Budapest
Itt tempózz télen – nagy budapesti uszodakörkép sportoláshoz
Fotó : Kőrösi Tamás / WLB
MOM uszoda, medence, úszó, úszás,

Szeretsz úszni, de régóta halogatod, hogy végre elindulj, mert nem tudod, hogy hol mi vár rád a kabinokon túl? Az utóbbi időben Budapest több uszodája is megújult és kibővült, mi pedig összegyűjtöttük, hova érdemes járni, ha a strandszezon előtt szeretnél pár hosszt úszni. Minden fontos infó egy helyen: árak, medencehossz és pár fontos apróság. Olvasás után irány a víz!

BVSC Sportuszoda MOM Sport Uszoda és Sportközpont Tüskecsarnok Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda Császár-Komjádi Sportuszoda Palatinus fürdő Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda Mányoki úti uszoda Nyéki Imre Uszoda Paskál fürdő Külkerületek uszodái Még több uszoda

BVSC Sportuszoda

Bár a nemrég felújított és kibővített komlexum elsősorban a BVSC úszó-, vízilabdasport fejlesztését hivatott elősegíteni, de korlátozott mértékben a “laikus” úszni vágyók rendelkezésére is áll.

Fotó: Építészfórum

 

Indulás előtt érdemes ellenőrizni a medencék foglaltságát, bár az egyik 25 méteresnél általában a 7 sávból reggel és este mind szabad, és napközben is van 3-4 nem lefoglalt sáv. Az öltözők, zuhanyzók is tágasak, szaunázni is van lehetőségünk, az elektronikus órás rendszerrel gyors és kényelmes a használat is, valamint hajszárítóból is több is van, nem szükséges sajátot hozni. Viszont ne felejtsük el, hogy itt is, mint minden következő uszodában, az úszósapka használata kötelező. Főként hétvégén ajánljuk, akkor a legszellősebbek a sávok, nem kell senkit kerülgetni, valamint zuglói lakosoknak, nekik ráadásul olcsóbb a belépő. 

 

 • Belépő: 2200 Ft, bérlet: 19 800 (10 alkalmas)
 • Medencék: Két 25 méteres és egy 50 méteres
 • Nyitvatartás: H-P 6:00-20:30, Szo-V: 6:00-19:30
 • Cím: 1142 Budapest, Szőnyi út 2.

MOM Sport Uszoda és Sportközpont

A reggel 6-től este 10 ig nyitva tartó, két medencével is rendelkező uszoda nem messze a BAH-csomóponttól ideális választás lehet munka előtti és utáni fel vagy levezetéshez, mivel van lehetőség 2 órás úszójegy váltására is.

Fotó: Kőrösi Tamás / WLB
Fotó: Kőrösi Tamás / WLB

A már mindenhol általános, gyors karórás rendszernek hála pikk-pakk be- és kijutunk, és a kulcsokkal sem kell babrálnunk. Van szauna (finn és aroma), valamint gőzkabin és masszázsmedence. Azért itt sem árt indulás előtt ellenőrizni a pályák foglaltságát, mivel ha éppen úszásoktatás van, a fennmaradó sávok könnyen zsúfolttá válhatnak. Mint oly sok uszodában, itt is vannak íratlan szabályok, például a belső sávokat illik fenntartani a folyamatosan és gyorsabban úszóknak, és az ütközéseket elkerülendő  az úszópályákon az óramutató járásával ellentétes irányú forgalmi rendet követni.

 

 • Belépő: 2 órás úszójegy 1800 Ft, bérlet 17 000 (10 alkalmas)
 • Medencék: belső 25 méteres és egy külső, télen fedett 33 méteres
 • Nyitvatartás: 06.00-22.00-ig
MOM Sport Uszoda és Sportközpont
 • 1123 Budapest, Csörsz utca 14-16.

Tüskecsarnok

A 2016-ban átadott, Tüskecsarnok melletti uszodakomplexum 2017 őszétől látogatható a nem profi sportolók számára is, bár a szűk keresztmetszetű nyitvatartása miatt inkább diákok és nyugdíjasok tudják kihasználni az építményt hét közben, vagy a mindenre elszánt koránkelők.  

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest

Itt is érdemes tájékozódni a sávok lezárásairól, illetve a sportrendezvényekről indulás előtt, ne a helyszínen érjen minket a kellemetlen meglepetés, amikor zárt ajtókba botlunk, vagy a lelátók felé terelnek minket. Az öltözők hipermodernek és tágasak, és bár sehol nem előírás, saját tapasztalatok alapján sokkal praktikusabb beszerezni egy egyrészes úszódresszt, amit nem kell folyton húzogatni és igazgatni a fordulások között (elég a párásodó szemüvegeket). 

 

 • Belépő: 1000 Ft
 • Medencék: 25 méteres és 50 méteres
 • Nyitvatartás: H-P: 06.00-16.00 Szo-V: 08.00-18.00
Tüskecsarnok
 • 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja

Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda

Az ország első fedett uszodája – amit a “magyar delfin”az első magyar olimpiai bajnok és építész, Hajós Alfréd tervezett – ma is elsősorban a profi sportolók, mű- és szinkronúszók, valamint vízilabdások edzőhelye.

Fotó: Kiripolszky Csongor / WLB

Szerencsére amatőr úszóknak is látogatható az komplexum, de itt is inkább járjunk utána indulás előtt, hogy a benti és a sátorral fedett külső medencék közül melyek használhatóak, nehogy túl nagy legyen a zsúfoltság. Ha pedig szerencsénk van, pihenés közben a műugrókat is megcsodálhatjuk, ahogy pörögve alávetik magukat a tornyokról. Az elmúlt évek többszörös felújításai miatt az öltöző-zuhanyzó részeket is modernizálták, és szauna is van, ami a jeggyel igénybe vehető. Ne tévesszen meg senkit, a felújított szabadtéri rész a Széchy Tamás Uszoda nevet viseli, de ugyanúgy a Hajós Uszoda részét képezi.

 

 • Belépő: 1800 Ft, bérlet 15 300 Ft (10 alkalmas)
 • Medencék: Két fedett 33 méteres, és két nyitott 50 méteres
 • Nyitvatartás: H-P: 06:00-16:00, Szo-V:06:00 -17:00 között
Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda
 • 1138 Budapest, Margitsziget

Császár-Komjádi Sportuszoda

A Duna budai partján elterülő Császár-Komjádi Uszoda valójában két különálló intézmény: a 19. században épült klasszicista Császár fürdő, és az 1976-ban épített Komjádi uszoda összeolvadásából jött létre.

Császár-Komjádi Sportuszoda
 • 1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 8.
 • Pénztár zárás 18 órakor.

Palatinus fürdő

2017 nyarán adták át a frissen felújított Palatinus fürdő fedett egységét, így végre egész évben használható a város egyik legrégebbi, amúgy eddig szabadtéri strandfürdője. A wellness részleggel bővült fürdőben a beltéri részen találunk egy gyógyvizes termálmedencét, gyerekmedencét, hideg- és gyógyvizes meleg merülőmedencéket és szaunákat,  valamint egy kültéri termál medence és a 40 méteres úszómedence is várja a vendégeket. 

Palatinus StrandfürdőFotó: Polyák Attila / WLB
 • Belépő: 2400 Ft, 3 órás futójegy kétszeri belépésre 2000 Ft
 • Medencék: 40 méteres úszó, 2 termál
 • Nyitvatartás: H-V:08.00-20.00-ig 
Palatinus Strandfürdő
 • 1138 Budapest, Margitsziget
 • Egész évben nyitva. Csúszdák és élményelemek: minden nap 09:00-19:30.

Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda

Az éppen felújítás és bővítés alatt álló Csillaghegyi Strand mellett télen zavartalanul üzemel az uszoda a 33 méteres fedett medencével.

Fotó: Csillaghegy

A viszonylag kis méretű, 4 sávos, de természetes ásványvízzel feltöltött medencében így egész évben hódolhatunk szenvedélyünknek. A mélyülésére azért figyeljünk, mivel 120 cm-től fokozatosan mélyül egészen 240 cm-ig. Ugrálni amúgy sem illik a sportuszodákban, legfeljebb a rajtkőről kezdéskor, de itt kifejezetten legyünk óvatosak. Ha kedvünk támad hozzá a hideg napokon, itt is találunk infra- és finn szaunát, amely a belépő ellenében felár nélkül igénybe vehető. Illetve érdemes böngészni nem csak a sávfoglalást, de a jegyárakat is, mert a szokásos diák és nyugdíjas kedvezmények mellett a reggeli és esti idősávban is olcsóbban úszhatunk.

 

 • Belépő: 1900 Ft, bérlet 24 220 Ft (10 alkalmas)
 • Medencék: 33 méteres
 • Nyitvatartás: 06.00-20.00
Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda
 • 1038 Budapest, Pusztakúti út 2-6.
 • Pénztárzárás 19:00 órakor.

Mányoki úti uszoda

Ha a nagy sportuszodáknak keresünk helyi, kisebb alternatívát, kipróbálhatjuk a Gellért tértől nem messze, a Ménesi útról nyíló Mányoki uszodát reggel vagy este. Napközben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vagy a Corvinus diákjainak a sportórái miatt zárva a nagyközönség elől, de  reggel 8-ig vagy este 6 után miénk a pálya.

Fotó: Mányoki úti uszoda

Ugyan az uszodára egy felújítás már ráférne, mivel kicsit spártai az öltözője, pozitív, hogy a többalkalmas bérletek mellett lehetőség van havi reggeli bérlet kiváltására is 22000 Ft-ért, amivel az adott idősávban, 06.00 és 08.00 között akár minden nap mehetünk úszni.

 

 • Belépő: 2000 Ft, bérlet: 18 000 Ft (10 alkalmas)
 • Medencék: 25 méteres
 • Nyitvatartás: 06.00-08.00 és 18.00-20.45
 • Cím: 1118  Mányoki út 9.

Nyéki Imre Uszoda

Az 1988-ban épült Nyéki Imre Uszoda kicsit kijjebb található a Kondorosi úton, és ezzel a névvel talán többeknek is ismerősebben cseng. A hétközben 25 méteres, hétvégén 33 mérteresre megnyitott medencével rendelkező uszodában télen összesen 8 sáv található, de az edzések miatt hétköznap ezeknek a fele szinte mindig foglalt a nappali órákban. Érdemes szombaton ide járni, akkor az összes sáv szabadon élvezhető.

Fotó: Újbuda.hu

 • Belépő: 2000 Ft, bérlet 17 500 Ft (10 alkalmas)
 • Medencék: 50 méteres
 • Nyitvatartás: H-SZ: 6:00–20:00, Cs-P 6:00–19:00, Szo-V: 6:00–20:00
 • Cím: Budapest, Kondorosi út 14, 1116

Paskál fürdő

A sokáig szintén csak a nyári idényben működő Paskál Gyógy- és Strandfürdő  2016-ban egy fedett résszel is bővült, így egy újabb, egész évben nyitvatartó termálfürdőt kapott Budapest. A fedett részen található egy 12 méteres tanmedence, egy gyógymedence, gyerekmedence és szauna, de ha úszni szeretnénk, akkor a télre sátorral fedett úszómedencét keressük.

Fotó: Paskál
Fotó: Paskál fürdő

Belépő: 2 órás úszójegy:  1600 Ft, hétvégén 1800 Ft

Medencék: 33 méteres

Nyitvatartás:06.00-20.00

1141, Budapest Egressy út 178/f

Külkerületek uszodái

Itt talán mondhatjuk azt, hogy szerencsés helyzetben vannak azok, akik a belvárostól kicsit távolabb laknak, mert nagyon szuper kis uszodák találhatóak a környékükön. Az SMTK Pestrezsébeti uszodája, a Szentmihályi uszoda, az Újpesti Halassy Olivér, vagy Erzsébetligeti és a Kispesti uszoda, mind viszonylag nagy, 25-ös vagy 33-as medencével rendelkeznek, és ami nagy előnyük: jóval olcsóbbak mint az eddig felsoroltak, akár 500 forint is lehet az árkülönbség. A nyitvatartásuk is baráti, a legtöbb korán nyit és késő este, 8-10 körül zár, kedvezve a munka után sportolni vágyóknak. Ráadásul a legtöbb helyen van valamilyen szauna is, és attól sem kell tartani, hogy tömegek ostromolják a medencéket, mint például egy forgalmasabb napon a fentebbi uszodák egyikében.

Még több uszoda

Rudas Fürdő uszoda részlege

 • Belépő: 9-12.00-ig és 18.00 óra után 1700 Ft., bérlet: 31 875 Ft (15 alkalmas)
 • Medencék: 20,5 méteres
 • Nyitvatartás: 06.00-22.00
 • Cím: 1013 Budapest, Döbrentei tér 9.

 

Városmajori tanuszoda

 • Belépő: 1490 Ft, bérlet: 12990 10 alkalmas
 • Medencék: 25 méteres
 • Nyitvatartás: hétközben: 06.00-07.30 és 17.00-21.30-ig, hétvégén: 08.00-18.30-ig
 • Cím: Városmajor u. 29/B.

 

Corvin Life 1

 • Belépő: 2590 Ft, bérlet 22 900 Ft (havi)
 • Medencék: 23 méteres
 • 2 szauna (finn, aroma), egy gőzkabin és egy pezsgőfürdő
 • Nyitvatartás: H-P: 6.00-22.00 Sz-V: 8.00-20.00
 • Cím: 1082 Budapest, Futó u. 48-50.