560 négyzetméternyi tömény antik, retró, vintage bútorokkal, műtárgyakkal és felújított dizájn holmikkal teli galéria nyílt a 13. kerületben, a gyűjtők és szépkedvelők legnagyobb örömére. Az Amikor úgy igazodik a környék megszokott atmoszférájához és bájához, mint ahogy azt megszokhattuk a nyugat-európai nagyvárosokban. A galéria nem titkolt szándéka, hogy később lazább hangulatú aukciókat is rendezzenek, de addig is nyitott mindenki számára. Azoknak is, akik csak nézelődnének és azoknak is, akik valami különlegeset vásárolnának lakásukba.

Két típusú ember létezik: aki szereti a régit, az olyan tárgyakat, vagy ruhákat akár, melyeknek történetük van és nem feltétlenül frissen érkeztek a gyártósorról, illetve a másik, aki az éppen adott divat szerint, csak új cuccokkal veszi körbe magát. Szerintünk jó a nyitottság ilyen tekintetben is, mert nagyon igaz az a mondás, hogy nincs szomorúbb, mint az éppen letűnt divat. Viszont, ha a múlt legjobbjaiból válogatunk és modernnel vegyítjük, kellemes lesz ez az eklektika. Talán egyébként ez az a szó, ami a leginkább az Amikorra is illik. Eklektikus.

A maga 560 négyzetméterével igazi kuriózum a belvárosban, a galéria és aukciósház, mely frissen nyitott Újlipótvárosban, egy valamikori villamossági bolt helyén, mely már 10 éve elhagyatottan állt. Rengeteg munka van benne, Flóra és Viktor régóta készültek már rá, hogy végre átadják a helyet a tárgyaknak és az érdeklődőknek. Molnár Viktor csaknem 20 éve antik bútorokkal és tárgyakkal kereskedik, így megvannak a legszuperebb lelőhelyei az országban. Ezeket gondos válogatás után immár az Amikorban találhatjuk meg és alkudhatunk is rájuk. Mert itt működik az, ami úgy általában az antik piacokon: ha valaki kedvet érez, nyugodtan alkudhat. Vagány! A párhoz fűződik egyébként az antik.hu portál üzemeltetése és a vasárnapi Antik PLACC rendezvények is. Szerencsére ezeken a hétvégi piacokon nagyon szuper közösség jött össze, műértők, restaurátorok és az antikra, retróra fogékony fiatalok. Ebből jól látszik, hogy a fiatalabb generációk is szeretik az értékálló, szép, vagy éppen érdekes tárgyakat, bútorokat, dekorációkat.

Az Amikorban több berendezett „szobát” találunk, melyek nyilván az árukészlet függvényében sűrűbben változnak majd. Továbbá van egy vitrines rész, ahol az apróbb dísztárgyakat tartják és egy egészen nagy csarnokban is mászkálhatunk – tálalók, ruhásszekrények, étkező és nappali garnitúrák várják új gazdájukat. De számos átalakított, új funkciót kapott tárgyat is tartanak: így például benzinpisztolyból, vagy tűzcsapból átalakított lámpát, vagy ajtókból készült asztalt.

Nekünk az emeleten kialakított szobák tetszettek leginkább, a jellegzetes bútorokkal, színekkel , formákkal. Náluk minden eladó, a szőnyegektől kezdve a világítótestekig, ráadásul figyelnek a minőségre és áruba bocsátás előtt felújítatják azokat a holmikat, melyeken már kifogott az idő. Későbbiekben oldottabb hangulatú aukciók is lesznek az Amikorban, ezzel is kicsit visszatérve ehhez a hagyományhoz, amiről a fiatalabb generációnak téves gondolatai vannak. Nem biztos, hogy szigorú, hátratűzött hajú idős hölgyek csapkodnak a kalapáccsal, egy-egy milliós festmény sorsa miatt. Náluk nyitott, kötetlen és hangulatos megmozdulások lesznek, amilyen például a megnyitó eseményük is volt.Hamarosan átfogóbban is bemutatunk pár Budapesttel kapcsolatos Amikorban beszerezhető tárgyat, de addig is beszéljenek a képek és a saját tapasztalatok. Végre egy modern piactér, ami miatt nem kell lemennünk a térképről!