Keresés EN

Ez is érdekelheti

Szabadidő

Így cicáztunk régen Budapesten – Kedvenc képeink a Fortepanról

Legyen szó aranyos házi cicusokról, a macskakiállítás szépségeiről vagy éppen metrón utazó cicákról, a Fortepan bővelkedik a jobbnál jobb képekben.

Szabadidő

Turistajelzések-kisokos – Mi mit jelent az erdőben

Egy kirándulás alkalmával nem kis bonyodalomtól és bolyongástól menthet meg minket, ha tisztában vagyunk minden, fára festett jelzés jelentésével.

Szabadidő

Ünnepélyes szabadnap – Ezekkel a programokkal töltsük el március 15-ét

Március 15. idén szerdára esik, így a héten kapunk egy plusz szabadnapot. Mit kezdjünk az így kapott szabadidővel, hova menjünk, mit csináljunk, hogy programozzunk? Ehhez adunk pár tippet.

1/8

Irány a Kiscelli Múzeum!

Nemzeti ünnepeken, így március 15-én is ingyenesen látogathatók a múzeumok állandó kiállításai, mi pedig biztatjuk is olvasóinkat, hogy használják ki az alkalmat. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy az időszaki kiállítások is tartogatnak izgalmakat. A Kiscelli Múzeum nagy kedvencünk, és most két nagyon remek tárlat is vár bennünket az állandók mellett, ráadásul az egyik nemsokára véget ér. A március 26-án záró VAU! a fővárosi kutyatartás történetét járja körbe rendkívül szórakoztatóan az ókortól napjainkig. Az április 2-ig nyitva tartó Elmozdul a fal! című kiállítás pedig arra ad jó okot, hogy felfedezzük magunknak Mácsai Pál színész-rendező édesapját, a száz éve született festőművészt, Mácsai Istvánt

2/8

Kirándulj a városban!

Nemrég összegyűjtöttünk pár célpontot, ha az ember kirándulni indulna, de szívesen maradna a városhatáron belül. Március 15. pedig pont az a nap, amikor egy ilyen kirándulást megejthetünk. Ebéd után pár óra kimozdulás nem árt, gyorsan odaérünk bárhova, és haza is érünk még sötétedés előtt, hogy időben ágyban legyünk a másnapi munka/iskola előtt. Tökéletes célpont lehet például a Látó-hegyen található, 1929-ben székely stílusban épült Árpád-kilátó, ahova egy könnyű túrával, erdei környezetben juthatunk el, és ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a városra. És ha még van kedvünk meg időnk, a környéken található pár további célpont is, az Oroszlán-sziklától az Apáthy-szikláig

3/8

Sétálj!

Szeretjük a városi sétákat. Sétálni több szempontból is jó: jót tesz a testünknek, felfedezhetjük a város általunk kevésbé ismert részeit, és közben még az ismereteinket is bővíthetjük. Ha már kardió, akkor ott van a Hármashatár-hegy szív- és érrendszeri betegek számára kialakított tanösvénye, ami természetesen szép panorámát is kínál az egészségmegőrzés mellé. De ha az ember nem vágyik a természetbe, akkor is sétálhat egy jót. Például ha még nem tette meg, akkor most felfedezheti végre a Városligetet és annak rengeteg újdonságát (Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, Millennium Háza), megnézheti a botanikus kertet, léghajóra szállhat, és megpihenhet a mellette lévő helyen. De ha mindez nem lenne elég, a környékbeli villákban is gyönyörködhet.

4/8

Nézegess Bauhaus házakat vagy szépséges villákat!

Ha már a Városliget környéki villák szóba kerültek, akkor ne menjünk el azon lehetőség mellett sem, hogy Budapest tele van szép házakkal, amiket egy sétára felfűzve meg is nézhetünk. A XII. kerületi Napraforgó utca például egy legenda a szépház-fanatikusok körében, köszönhetően az ott felépített Bauhaus házaknak. Ugyanilyen vonzó lehet, meg nagyobb terület is, a Kis-Svábhegy, ahol pedig szecessziós villákban gyönyörködhetünk. De hogy ne csak Budáról ajánljunk remek célpontot, hanem Pestről is, az egykori, századfordulós nyaralótelepre, Mátyásföldre is felhívjuk a figyelmet, ami szintén hemzseg a szebbnél szebb villáktól. Stílus tekintetében elég eklektikus itt a kép, még akkor is, ha erre a környékre is túlnyomórészt a  szecesszió jellemző. 

5/8

Kalandozz a Dunakanyarban!

A Dunakanyar hálás környék, mert gyönyörű és jobbnál jobb települések sorakoznak a Duna mentén. Akár kerékpárral is eltekerhetünk, mondjuk, Váctól Szobig és vissza, de ha ehhez még hidegnek találjuk az időt, akkor felfedezhetjük valamelyik települést a környéken: Zebegényt, Kismarost vagy Nagymarost, esetleg Verőcét. Mindegyik kisváros festői, bőven akad ott látnivaló, remek helyek vannak, a környékük pedig kis kirándulásért kiált. 

6/8

Indítsd el a bringaszezont!

Ha télen nem is bringázik az ember, tavasszal viszont már érdemes elővenni a kerékpárt. Március 15. tökéletes nap lehet arra, hogy felpattanjunk a bicajra és berozsdásodott tagjainkat kicsit megtornáztassuk, és visszatérjünk a bicikliutakra. A legalapabb túra, ha kitekerünk a Római-parton keresztül Szentendrére, de akár tovább is gurulhatunk. Vagy megtehetjük azt is, hogy kipróbáljuk az e-bringás erdei bicajozást a Pilisi Parkerdőben, ahol már erre is van lehetőségünk. 

7/8

Barátkozz állatokkal és növényekkel!

Tavasszal ébred a természet, ez pedig jó okot biztosít nekünk arra, hogy olyan helyre látogassunk el, ami bővelkedik állatokban és növényekben. Az alapeset természetesen a Fővárosi Állat- és Növénykert, ahol megismerkedhetünk a nemrég született kisállatokkal meg a friss jövevényekkel. Ha autentikusabb környezetben figyelnénk állatokat, akkor a Budakeszi Vadaspark felé kell venni az irányt. Növényes helyek közül a zuglói Japánkert rejt páratlan csodákat, de mehetünk messzebb is, Vácrátótig, ahol pedig az ország egyik legszebb arborétuma várja, hogy megcsodáljuk. 

8/8

Szállj vonatra!

Végül, de nem utolsósorban pedig ott a Magyar Vasúttörténeti Park, ami március 15-én kezdi az idényt, aznap nyit újra (délelőtt 10 órakor). Sok és sokféle vonat látható itt a magyar vasúttörténet különböző korszakaiból, jó párra fel is lehet szállni. Az pedig igazi bónusz, hogy egykori országvezetők, Horthy Miklós, Rákosi Mátyás és Kádár János vonatai is megszemlélhetők. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró Szabadidő

Vendégségben a Walter Rózsi-villában

A Walter Rózsi-villa egy híres operaénekesnő otthonaként, egykor nagyszabású fogadások és díszes összejövetelek impozáns helyszíne lehetett. Március 9-én, a primadonna egykori villájában ismét a vendéglátásé lesz a főszerep: az Onyx Alkotói Közösség tagjai a meghívottak három tematikus programra.

Kultúra Szabadidő

Essentia Artis 2024

Március 1. és május 7. között látogathatjuk az Essentia Artist, a Magyar Művészeti Akadémia 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítását és programsorozatát. Az esemény keretében az építészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színház, a zene és a művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be.

Neked ajánlott

A