Mexikó és az USA közös kedvence a gyors, vérbeli street food, ami eredetileg egyszerű, visszafogott éhségcsillapító volt. Mi inkább a búzalisztes/kukoricalisztes, „puha” tésztába rendezett húst és feltétek sokaságát ismerjük, míg a tengerentúlon az úgynevezett „hard shell”, vagyis a ropogós, törékeny tacokagyló a fantáziálások tárgya. A TasteAtlason jelenleg az első helyen áll a legkedveltebb street foodok listáján. De merre induljunk el a fővárosban, ha ízletes, az eredetihez közelítő vagy éppen vegán változatot keresünk?

Mi az a taco?

Amit ma tacóként ismerünk, természetesen köszönő viszonyban sincs az eredeti mexikói változattal. Bár pontos feljegyzések nincsenek róla, de a gasztrohistóriák szerint már a 17. században megszületett ez az olcsó, könnyen elkészíthető kényelmi étel. Igaz, ez mindenképpen kukoricás tésztába került, és leginkább halhúst és főtt belsőségeket tartalmazott.

A munkásosztály étele volt, pillanatok alatt el lehetett fogyasztani, nem kellett hozzá terítés sem, csupán egy kéz! Mexikó legfontosabb exportcikke ebben az időben az ezüst volt, a bányászati munkákból élt az ország. A taco név is a bányászok révén terjedt el, ugyanis a nemesfém elérésének érdekében sokat robbantottak, a robbanóanyagot pedig egy taquito nevű papírba csomagolták... Ez a kis batyu pedig így eléggé hasonlított a kedvenc ételükre.

Az USA-ba érkezését a századfordulóra datálják, amikor a mexikói munkások immár a vasúthálózat építéséből vették ki a részüket, és természetesen magukkal vitték az egyszerű, de nagyszerű ételeiket is. Az amerikaiaknak megtetszett a stílus, de a belsőségeket nem tudta bevenni a gyomruk, és elkezdték a saját szájízükre formálni. Másféle húsokkal, zöldségekkel, sajttal  már ahhoz hasonlatosan, ahogy ma ismerjük.

A TasteAtlason a mai napon az első helyen áll a taco a street foodok között, és az a helyzet, hogy sokan az első food truckot is tacoárusító helyként írták le. 

A legismertebb tacovariációk:

  • al pastor: libanoni bevándorlók nyomán, egy picit a savarmára hajaz. Fűszeres sertéshússal készül, és sokszor például ananászt is adnak hozzá.
  • tacos de barbacoa: karibi inspiráció, lassan sült kecske- vagy bárányhússal, amit ma sokszor például marhapofával helyettesítenek, amit grilleznek, hogy legyen kis pörzsanyag is. Korianderrel és lila hagymával az igazi.
  • carne asada: marinált és grillezett marhahússal készül, hozzá is a hagyma és a koriander passzol, de sokszor kenik meg guacamoléval is.
  • carnitas: legtöbbször tépett malachússal csinálják, édeskés-fűszeres és minden friss feltételt elvisel, a paradicsomtól a retekig.
Jellemző, hogy a tejföl, a sajt, a guacamole, a koriander és a különböző csípős szószok megadhatják nekik a további krémességet, szaftosságot, de ez tényleg amerikai találmány, így lett tex-mex, és a születési helyén egyáltalán nem ilyen egy taco. Ami viszont mindenhol jól jöhet: egy friss lime néhány cseppje!

1/6

Taco bar

Szigligetről érkeztek Budapest szívébe, mi pedig üdvözöltük ezt az együttállást. Veszélyes hely, hiszen hétköznap délutánonként happy hourt tartanak Margaritából... ez pedig elég vonzó ajánlat. Az összes tacójuk szuper, hiszen eleve magunknak válogathatjuk össze a kukoricakagylóba halmozott feltéteket, melyek kettesével tesznek ki egy adagot. 

2/6

bar

Rendben, a Bp BARbq nem éppen egy mexikói hely, de amennyire értenek a szaftos húsok készítéséhez, olyannyira tudnak velük együtt remek fogásokat alkotni. Ilyen a ház tacója is, ami jóval nagyobb, mint amit máshol megszoktunk, viszont egyszer mindenképp meg kell kóstolniuk a műfaj rajongóinak. 

3/6

Papitos

Egyszerű street food csavarásoktól és művészkedésektől mentesen. A Papitosban valamiért mindig a sertéshúsos változatot szoktuk rendelni, még sosem csalódtunk, ha gyors ebédre vágyunk például. Készítenek búzaliszttől mentes tacókat is, szuperek a szószok, és a guacamoléjuk is kifejezetten harmonikus. 

4/6

Terez

A belváros mexikói Terezájának a szeme se áll jól. Értjük ezt a huncut mivoltára és a hangulatra, amit már a nyitás óta képvisel. Al pastor tacójukhoz mindig lédús ananász társul, és van egy jó hírünk is: minden kedd tacokedd a Terezában, ami annyit jelent, hogy mindegyik tacójuk 1290 forintba kerül. Ráadásul szezonális extra változatokkal is készülnek. Mi a halas variációkat is szívesen kipróbáljuk náluk. 

5/6

Mezcal

A megújult Mezcal akár nagyobb baráti társaságok vacsoráinak is kiváló helyszíne lehet. Szívből jön a vendéglátásuk, és jól bánnak a mexikói ízekkel. Ami a tacókat illeti, frissek és gazdagon rakottak, ráadásul a vegetáriánus vendégekre is gondolnak, fantáziadús feltétekkel: rántott cukkini, ratatouille kerül a húsmentes finomságokba. 

6/6

Hugo

A Hugo'sban csak gluténmentes taco jöhet szóba: az összes kizárólag kukoricalisztből készül, ami különösen hívogató lehet mind ízben, mind eredetiségben, valamint azoknak is, akik a búzalisztet nem tolerálják. Mi a pescado (tengeri) és az al pastor sertéses változatot zártuk a szívünkbe, jó sok lime-ot csavarva rájuk!

Címkék