A lakberendezési monstrumok tömeggyártott termékeivel szemben egyre többször jelenik meg az igény arra, hogy lakásunkat egyedi módon rendezzük be, akár olyan bútorokkal, amelyeket valaki előttünk már szeretett. Retró, vintage, mid-century, loft vagy indusztriális stílus, a 20. században született tárgyakat egyedi formavilágukon kívül azért is kereshetjük, mert kis kipofozás után hosszabb élettartammal is számolhatunk, a korszak pedig mára olyan perspektívába került, amely lehetővé teszi a befektetési célú vásárlást is. Próbálkozhatunk a felújítással saját magunk, választhatjuk külön erre szakosodott vállalkozások fantáziával és szenvedéllyel átalakított darabjait vagy galériák profi segítségét, a 20. század elejének és közepének tárgyaival egyedivé tudjuk majd tenni környezetünket. 17 üzletet, vállalkozást gyűjtöttünk össze azoknak, akik kedvet kaptak, hogy ilyen tárgyakat keressenek lakásukba, irodájukba.

1/17

Ódon-fon

Európa egyik legnagyobb, bérbeadóként is működő régiségkereskedését találjuk Vácott, a régi vasöntöde épületében. A vállalkozás mögött álló Parádi Zsolt harminc éve foglalkozik antik tárgyakkal, az ő régi alkotások iránti szenvedélye rejlik a mintegy 5000 négyzetméter alapterületű bemutatóhely mögött. Az eladásra kínált darabok között éppúgy megtaláljuk a rusztikus, népi tárgykultúra elemeit, mint a polgári világból ismerős órákat, szekrényeket, festményeket vagy a loft, indusztriális stílusú és retró darabokat. A prop house bérbeadásra szánt kollekciójának különlegesen izgalmas része az egyedülálló középkori kínálat. De mivel a Fóti Filmraktár anyaga is az Ódon-fon tulajdonába került, világháborús kellékeket, komplett szatócsboltot, kalapüzletet, fodrászszalont, szabászatot, az 1900–1980 közötti időszakból származó teljes irodaberendezéseket és teljes kórházi, illetve patikai együtteseket is bérelhetünk itt. Az Ódon-fon bútorai láthatók például a Szabó Magda regénye alapján készült, Az ajtó című filmben, a netflixes The Witcherben és a Shadow and Bone-ban, illetve a Channing Tatum főszereplésével készült A sasban, a Szárnyas fejvadász 2049-ben és a National Geographic Picasso sorozatában is, amelynek címszerepét Antonio Banderas játszotta.

További infók itt.

2/17

Artibus365

Nagy Tibor debreceni műgyűjtő Max Cityben található showroomja, ahol megtekinthetjük gyűjteményének legszebb darabjait, amelyek között neves magyar tervezők alkotásait éppúgy megtaláljuk, mint francia, olasz vagy dán darabokat. Nagy Tibor célja, hogy minden tárgya megfelelő kezekbe kerüljön, olyan valakihez, aki igazán tudja szeretni majd az adott darabot.

További infók itt.
Képünk illusztráció. 

3/17

AMIKOR - antique, design, retro, vintage house

Egyik kedvenc helyünk a Pozsonyi úton, ahol nemcsak vásárolhatunk, de bérelhetünk is, illetve filmes prop house-ként is működnek, a hangulat mindeközben szuperül egyensúlyoz a zsibvásár és a felső kategóriás galéria között. Az 500 négyzetméteres üzlet tulajdonosai már évtizedek óta foglalkoznak antik tárgyakkal, amelyeket általában nem teljes mértékben felújítva, hanem szobai állapotban vehetünk birtokba, és magunk dönthetjük el, hogy egyszerűen tovább használunk egy olyan tárgyat, aminek van már története, vagy pedig felújítjuk új kedvencünket. A nagyon rossz állapotban bekerülő darabokat viszont használatra készen, kipofozva vásárolhatjuk meg. 

További infók itt.

4/17

MÖBELKUNST

A tulajdonos húsz éve gyűjti az 1930–1980 közötti darabokat, különösen izgalmas válogatása van skandináv tervezők alkotásaiból, amelyek egy része csak bérelhető, és olyan filmes produkciókban is látható, mint például a Szárnyas fejvadász 2049. Az 1000 négyzetméteres, korábban bányagépszerelő műhelyként működött bemutatóteremben az ikonikus tárgyak mellett kevésbé ismert tervezők alkotásait is eredeti formájukban vagy a mai lakberendezési igényeknek megfelelő módon felújítva vásárolhatjuk meg, a honlapot pedig érdemes pluszinformációk miatt böngészni. Akkor is zarándokoljunk el a kőbányai boltba, ha csak körbe szeretnénk nézni, hiszen olyan, kultikus darabokat is megszemlélhetünk, mint az Eames házaspár alkotásai, Arne Jacobsen, Knoll, Vitra és Thonet bútorok, Le Corbusier egy utángyártott garnitúrája vagy a finn Eero Aarnio gömbfotelje. 

További infók itt.

5/17

ArtKRAFT

Baracsi Katalin, aki szakmáját tekintve lakberendező, régóta rajong az indusztriális stílusért, így ilyen stílusú tárgyakat találunk Budafoki úti bemutatótermében is. A tárgyakon látszik, hogy valamikor őrülten hasznosak voltak, a cél pedig nem az, hogy kihipózzuk belőlük a múltat, hanem hogy történetüket megőrizve keljenek új életre ezek a régi darabok. A három nyelven elérhető honlap a külföldi vásárlókat, filmeseket és lakberendezőket is megszólítja, mi pedig biztosan találunk valami szívünknek kedves dolgot a Katalin ötletei által újragondolt vagy régi formájukban megőrzött, indusztriális stílusú vagy éppen népi kultúrából származó, esetleg mid-century vagy retró darabok között.

További infók itt.

6/17

Colorbar

Szakál Zsoltot 17 éve egy, a tapolcai piacon vásárolt Lübke szék kapcsán kapta el az antik bútorok iránti szenvedély, és mivel olyan embernek tartja magát, aki szeret utánanézni a dolgok hátterének, jelentős tudásra tett szert a mid-century bútorok és lakáskiegészítők terén. Kezdetben a kerámiák és a kisbútorok érdekelték, majd figyelme fokozatosan fordult a fajsúlyosabb darabok felé. A Colorbar 600 négyzetméteres bemutatóterében skandináv, angol, osztrák és hazai bútorokat, lakáskiegészítőket találunk, de a helyszínen gyakran tematikus kiállítások, évente kétszer börze, sőt a Képzőművészeti Egyetem féléves kipakolása is helyet kapott már. A régi kolbászüzemtől kezdve számtalan más funkciót betöltő helyszín jó sok lehetőséget rejt magában. Zsolt egyébként azt tanácsolja mindenkinek, hogy kezdje kicsiben a gyűjtögetést, ismerje meg a kincsszerző helyeket és a legfontosabb arcokat, hiszen a legtöbb lakásba elég egy-egy szép, különleges tárgy, ahhoz, hogy egyedivé tegyük környezetünket.

További infók itt.

7/17

E 40 Design

A Nagytétényi úton, a Sörház utcánál szuper kis antik birodalmat találunk, ahol retró, vintage és loft stílusú darabok közül válogathatunk, és főleg magyar, valamint csehszlovák tervezők bútorait találhatjuk meg. Használati tárgyak, felújított és eredeti állapotban kapható Tátra székek, egyéb berendezési darabok várják gazdájukat a 400 négyzetméteres boltban, amihez kültéri rész is tartozik. Nem eladó, de azért érdemes megtekinteni az ajtó mellett található öröknaptárakból álló furcsa gyűjteményt is. Az üzletnek nincs fix nyitvatartása, előzetes egyeztetés szerint látogatható.

További infók itt.

8/17

Forma Boutique Művészeti és Lakberendezési Üzlet

A Hegedűs Gyula utcai üzletben nem szorítkoznak egyfajta időszakra vagy stílusra, de többségében a harmincastól a hetvenes évekig találunk itt tárgyakat. Az a cél, hogy egymáshoz illeszkedő darabok segítségével harmonikus enteriőrt alakíthassunk ki. A kínálatában az antik bronzszobortól, a mid-century modern, légies bútorain és az absztrakt faliszőnyegen keresztül sokféle tárgyat megtalálhatunk, legközelebb január 30 és február 12 között nézhetünk be hozzájuk. 

További infók itt.

9/17

Patina

Gulyás Zsuzsi teljesen más szakmai háttérből indulva, saját otthonának szépítése által jutott el a lakberendezésig, azon belül pedig a mid-century, vintage és retró bútorok világáig. A Patina egy világos, jókora saroküzletben található, ez is erősíti azt a légies, pasztell színek uralta hangulatot, ami Zsuzsi stílusának sajátja, az áttetsző és gömbölyded tárgyak, amelyek lazaságot, könnyedséget visznek egy-egy belső térbe. A bútorok javarésze az 50-es, 80-as évekből származik, csehszlovák, lengyel és magyar gyárak termékei mellett elsősorban olasz és angol bútorokat találunk, olyan cégektől, mint a Kartell, az Artemide, a G-Plan, de a francia tervező, Philippe Starck székei és skandináv darabok is megfordultak már a kínálatban.

További infók itt.  

10/17

Asterisk, The live in Gallery

A belvárosi Papnövelde utcában található Asteriskben a mindennapi rohanásból kikapcsolva, gyönyörű környezetben, csodás műtárgyak között, finom falatok társaságában csodálkozhatunk rá az élet apró örömeire. Az üzlet tulajdonosa Fazakas Ágnes, aki művészettörténészként vágott bele az üzleti életbe. A csodás térben kiállított gyűjtemény Ági 2017 óta tartó, tudatos és szívós gyűjtőmunkájának eredménye. A több ezer eurós fő művektől és különlegességektől a jóval olcsóbb, vicces kis darabokig sokféle tárgyat találunk itt az elmúlt nagyjából száz évből. 

További infók itt

11/17

Falk Miksa utcai galériák

Ugyan nem tekinthetjük őket használtbútor-üzleteknek, hiszen egy másik kategóriát képviselnek, de ha érdekelnek minket az art deco, vintage vagy mid-century modern bútorok, érdemes ellátogatnunk a Falk Miksa utcába is. Gyönyörűen restaurált, szinte eredeti állapotukba visszaállított darabokat láthatunk neves magyar és külföldi tervezőktől is, így nagyon jó képet kaphatunk arról, hogy mi a maximum, amit ezekkel a bútorokkal el lehet érni, hogyan néztek ki újonnan, eredeti állapotukban. A Montparnasse vagy az Artcore már régóta nagy tudással és hozzáértéssel képviseli ezt a tárgykultúrát, de szép darabokat láthatunk a Bardoniban is. A Retroomba pedig feltétlenül menjünk el, hihetetlenül szórakoztató élmény, a tulajdonos ugyanis különleges, art deco és mid-century olasz darabokat gyűjt, a hatalmas teret igénylő, színpadias bútoroknak szinte egytől egyig különleges története van, megjelenésük pedig spontán megidézi A nagy Gatsby vagy A sebhelyesarcú világát.

12/17

Piacok

A galériák világa mellett megtapasztalhatjuk a másik végletet, az igazi kincsvadászat élményét a piacokon. Itt a legkülönbözőbb állapotban lévő darabok közül választhatja ki az értő tekintetű vásárló a neki tetszőket. Az Ecseri használtcikk-piacon az alkudozás örömét is megélhetjük, tervezők és gyárak nevét lehetőleg ne említsük, mert áremelkedéshez vezethet, a szemünket pedig jól tartsuk nyitva. Az Ecserin kívül érdemes lehet kilátogatni más bolhapiacokra is, amelyekről ITT írtunk már, de jó dolgokat szerezhetünk be a szabályos időközönként megrendezett Népsziget Bolhapiac és Vintage Vásáron vagy a Klauzál téri Antik PLACC-on is.

13/17

Antik-Bazár

Noha az éles szeműek kifoghatnak egy-két szuper darabot, ezt az üzletet inkább használtcikk-kereskedésként definiálnánk, ami elsősorban a hangulata miatt került be a válogatásba. A kis bolt olyan, mintha az Ecseri piacot zsúfolták volna be egy nem túl nagy helyiségbe, így igazi kincsvadásznak érezhetjük magunkat, mikor itt vásárolunk. Főképp kisebb kiegészítőket és a magyar retró tárgyait találhatjuk meg. Amúgy pedig nagyon szórakoztató káosz uralkodik a helyen, ahol a fönti részen Lenin és Horthy Miklós képe jól megfér egymással szemben, lent pedig a kultikus horrorfilmből ismerős Chucky és egy afrikai maszk szerelemgyerekének tűnő babafigura néz farkasszemet a vasfüggöny rossz oldalára tévedt Miki egér lámpával. Szóval minden kedves látogatónak jó nézelődést kívánunk.

További infók itt.

14/17

Remodel

A stúdió nemcsak azért érdekes, mert nagyon szépen felújított 20. századi bútorokat kínál eladásra, hanem azért is, mert társadalmi üzenete is van. Kárpitos- és asztalosműhelyükben különleges képzési rendszert dolgoztak ki, amelynek segítségével lehetőséget biztosítanak munkanélküli fiatalok számára a tanulásra. A műhelyben felújítás mellett régi, használatra már nem alkalmas bútorok részeiből önálló darabokat is készítenek. Az eredetileg szegedi vállalkozást már a törökbálinti MaxCityben is megtalálhatjuk.

További infók itt.

15/17

Fabrika

A tulajdonos, Kollár Mariann immár hat éve elsősorban Angliából és Magyarországról gyűjti be a húszas–hetvenes évekből származó, ikonikus vintage bútorokat, lakberendezési tárgyakat, lámpákból pedig különlegesen szép gyűjteménye van. Amellett, hogy a mai ízlésnek megfelelően felújított tárgyak tökéletesen illeszkednek egy-egy modern enteriőrbe, a javításoknál az is fontos szempont, hogy a munkálatok során természetes anyagokat használjanak, így bútorunk nemcsak szép, de ökológiai lábnyoma is a lehető legkisebb. A natúr, téglafalas üzlet tárháza a különböző lámpáknak, világítótesteknek, amelyekből mintegy 150-félét találunk itt. Érdemes átböngészni a weboldalt is, hiszen az üzletnél jóval nagyobb raktárban számtalan érdekes tárgyat találunk, amelyeket ízlésünk, igényeink szerint újítanak fel számunkra.

További infók itt.

16/17

Woodelier

Az üzlet tulajdonosa, dr. Szendrei Judit válogatta össze azokat az izgalmas használt tárgyakat, amelyeket igazi értékmentőként, kifinomult ízléssel és szakértő szemmel újít föl és alakít át. A Woodelier stílusa elegáns, mégis bohém, klasszikus némi kortárs csavarral. Kedvenc anyagaik közé tartozik a fa mellett a bársony, a réz, a márvány és az üveg. A régi holmik átalakítása mellett saját tervek alapján is készülnek bútorok.

További infók itt.

17/17

Daken Studio

Közel három éve nyitotta meg kis üzletét a Szentkirályi utcában egy lakberendező húgból és egy asztalos bátyból álló testvérpár, akik a művész nagyszülők tárgyai között nőttek föl, így szenvedélyesen rajonganak a század közepi magyar, csehszlovák és egyéb retró és vintage kategóriába tartozó tárgyakért. A szépen felújított bútorok mellett kortárs alkotásokat is találunk, a mi kedvenceink mégis az állítható, a szocializmusban általában fényes, piros mázzal borított lámpák, amelyek itt fiatalosan, matt, pasztellszínre átfújva várják új gazdájukat. Az üzletben látható tárgyak mellett a honlapra is érdemes ellátogatni, hiszen itt a Daken jó nagy, keszthelyi raktárában található tárgyakról is bőven találunk információt.

További infók itt.

Címkék