula üvegtetejét

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Mindenhol megjelenik a természet

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

A 2022-ben elkészült, Szalay Tihamér vezette rekonstrukció 5 évig tartott, nemcsak a homlokzat és a szerkezet helyreállítása, hanem a belső terek átalakítása is megtörtént. A logisztikai udvarból egy fedett aula lett, a postakocsikat és a füstölő kéményt felváltotta a közösségi tér. Itt minden a természetre reflektál: a növényekkel befuttatott falszakasz, a „kavicsokban” lévő hatalmas növények, az üveggel fedett tetőt pedig faágakat idéző fémpillérek tartják. A belső tér kék Zsolnay burkolata az évek során elpusztult, ezt a rekonstrukció során Sándy tervei szerint helyreállították.

„A belső terekben nem az eredeti állapotot találjuk, hanem kortárs tereket, amelyek szervesen kapcsolódnak az épület egészéhez, annak hangulatához, megjelenéséhez” – magyarázta Szalay Tihamér. 

A megújult épület tereiben a türkiz, a zöld, a bézs és a natúr színek köszönnek vissza, a konferenciaterem falait fa borítja, ami néhol még hullámzik is. Utóbbinál a felújítást vezető Szalay Tihamért az oslói Operaház belső terei inspirálták. 

Itt minden a banki működésre lett szabva, ám az épületben eredetileg is volt egy 200 fős konferencia-, valamint egy tanácsterem. A legfelső szinten található a Monetáris Tanács terme, az előtte lévő fogadótérben Konok Tamás festőművész munkái láthatók, ez azért is szép gesztus, mert Konok Sándy Gyula unokája volt.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Hosszú éveket vártunk az egykori budai Postapalota felújítására, de ez a várakozás nem volt hiába: a hosszú évek alapos munkát tettek lehetővé, amelynek köszönhetően az eredeti tervek szerint állították vissza a homlokzatot, amely csodás kortárs belső tereket rejt. A 2022-ben átadott épületben ma már a Pénzmúzeum és a Magyar Nemzeti Bank Felügyeleti Központja található, illetve a közeljövőben a toronyban egy kávézó is nyílik majd.

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode