Van az úgy, hogy szülinapra, évfordulóra, diplomát ünnepelni, eljegyzés miatt örömködni az egész család összegyűlik otthon, és közösen étkezünk, beszélgetünk, koccintunk. Viszont néha jóleső, ha nem magunk főzünk két napon át, és a romok eltakarítása is másra hárul. A több generációt egy asztalhoz ültető családok tagjainak körültekintően kell éttermet/vendéglőt választaniuk, hogy a nagymama és a tinik is elégedettek legyenek, széles legyen a választék, érthető a gasztronómia. Ehhez próbálunk most egy kis segítséget nyújtani 10 fővárosi ötlettel.

1/10

gundel

Nemcsak a város, de az ország leghíresebb étterme a Gundel, melynek története 1894 óta íródik. Szokás könnyelműen dobálózni egyes vendéglátóhelyek reputációjával, hogy már-már intézményként kezelik őket, de az bizonyos, hogy a Gundel az. A nagybetűs, a megkerülhetetlen étterem, ahová egyszer mindenkinek el kell jutnia. Szüleinknek és nagyszüleinknek hallomásból és személyesen tapasztalva is sok az emléke, ideje közösen újraélni a legendát, hogy minden generáció találkozzon ezzel a patinás hellyel.

Rögtön itt is van a szép emlékű vasárnapi ebédajánlatuk, ami egy nagyvonalú, igazi klasszikus menü, professzionális kivitelezésben, békebeli ízekkel. Szép tisztelgés ez a hagyományok előtt, és remek alkalom lehet arra, hogy együtt fogyasszunk el egy tanyasi húslevest, egy rántott csirkét, nosztalgikus ízvilágú, de modernebb vasárnapi süteményeket. Persze az à la carte ebédek is adottak, mi a nemzeti 11”-ből válogatnánk, ami az eredeti Gundel-receptúrák újrahúzásával készül, jól átgondoltan, a mai kor emberének elkészítve, palóc levessel, bakonyi bélszínnel. A gyerekekre is kiemelten figyelnek: ha a legapróbb családtag paradicsomos tésztát kíván sajttal, az sem lehetetlen a Gundelben.

2/10

21 magya

A Budai Várnegyed hangulata önmagáért beszél, itt sétálni, nézelődni, új zugokat és színes kapukat felfedezni mindig kedves a szívnek. Természetes, hogy ebédelni, vacsorázni is szívesen érkezünk ide, pláne ha tudjuk, hogy merre vezessen az út, ha kikerülnénk a tobzódó turistákat. A 21 Magyar Vendéglő biztos pontként várja azokat a családokat, vendégeket, akik inkább az ismerős ízek terepén érzik biztonságban magukat, mégis vágynak valami maira, ami kilép a csárdajellegből. A Fortuna utca 21-es szám pont kapóra jött, mivel a 21 a századunkra is utal. 

Kínálatuk felvonultatja a halászlét, a tokajis kacsamájpástétomot, a hortobágyit, a borjúbécsit, a sült nudlival tálalt, ropogós kacsacombot, de kijevit is sütnek, amihez mi szívesen eszünk céklasalátát is. Mondjuk a nagypapák favoritját is: a 21-ben van szalontüdő is, amit parajos maceszgombóccal körítenek. A család fiatalabb tagjai pedig akár elveszhetnek a táblás ajánlatokban is, amikben a csapat hónapról hónapra megmutatja, hogy miről szól a modern magyar bisztrókonyha. 

3/10

Kami

Szeretünk Fülepi Kálmán Kamihoz vendégségbe érkezni, a IV. kerület szélére. A sokat látott és tapasztalt séf 2019 óta viszi saját vendéglőjét, aminek sajátos stílusát semmivel sem lehet összetéveszteni. Adott a teljesen hétköznapi, barátságos környezet, az étlap elolvasása során pedig kiderül, hogy a kis kockás jellegen bőven túl fogunk futni. Olyan elemekkel és ízélményekkel, nemzetközi konyhaművészetekből becsempészett csínyekkel, amikre a legtöbbünk elismerően tekint. Pláne ha már a kóstoláson is túl vagyunk. 

Itt meglehet, hogy a csigatésztás-kacsazúzás húslevesbe konyak kerül, hogy a harcsapaprikáshoz sztrapacska a köret, hogy a vadas nyúlból készül, a hozzá tálalt tésztaköret pedig a csalántól friss és extra, hogy a tatár marokkói felhangot kap. Még sosem tapasztaltuk náluk, hogy fáradt lett volna a kínálat, tényleg lételemük a kísérletezés, az egyszeri vagy a törzsvendég elbűvölése. 

4/10

Rosen

A jó bornak nem kell cégér  mondják. Ez így van a Mosonyi utca Rosenstein Vendéglőjével is. Egyszerűen annyira alap, annyira klasszikus, hogy valószínűleg minden hasát kedvelő fővárosi ismeri, és ha még nem járt is náluk, hallott a családi hagyományról, és minimum meséltek neki az itteni sóletről, a csütörtöki pacalozásokról, hogy mennyire szuper náluk a maceszgombóc, és hogy Tibi bácsi hitvallása szerint minden kóser, ami jó

Étlapjuk nem a ma megszokott 10-12 tételes választékról szól, hanem különböző korszakok, égtájak, alapanyagok bemutatásáról, a nagy vendéglős kedvencek felelevenítéséről. Még az is lehet, hogy a mellettünk lévő asztalnál egy magyar színművész vagy egy Oscar-díjas amerikai rendező vacsorázik: a Rosenstein örök és minden alkalomra kapóra jön!

5/10

TATI Farm to Table

Magyar kistermelők zamatos és sokszor teljesen bioalapanyagaiból főznek a Dohány utcai TATI-ban, ami még fiatal, de annál fejlődőképesebb és sok lehetőséget rejtő étterem. A farm-to-table koncepció ugyan a jelen vívmányának tűnik, valójában inkább egy visszatérés a természetesebbhez, jócskán lerövidített ellátási lánccal és teljesen a szezonalitásra támaszkodva. A TATI ezt az irányt követi, és annak ellenére, hogy maga a belső tér nagyon is trendi, az ízeket igyekeznek forradalmi formában, de háziasra venni. Miért is szimpatikus ez a kettősség? Az egész családnak kedvezhet, hiszen hiába a modern, fine bistrós tálalás (ez a fiatalabbaknak lehet hívogató), az otthonos ízek dominálnak (meggyőzik a család korosabb tagjait, hogy 2023-ra hangolva is örök érvényűek az ismerős ízek). A háztáji, kapirgálós csirke minősége például közel sem csak a hús feszességében és rostjaiban jelentkezik: mennyei lehet a rántott és a paprikás csirke is egy ilyen alapanyaggal.

Elindult az ebédajánlatuk, ami egész héten elérhető. Itt a ház kedvenceit találjuk, a gulyástól a magyaros ízelítőtálon és a snidlinges tejföllel tálalt burgonyatócsnin át a Tati-féle somlói galuskáig. Ezek az ebédek a ráérős fajtát képviselik, nem fognak sürgetni. Adjuk meg a módját a lassú, odafigyelős étkezéseknek! Amennyiben vacsorára érkeznénk, akkor családi tálakkal is szolgálnak, ami annyit jelent, hogy minimum 4 személy esetén számos klasszikusuk rendelhető, közös szedésre tervezve.

6/10

Menza

A Liszt Ferenc tér Menzája idén 20 éves! Nagyon reméljük, hogy ez az a hely, ami mellé sosem kell kiírunk az adatbázisunkban a bezárt címkét. 2003 óta stabil pontja a budapesti vendéglátásnak, és sem a pandémia, sem a felújítás, sem a forgalomterelés nem törte meg, ami óriási eredmény és magáért beszél. A benti retró dizájnt lehet szeretni és barátságosnak ítélni, de hallani olyan törzsvendégekről is, akik egyáltalán nem foglalkoznak a környezettel, csak a minden esetben ugyanolyan klassz ételekkel és a profi vendéglátással

Menzázni tényleg életérzés lett, ezt a műfajt érdemes megmutatni a nagyszülőknek, a szülőknek is, biztos, hogy hamar elfogadják és megszeretik majd. Ugyanúgy kedvenc itt a hagymás rostélyos, mint a házi tésztáik, a burgerek vagy éppen a fantáziadús vegán ajánlatok. Ha van a családban növényi étrendet követő szerettünk, nála pluszban bevágódhatunk, miközben a nagypapa a vörösboros marhapörköltöt rendeli majd. 

7/10

Macesz Bistro

Tízéves a Macesz a Dob utca sarkán, Tasnádi Ákos séffel a pici, de annál praktikusabban berendezett konyhájával és a szerethető, ízletes fogásaival. A hangulata nagypolgári, szeretjük a berendezésen legeltetni a szemünket. Ahogy az is kellemes, amikor a forgalmas Dob vagy Kazinczy utcára lesünk ki. De maradjunk az asztalunknál, mert megéri a fehér abroszok fölé figyelni!

Az a jó ebben a bisztróban, hogy éppen csak annyi az innováció, ami nem borítja meg a házias jelleget. Nyilván a legmodernebb konyhatechnológiákra támaszkodnak, és zsidó konyha mivoltából fakadóan néhány kortárs izraeli inspirációt is hoznak, de két lábbal állnak a földön, a vendégek igényeire koncentrálnak, itt nincs öncélúság és túlzásba vitt ívek! Tetszeni fog az egész családnak. A kacsaerőleves maceszgombóccal kihagyhatatlan, és az is példás, ahogy a libával és a bárányhússal bánnak

8/10

CIAO Pizza Csömör

A csömöri CIAO hétköznapokon is pörög, de a hétvégi asztalfoglalások és a családi ebédek/vacsorák mutatják meg az igazi arcát. Fatüzelésű kemencében sülnek a pizzák, abban pedig megegyezhetünk, hogy ez az étel az egyik legdemokratikusabb dolog a gasztronómiában. Ha adott a jó alap, akkor mindenki azt a fajtát rendeli, ami a leginkább közel áll hozzá, a pillanatnyi hangulatához vagy az étrendjéhez. Tehát a családos pizzázásnak is abszolút megvan a létjogosultsága. Ha pedig így, akkor tegyük ezt egy végtelenül barátságos helyen!

Természetesen a pizzán felül egyéb olasz kedvencek, pasták, halak, szuper desszertek is a CIAO menüjén várakoznak. Kellemesebb időben a nagy teraszukon is folytatódhatnak a lakomák, ráadásul biztos, hogy ha egyszer már jártunk náluk, meg fognak ismerni, és úgy köszöntenek majd, mint egy régi vágású helyen. 

9/10

Kisvigadó

Egy igazi, lokálpatriótákra szabott kisvendéglő, ami már 30 éve dacol a divathullámokkal, és csak a vendégek igényeit és ízlését tartja szem előtt. Elvégre erről szólna a vendégül látás, igaz? Ehhez nagyon értenek a Villányi úton, konyhájukat olyan kolléga is erősíti, aki már 25 éve a Kisvigadóban főz. Sallangmentes helyről van szó, ahova akár a külföldi rokont is szívesen elvinnénk, hogy kapjon egy képet arról, milyen is volt Budapest a múltban, milyen érzés egy ilyen időutazás. 

A Kisvigadó fogásai között megtaláljuk a húslevest májgombóccal, a rántott gombafejeket, a tisztességes pörköltöket, de egy jó sztrapacskára, tojásos nokedlire, cigánypecsenyére, brassóira is rákívánhatunk  teljesülni fog a kívánságunk. Mindezt pedig a belvárosi árszabáshoz képest jóval pénztárcabarátabb módon fogyaszthatjuk el. 

10/10

dunaco

Kedves meglepetés volt nekünk a Dunacorso tavaly nyáron, és azóta is tartjuk, hogy családi ebédekre/vacsorákra abszolút ideális lehet ez az étterem, aminek történetét és étlapját már 50 éve egy család írja. A korzón található Thonet-ház földszintjén találjuk, és ugyan odabent is kellemes a hangulat, mégis a tavaszi-nyári szezonban él a leginkább, amikor Pádár Lajos prímás vagy a Hot Jazz Band élő zenéje festi alá a dunai naplementéket és a kellemes ízeket. Ritka ma már az ilyen színvonalú vendéglős zenei kíséret!

Náluk a mai napig rendelhetünk rántott borjúlábat, amiért a nagyszülők, a szülők biztosan lelkesednek majd, a sült, ropogós kacsacombhoz káposztás nudli dukál, de akár fish and chipset is fogyaszthatunk a Dunacorsóban. Egy biztos: a klasszikusaikat sosem szednék le a menüről, hiszen biztos pontot jelentenek a vendégeknek. Ugyan tetten érhető a modernizálás is (például a tálalásban vagy a koktélválasztékban), mindenki számára érthető és befogadható marad a kínálat. Ez egy jó hely, ne ijesszen meg senkit a lokáció vagy a turisták, abszolút családias az egész

Címkék