Keresés EN

Ez is érdekelheti

Szabadidő

Sem sárkányok, sem koboldok nem lakják, csak télen a denevérek – A Szopláki-ördöglyuk

A misztikus nevű, különleges barlangrendszer egy sziklafal tövében nyílik, a Pilisszentkeresztről a Két-bükkfa-nyereg felé vezető turistaút mellett.

Szabadidő

10 izgalmas márciusi program 1500 forint alatt

Az a közös ezekben a márciusi programokban, hogy nem kell a zsebünk mélyére nyúlni a jegyárakért, mindegyik belefér egy maximum 1500 forintos keretbe!

Szabadidő

Budapesti kisokos életmódváltáshoz

Fogadalmaink ellenére is mindig jól jöhet egy olyan itiner, ami eligazít a nagyváros nyújtotta megannyi lehetőség között. Sorra vesszük, hogy egészségtudatos üzemmódba kapcsolva hol érdemes jó minőségű alapanyagokat keresni, hova mehetünk el kocogni, úszni, edzeni, és hova érdemes beülni, ha biztosra mennénk a menüvel.

1/9

Salátázók, lébárok

Tény, hogy a gyorséttermek és a régimódi, magyaros vendéglők nem a kalóriaszegény étrendet erősítik, és a felsőkategóriás helyeken inkább találunk a szempontjainknak megfelelő, megbízható alapanyagokból készült, egészségesebb tételt. De nagyjából biztosra mehetünk, ha a Dob utcai Legelő salátabárba, a Kálvin téri Rukkola saláta- és szendvicsbárba vagy a város megannyi pontján elérhető Hummusz Bárba tervezzük az ebédet. Ha a Madách téri Keksz bisztrót vagy a Salad Box- és Fruccola-franchise-ok valamelyik egységét választjuk, a saját magunk által összeállított salátába biztosan azok az elemek kerülnek majd, amelyeket preferálunk. A Fruccolában emellett minőségi főételek és ebédmenü is kapható. 

A Ferenciek teréhez közeli Oh My Green és a Dob utcai Kitchen of Health kifejezetten az egészségtudatos, ételérzékenységekre szabott ételekre specializálódott. A Dobrumba a Közel-Kelet és mediterráneum ízeit, sok zöldséges tételt kínál a Dob utca-Rumbach Sebestyén utca sarkán, míg Újlipótvárosban nemrég nyitott meg a KuszKusz: a Közel-Kelet és Észak-Afrika jellegzetes ételére, a kuszkuszra épít, egészséges és egyszerű konyhát kínál, és alapvetően az elviteles rendszerre berendezkedett be.

Ha frissen facsart, préselt levekkel méregtelenítenénk, a VI. kerületi Sóker Zöldturmix bár, a Mammut bevásárlóközpontnál található Fű Juice bar és a Madách téri Juiceline fel vegyük az irányt, ha pedig egészséges, kalóriaszegény édességekre vágyunk, a belvárosi Naspolya Nassolda valamint az Újlipótvárosban, Budaörsön, Pilisvörösváron (és Győrben) is megtalálható Sovány Vigasz cukrászda jó választás lehet.

2/9

Pékségek

Talán a legnagyobb kihívás korlátozni és végképp lemondani a gyorsan felszívódó szénhidrátokról, azon belül is a kenyérről. Az ipari fehérkenyér az adalékanyagok miatt sem ajánlott, de ha a puffasztott rizs és az abonett egyáltalán nem csúszik le, komoly eredményt elérhetünk a jó minőségű kovászos, teljes kiőrlésű vagy tönkölykenyerekkel is. A kézműves kenyérsütésben úttörőnek számító Pékműhelynek a Bartók Béla úton, a Batthyány utcában és a Mammutnál is van boltja, míg kedvelt gourmet-pékség Vigadó tér melletti Jacques Liszt; városszerte ismert az organikus szemléletű Pipacs Pékség. Hozzá hasonlóan szintén óbudai, és szintén „kultpékség” a Pékesség is. A városból kiesik ugyan, de a budakeszieknek kapóra jöhet a Szívügyem pékség, míg az Artizán pékséget Hold utcában találjuk.

A Nagymező utcai Kiskovászba is mehetünk szuper kovászos kenyérért, és az alapvetően kávézóként, reggelizőként és sütizőként működő JM6 is kínál ilyet a Jászain. Kissé beljebb haladva Újlipótban a Három Tarka Macska pékséget ajánljuk, igaz, ennek árai borsosabbak lettek. A belvárosban, a Városmajor mellett és már Szentendrén is alapított üzletet a Panificio il Basilico, ha pedig a Hegyvidéken, a Németvölgyi úton lévő Villa Bagatelle felé járunk, a földszintjén található Brótpékségben vásárolhatunk be színezék, tartósítószer és ízfokozó használata nélkül készült pékáruból. A Budán és Pesten is megtalálható Free azzal tűnik ki a többi közül, hogy glutén-, laktóz- és szójamentes pékárut kínál.

3/9

Biobolthálózatok, delikátok minőségi élelmiszerekkel

Ha cukor helyett steviát tennénk a kávéba, napraforgóolaj helyett kókuszolajat használnánk, és előnyben részesítenénk az organikus összetevőket, szerencsére nem kell sokat keresgélni a városban, mert a bioboltok gombamód elszaporodtak. A Diéta Life Market üzleteit az Arany János utcában, a Károly körúton, a Nyugati aluljáróban és a Hűvösvölgyi úton is megtaláljuk, a Bio-Barát boltjait pedig a Móricz Zsigmond körtéren, Margit körúton, Szent István körúton, Blaha Lujza téren, az Árkádban és a Keleti pályaudvarnál. Régi és megbízható motoros a Múzeum körúti Bio ABC, hasonlóan a Mammut bevásárlóközpont tetején található Biosétányhoz.

Kistermelői és organikus élelmiszert találunk a Szatyorboltban és a Lumenbenha pedig abszolút környezettudatosan intéznénk a bevásárlást, az újlipótvárosi Ligeti boltban és a Bem József téri Ne pazarolj!-ban műanyagmentesen megtehetjük, amellett, hogy ezeken a helyeken egyben egészségtudatosabb árut veszünk magunkhoz. A felsoroltak mellett számos kisebb biobolt létezik Budapesten, a Bioboltbudapesten.hu adattárban vagy Felelős Gasztrohős által kifejlesztett applikációban is lehet helyspecifikusan rájuk keresni. 

A delikátüzletekben alapból minőségi a kínálat, sok a bio- és az organikus termék, ilyen például a Jászai Mari térhez közeli Culinaris vagy az újlipóti Fromage. A legjobb budapesti delikátokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Egyébként sok ázsiai üzletben fellelhetőek a bioboltokban kínált termékek, érdemes jobban elveszni a zsúfolt polcok között.

4/9

Bio- és termelői piacok

A legjobb beszerzési forrás persze a piac, persze nem mindegy, hogy a Nagybaniról beszerzett tucatgyümölcsöket vagy őstermelői kertben termesztett szezonális zöldséget vásároljuk-e. A Csörsz utcai biopiacot szombatonként rendezik meg a MOM Parknál, és tudomásunk szerint az egyetlen minősített biopiac a városban. A minősítést ugyanis elég nehéz megszerezni egy gazdának, akár hosszú évekbe is telhet a bonyolult folyamat, nem véletlen, hogy sok termelő nem vág bele, és az amúgy organikusan termesztett áruját kistermelői portékaként árulja. Ilyenekhez viszont több helyen is hozzájuthatunk, viszonylag egyszerűen, akár a nagyobb piacokon is: például a Nagyvásárcsarnokban és a Bosnyák téri piacon is külön részen találjuk az őstermelőket, de ahol nincs külön nekik dedikált rész, ott a kisebb standdal rendelkező, kizárólag szezonális termékeket áruló árusoknál érdeklődjünk.

Őstermelői piacot találunk a Szimpla Vásárnapon vasárnaponként a Szimplakertben, a Pancs Gasztroplaccon szintén vasárnaponként az Élesztőház udvarán. Szombatonként a Czakó Piacz költözik a Tabán tetején található Czakó kertbe húsos, mézes, zöldség-gyümölcsös és további standokkal. A XII. kerületiek több helyen is belefuthatnak a Hegyvidéki Termelői Piac standjaiba, hogy éppen hol állnak fel, azt a Facebook-oldalról lehet megtudni. A Mozgó Piac a Hidegvölgyi Erdészlakhoz szokta szervezni a Budakeszi Erdei Piacot, ami legutóbb novemberben volt, reméljük, nem kell sokat várni a következőre. Havonta rendezik meg a Vegan Sunday Marketet az Anker’t-ben, ahol szintén egészségtudatos élelmiszerekbe futhatunk bele, csak éppen húsmentesen. 

De ha nem szeretünk kérdezősködni, körültekintően válogatni és alkudozni a piacokon, pár gombnyomással meg is rendelhetjük otthonunkba a háztájit. Szabadtartású tyúkok tojásait a YouTyúkon keresztül rendelhetjük meg családi gazdaságból, a Neked Terem-en keresztül pedig hazai termelők kisgazdaságaiból válogathatjuk össze a saját igényeinkre szabott rekeszekdobozok tartalmát, legyen az pék-, hentes-, tejáru vagy zöldség, gyümölcs. Hasonló elven, online közösségi alapon működik a Zöld Major és a Vedd Együtt is.

5/9

Edzőtermek

Ezek azok a helyek, amelyek dugig vannak januárban, és az első melegebb napsugarak hatására félig ki is ürülnek március végén. A nagy edzőtermekben nagyjából ugyanazok a szolgáltatások érhetőek el kondigépekkel, csoportos órákkal (aerobic, erősítő, spinning, alternatív), wellnessrészleggel, proteinbárral és személyi edzőkkel. Ilyenek a nagy franchise-ok, amelyek kézenfekvőek, mert jól megközelíthetőek, központi helyen vannak, és nagyjából ugyanazt a szintet hozzák mindegyik egységükben: a Gilda Max-hálózatnak a Flórián téren, Hermina úton és a Váci út Dózsa György úti metrómegállóhoz közeli részén is van terme, a Life 1-nek a Corvin negyednél, Nyugatinál és az Allee-ban is, az Oxygénnek a Fáy utcában, a Naphegyen, illetve immár Springday néven az Árpád úton.

A családias, kis termek között találunk bizonyos edzésformákra szakosodott egységeket (kettlebell, TRX, cross), de ha még csak ismerkednénk a mozgás világával, és nem keresgélnénk sokat, akkor majdnem minden bevásárlóközpontban vagy közvetlen közelében találunk jól felszerelt, többfunkciós edzőtermet. Ilyen a Mammutban a Lite Wellnes Klub, az Örs vezér téri Sugárban a Sugár Fitness, az Arénában a Peak Gym, a MOM Park mellett a Fitness & More és a MOM Sportközpont, a Duna Plázában az Aréna Fitness, a Lurdy házban a Cutler, a Camponában a Fitness 5, a Köki terminálban a Megafitness. A nemzetközi, trendi láncok közül a John Reed Fitness Music Club települt be Budapestre, de híresen jó gyúrós hely még a Flex Gym. Korábbi, városrészekre bontott edzőterem-körképünk még most is aktuális, ebben a nagyobb helyeket vettük sorra, ahol csoportos órákra, kondizásra, kardiózásra és wellnessre is lehetőség nyílik, és még személyi edzők segítségét is igénybe vehetjük.

Sok teremben egyébként az évkezdés ingyenes vagy kedvezményes próbaalkalmakat jelent, de érdemes érdeklődni az egész éves klubtagsági feltételekről is, mert sokkal előnyösebb konstrukciókat tartalmazhatnak, mint a sima bérletek. Az All You Can Move-kártyákkal több termet is látogathatunk, és egyes csomagokkal rengetegféle mozgásformát űzhetünk a falmászástól kezdve a teniszen át a baltahajításig – igaz, ehhez szükséges, hogy a cégünk le legyen szerződve a szervezettel. A Sportkártya is hasonló elven működik, azzal a különbséggel, hogy magánszemélyeknek is opció lehet.

6/9

Futókörök

Ha a friss levegőn mozognánk, és nem akarjuk időhöz, intézményhez kötni a sportot, akkor kézenfekvő megoldás a kocogás. Rekortánborítású, ízületkímélő futópályákat a Margitszigeten (5320 m), a Bikás parknál (750 méter), a Városmajornál (585 méter), a Feneketlen-tónál (530 m), a II. kerületi Vérhalom téren (400 méter), a MOM Parknál a Gesztenyéskertnél (400 méter), Újpesten a Semsey Aladár parkban (343 m) és a Normafán is találunk (1740 méter).

A terepfutók csodálatos kilátásban részesülhetnek a körülbelül 9 kilométer hosszú Hármashatár-hegyi panorámakörön, a Hárs-hegy körül nemrég alakítottak ki egy 3,1 kilométeres erdei futókört. A Népliget, a Merzse-mocsár, a Római-part, a Hajógyári sziget, az újpesti Farkaserdő, a Rákospatak partja is kitűnő terep a futáshoz, de ha nem a környékükön lakunk, jól jöhet az autó a logisztikához. Csatlakozhatunk futóklubokhoz is, a Kvázibárki ingyenes közösségi edzéseihez pedig – ahogy a neve is mutatja – bárki csatlakozhat kedd reggelente a Margitszigeten.  

7/9

Street workout

Teljesen ingyen van, nem kell hozzá semmilyen felszerelés, bárki hozzáférhet – ezt tudják a street workout pályák, persze nem árt, ha nem vagyunk szégyenlősek, és nyilvánosság előtt is hajlandóak vagyunk tornázni. Kiépített futópályáknál gyakran megtaláljuk a saját testsúlyos edzésformára épülő, fekvőtámaszt, húzódzkodást, tolódzkodást lehetővé tévő elemeket, illetve dinamikus gépeket, így a Városmajorban, a Bikás parkban, a Mom parkban, a Margitszigeten, Népligetben, Feneketlen tónál is.

Továbbá a Petőfi hídnál a Goldmann György téren, a Szerb utcában egy foghíjtelken, a Tabán parkban a Vár mögött, a Mechwart-ligetben, Csepelen pedig integrált tornapark áll rendelkezésre, amelyet mozgássérültek is tudnak használni. A belváros sűrűjében, VIII-IX. kerületben és a külkerületekben is beléjük futhatunk, hogy pontosan hol, azt a kiváló és hiánypótló ingyenes szabadtéri sportok térképén bogarászhatjuk ki, amelyen egyébként szuper dolgokat találunk a pingpongtól kezdve a kosárpályákig.

8/9

Uszodák

Bár macerás az előkészület és a logisztika, az egyik legjobb ízület- és gerinckímélő, még a gyógytornászok által is ajánlott mozgásforma az úszás. Számítsunk rá, hogy sok helyen a békés tempózáshoz meg kell „küzdeni” a sportolókkal és az úszótanulókkal, mert sok komplexumban zajlik edzés és oktatás, és a hobbiúszóknak csak bizonyos időpontok és sávok vannak fenntartva. Például az ország legelső fedett uszodája, a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda elsősorban a profi sportolók, mű- és szinkronúszók, valamint vízilabdások edzőhelye, és délután 4-ig, hétvégén délután 5-ig van nyitva a nagyközönség előtt, de van benti és két, télen sátorral fedett külső medence, illetve szauna is. A MOM Uszoda és Sportközpont reggel 6-től este 10-ig van nyitva, komplett wellnessközponttal rendelkezik, de itt is érdemes sűrűn csekkolni a foglaltsági táblát. 

A Városligettől nem messze találjuk a BVSC Sportuszodát három medencével és szaunával, és itt mindig van szabad sáv. Főleg hétvégén ajánljuk, mert ilyenkor nincs akkora tömeg, és az 50 méteres medence is használható. A Margit hídtól nem messze, a Duna partján vár egy 50 méteres és egy sátorral fedett 25 méteres Császár-Komjádi Uszoda, ahol szintén edzenek profi sportolók, és szerencsétlen módon indulás előtt telefonon lehet csak megérdeklődni, szabadok-e a medencék. A legnagyobb és legnépszerűbb uszodákon kívül van több opció is úszásra a Tüskecsarnokban, a Palatinus fürdőben, a Csillaghegyi Strandfürdő és Uszodában, a Mányoki úti uszodában, a Nyéki Imre Uszodában, a Paskál fürdőben, illetve kisebb egységekben; mindezt nagy uszodás összeállításunkban foglaltuk össze.

9/9

Vegetáriánus és vegán lehetőségek

Ha újévi fogadalomként áttértél volna a húsmentes életre, vagy túl sok volt az ünnepi asztalnál felszolgált nehéz húsételekből, és jól esne egy kis szünet, akkor jó hírünk van számodra: Budapesten egy jó ideje zajlik a vegaforradalom. A Dob utcai Rácskertben például Vegán udvar is nyílt tavaly áprilisban, a téli szünet után márciusban nyit ki újra, és vegán nápolyi pizzát is ehetünk az Anker’t-ben felállított Vegażżi pultjánál.

Bartók Béla úti Vegan Love állati eredetű élelmiszereket nélkülöző street foodot, hamburgert, hot dogot, szendvicseket és salátákat árul, hasonlóan a Jászai Mari téren található Tökmaghoz és a Las Veganshoz, amelynek furgonjait az Allee-nál, márciustól pedig a Rácskertben és a Kazinczy utcai Karaván udvarban is megtaláljuk. A Nemsüti a vegetáriánus ebédelőkre fókuszál immár három helyen, a Pozsonyi út elején, a Klauzál téri vásárcsarnokban és a Hold utcában, és ha már az ebédnél tartunk, a Kálvin téri Vega Cityben ebédidőben nem véletlenül kígyóznak a sorok: többféle egytálétel, főzelék, hamburger kapható jó áron, és napról napra változik a menü. Régi szereplő Budapest húsmentes térképén a Ferenciek téri Napfényes Étterem, amely vegán főzőtanfolyamokat is tart, illetve az ország első indiai vegetáriánus étterme, a Belgrád rakparti Govinda Étterem.

A Deli's Vegan az Allee mellett kínál vegán ételeket, míg a Kálvin téren találjuk a Matrjoska Kroshkát, amely a Lőrinc pap téri Matrjoska orosz bisztróból nőtte ki magát vegetáriánus-vegán étteremmé a tulajdonos életmódváltása következtében. Kizárólag vegán és gluténmentes ételeket kínál a Great Bistro a Bank utcában nemzetközi ízekkel és gourmet à la carte vacsorákkal, míg vegán sajtokra a Say Cheez Raw, vegán péksüteményekre pedig a Fill Good specializálódott Budapesten. Egyébként a Happy Cow applikáció segíthet megtalálni a közelünkben lévő vega helyeket.

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Kiscelli To Go – Lajta Béla 150

A Kiscelli Múzeum négyalkalmas városi sétasorozat negyedik, egyben utolsó megállója a Rákóczi út és a Vas utca Lajta Béla által tervezett épületei: az egykori Budapest-Erzsébetvárosi Bank Székháza, ma a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Vasedény épülete valamint a Vas utcai egykori Főváros VIII. kerületi felső kereskedelmi iskola, ma Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Széchenyi István Kereskedelmi Technikum épülete.

Szabadidő

A Buitenzorg-lak kertje nyomában

Március 8-án egy különleges sétán zarándokolhatjuk végig a kertben látható, szuvenírként hazahozott vagy utólag megrendelt keleti műtárgyakat, megismerve az Ázsiában őshonos növényeket, a kínai és japánkerti elemeket.

Szabadidő

Így cicáztunk régen Budapesten – Kedvenc képeink a Fortepanról

Legyen szó aranyos házi cicusokról, a macskakiállítás szépségeiről vagy éppen metrón utazó cicákról, a Fortepan bővelkedik a jobbnál jobb képekben.

Neked ajánlott

A