Március 15. idén szerdára esik, így a héten kapunk egy plusz szabadnapot. Mit kezdjünk az így kapott szabadidővel, hova menjünk, mit csináljunk, hogy programozzunk? Ehhez adunk pár tippet.

1/8

Irány a Kiscelli Múzeum!

Nemzeti ünnepeken, így március 15-én is ingyenesen látogathatók a múzeumok állandó kiállításai, mi pedig biztatjuk is olvasóinkat, hogy használják ki az alkalmat. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy az időszaki kiállítások is tartogatnak izgalmakat. A Kiscelli Múzeum nagy kedvencünk, és most két nagyon remek tárlat is vár bennünket az állandók mellett, ráadásul az egyik nemsokára véget ér. A március 26-án záró VAU! a fővárosi kutyatartás történetét járja körbe rendkívül szórakoztatóan az ókortól napjainkig. Az április 2-ig nyitva tartó Elmozdul a fal! című kiállítás pedig arra ad jó okot, hogy felfedezzük magunknak Mácsai Pál színész-rendező édesapját, a száz éve született festőművészt, Mácsai Istvánt

2/8

Kirándulj a városban!

Nemrég összegyűjtöttünk pár célpontot, ha az ember kirándulni indulna, de szívesen maradna a városhatáron belül. Március 15. pedig pont az a nap, amikor egy ilyen kirándulást megejthetünk. Ebéd után pár óra kimozdulás nem árt, gyorsan odaérünk bárhova, és haza is érünk még sötétedés előtt, hogy időben ágyban legyünk a másnapi munka/iskola előtt. Tökéletes célpont lehet például a Látó-hegyen található, 1929-ben székely stílusban épült Árpád-kilátó, ahova egy könnyű túrával, erdei környezetben juthatunk el, és ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a városra. És ha még van kedvünk meg időnk, a környéken található pár további célpont is, az Oroszlán-sziklától az Apáthy-szikláig

3/8

Sétálj!

Szeretjük a városi sétákat. Sétálni több szempontból is jó: jót tesz a testünknek, felfedezhetjük a város általunk kevésbé ismert részeit, és közben még az ismereteinket is bővíthetjük. Ha már kardió, akkor ott van a Hármashatár-hegy szív- és érrendszeri betegek számára kialakított tanösvénye, ami természetesen szép panorámát is kínál az egészségmegőrzés mellé. De ha az ember nem vágyik a természetbe, akkor is sétálhat egy jót. Például ha még nem tette meg, akkor most felfedezheti végre a Városligetet és annak rengeteg újdonságát (Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, Millennium Háza), megnézheti a botanikus kertet, léghajóra szállhat, és megpihenhet a mellette lévő helyen. De ha mindez nem lenne elég, a környékbeli villákban is gyönyörködhet.

4/8

Nézegess Bauhaus házakat vagy szépséges villákat!

Ha már a Városliget környéki villák szóba kerültek, akkor ne menjünk el azon lehetőség mellett sem, hogy Budapest tele van szép házakkal, amiket egy sétára felfűzve meg is nézhetünk. A XII. kerületi Napraforgó utca például egy legenda a szépház-fanatikusok körében, köszönhetően az ott felépített Bauhaus házaknak. Ugyanilyen vonzó lehet, meg nagyobb terület is, a Kis-Svábhegy, ahol pedig szecessziós villákban gyönyörködhetünk. De hogy ne csak Budáról ajánljunk remek célpontot, hanem Pestről is, az egykori, századfordulós nyaralótelepre, Mátyásföldre is felhívjuk a figyelmet, ami szintén hemzseg a szebbnél szebb villáktól. Stílus tekintetében elég eklektikus itt a kép, még akkor is, ha erre a környékre is túlnyomórészt a  szecesszió jellemző. 

5/8

Kalandozz a Dunakanyarban!

A Dunakanyar hálás környék, mert gyönyörű és jobbnál jobb települések sorakoznak a Duna mentén. Akár kerékpárral is eltekerhetünk, mondjuk, Váctól Szobig és vissza, de ha ehhez még hidegnek találjuk az időt, akkor felfedezhetjük valamelyik települést a környéken: Zebegényt, Kismarost vagy Nagymarost, esetleg Verőcét. Mindegyik kisváros festői, bőven akad ott látnivaló, remek helyek vannak, a környékük pedig kis kirándulásért kiált. 

6/8

Indítsd el a bringaszezont!

Ha télen nem is bringázik az ember, tavasszal viszont már érdemes elővenni a kerékpárt. Március 15. tökéletes nap lehet arra, hogy felpattanjunk a bicajra és berozsdásodott tagjainkat kicsit megtornáztassuk, és visszatérjünk a bicikliutakra. A legalapabb túra, ha kitekerünk a Római-parton keresztül Szentendrére, de akár tovább is gurulhatunk. Vagy megtehetjük azt is, hogy kipróbáljuk az e-bringás erdei bicajozást a Pilisi Parkerdőben, ahol már erre is van lehetőségünk. 

7/8

Barátkozz állatokkal és növényekkel!

Tavasszal ébred a természet, ez pedig jó okot biztosít nekünk arra, hogy olyan helyre látogassunk el, ami bővelkedik állatokban és növényekben. Az alapeset természetesen a Fővárosi Állat- és Növénykert, ahol megismerkedhetünk a nemrég született kisállatokkal meg a friss jövevényekkel. Ha autentikusabb környezetben figyelnénk állatokat, akkor a Budakeszi Vadaspark felé kell venni az irányt. Növényes helyek közül a zuglói Japánkert rejt páratlan csodákat, de mehetünk messzebb is, Vácrátótig, ahol pedig az ország egyik legszebb arborétuma várja, hogy megcsodáljuk. 

8/8

Szállj vonatra!

Végül, de nem utolsósorban pedig ott a Magyar Vasúttörténeti Park, ami március 15-én kezdi az idényt, aznap nyit újra (délelőtt 10 órakor). Sok és sokféle vonat látható itt a magyar vasúttörténet különböző korszakaiból, jó párra fel is lehet szállni. Az pedig igazi bónusz, hogy egykori országvezetők, Horthy Miklós, Rákosi Mátyás és Kádár János vonatai is megszemlélhetők. 

Címkék