Budapest
Itt tempózz télen – nagy budapesti uszodakörkép sportoláshoz
Fotó : Major Kata / WLB
csillaghegyi árpád srandfürdő

Szeretsz úszni, de régóta halogatod, hogy végre elindulj, mert nem tudod, hogy hol mi vár rád a kabinokon túl? Az utóbbi időben Budapest több uszodája is megújult és kibővült, mi pedig összegyűjtöttük, hova érdemes járni, ha a strandszezon előtt szeretnél pár hosszt úszni. Minden fontos infó egy helyen: árak, medencehossz és pár fontos apróság. Olvasás után irány a víz!

Összeszedtük a tavalyi év során frissen nyílt uszodákat, a régi nagy kedvenceinket, és azokat a sportuszodákat is, ahol ha éppen szerencsések vagyunk, és ráérünk az edzések között, vidáman tempózhatunk a profik után.

Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő Nemzeti Közszolgálati Egyetem – Ludovika Aréna Uszoda Duna Aréna Tüskecsarnok Palatinus fürdő MOM Sport Uszoda és Sportközpont BVSC Sportuszoda Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda Császár-Komjádi Sportuszoda Mányoki úti uszoda Nyéki Imre Uszoda Paskál fürdő Külkerületek uszodái Még több uszoda

Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő

A 2018 őszén átadott fürdőkomplexum a sportolni vágyó III. kerületieknek is számos új lehetőséget rejt, a korábban télre ponyvasátorral fedett medence helyett egy hétszintes hatalmas fürdőbe érkezünk.  

Fotó: Major Kata / WLB

A felnőtt jegyeknél (amit proxi karóraként kapunk meg) számos kombináció közül választhatunk: a reggeli és esti idősávban a a kétórás úszójegyek ára megfelel a budpesti átlagnak (6-8 között 1600, 17-20 óra között 1800 forint, hétvégén egy kicsit drágább). Ezekkel az első szinten található 25×33-as úszódemencéhez, tanmedencéhez és a kisebb finn és infraszaunákhoz mehetünk be.

 

Ezt amúgy “alapzóna” néven találjuk meg az ártáblán, ahova a napi felnőtt belépő 2400 forint hétköznap, 2600 hétvégén, de van diák és nyugdíjas is, ami jóval olcsóbb. Ha a további szinteken található wellnessrészleget, a csúszdákat, panorámamedencét vagy gyerekmedencés pancsolót szeretnénk igénybe venni, az további 500 forint, hasonlóan a legfelül található szaunavilághoz. A családi jegyek számtalan kombinációja, diák és nyugdíjas jegyek is elérhetőek, a teljes repertoár itt található.

Fotó: Major Kata / WLB

Az öltözők színesek és elég tágasak is, a szekrényeket a proxi órával zárhatjuk – ha elfelejtenénk, hova is pakoltunk, vannak külön leolvasók. Az úszócsarnok is hatalmas, napközben fényes. A fa tetőszerkezet miatt barátságos, kevésbé ipari a hangulat, a falat borító, az újpesti uszodából átmentett Barcsay Jenő mozaikért pedig hatalmas pluszpont. Amire nem árt, ha előre készülünk, az az, hogy túlfürdési letéti díjat is kell előre fizetni a pénztárban, ez  hétköznap 800 Ft, hétvégén 900 Ft, és ez csak készpénzben lehetséges. És az úszósapkánkat se hagyjuk otthon, mivel itt is kötelező a viselése a medencékben.

Fotó: Major Kata / WLB

 

 • Belépő: 1600 Ft-tól, 15 alkalmas bérlet: 33 150 Ft
 • Medencék: 25×33-as
 • Nyitvatartás: uszodarészleg 06.00-20.00-ig
Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő
 • 1038 Budapest, Pusztakúti út 2-6.
 • A wellness, gyerek- és szaunavilág 8 órakor nyit. // A pénztár 19 órakor zár.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem – Ludovika Aréna Uszoda

Szintén 2018 őszén nyitott meg a nagyközönség előtt is a nemrég felavatott Ludovika Campus uszodája. Az Orczy park Diószeghy Sámuel utca felőli részén épült sportkomplexumban található uszoda is jó sportolási alternatíva lehet a környékbeli lakosoknak, de a Nagyvárad téri metró közelsége miatt messzebbről is egész kényelmesen megközelíthető. A bejárat kicsit trükkös, a sportcsarnok közepén húzódó alagútból nyílik az uszoda pénztára, utána meg a táblákat kell figyelni a kissé labirintusszerű épületben, hogy megtaláljuk a helyes öltözőket.

Fotó: Polyák Attila / WLB

A medence itt is 25 méteres, összesen 8 sáv van, illetve egy melegebb vizű, nyolc sávos, 10×15 méteres tanmedencét is találunk. Nappal ez a csarnok is világos, hála a park felé néző hatalmas ablakoknak, ha pedig a tempózás során kellőképp elfáradtunk volna, irány a wellnessrészleg, ahol finn szauna és gőzkabin vár minket. (A korrektség kedvéért megjegyezzük, hogy amikor késő ősszel itt jártunk, sajnos csak egy szauna üzemelt, technikai okok miatt, de azt ígérték, ez csak átmeneti.) Úszósapka most már kötelező itt is, el ne felejtsünk vinni magunkkal, mert itt nincs lehetőség kölcsönzésre, vagy a helyszínen vásárlásra.Valamint azt is fontos szem előtt tartani, hogy a nyitvatartás időpontja az oktatási és kiképzés igények, valamint sportrendezvények  függvényében változhat, a pontos sávfoglaltásgról a központi telefonszámon érdeklődhetünk (+36-1-432-9000).

 

 • Belépő: 1500 Ft, 10 alkalmas bérlet  13 500 Ft, de van reggeli havibérlet (06.00-08.00) 20 000 Ft-ért
 • Medencék: 25 méteres beltéri
 • Nyitvatartás: hétköznapokon: 6:00-8:00,18:00-22:00, hétvégén: 8:00-20:00
 • Cím: 1082 Budapest, Diószeghy Sámuel utca 23.

Duna Aréna

Hosszú várakozás után, 2018 nyarának közepén nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a vizes világbajnokságra épített Duna Aréna. Hétközben és szombaton viszonylag szűk idősávban (11:00 – 14:00 óra között), ám valószínűleg az egész városban a legolcsóbb belépővel elérhető (a felnőttjegy 800 Ft, a kedvezményes 500 Ft) a profi uszoda.

Fotó: Duna Aréna

A lakossági úszás céljaira az úgynevezett bemelegítőmedence érhető el, de ez is egy 50 méteres, versenyszabványoknak megfelelő pálya. A szanunavilág is a medence nyitvatartásával nagyjából párhuzamos időben látogatható a Duna Aréna Instagramja alapján. Ha pedig még marad időnk egy kis lazításra is, egy elég nagy, 34-36 fokos vizű, hátmasszázsos jakuzzi is a rendelkezésünkre áll.

Fotó: Duna Aréna

Itt is kényelmes, proxi karórás beléptetőrendszer van, az öltöző szekrényeit is ezzel nyithatjuk-zárhatjuk. Fontos, hogy úszósapka ide is kell, illetve mivel nincs sekély tanulómedence, csak 5 éves kortól lehet gyereket hozni, lehetőleg biztos úszótudással.

Fotó: Duna Aréna
 • Belépő: 800 Ft
 • Medencék: 50 méteres beltéri
 • Nyitvatartás: hétfőtől – szombatig 11:00 – 14:00, jegyek 10:30-tól 13:15-ig válthatóak, vasárnap: 08:00-tól 16:00-ig, jegyek 7:30-15:15-ig válthatók.
Dagály Fürdő és Duna Aréna
 • 1138 Budapest, Népfürdő utca 36.

Tüskecsarnok

A 2016-ban átadott, Tüskecsarnok melletti uszodakomplexum 2017 őszétől látogatható a nem profi sportolók számára is, bár a szűk keresztmetszetű nyitvatartása miatt inkább diákok és nyugdíjasok vagy a mindenre elszánt korán kelők tudják kihasználni az építményt hét közben.  A 25 méteres medence reggel 6-tól este 6-ig tart nyitva, az 50 méteres versenymedence a sporteseményektől és az óráktól függ.

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest

Itt is érdemes tájékozódni a sávok lezárásairól a neten vagy telefonon (06-1-255-2130) a sportrendezvényekről indulás előtt, ne a helyszínen érjen minket a kellemetlen meglepetés, amikor zárt ajtókba botlunk vagy a lelátók felé terelnek minket. Az öltözők hipermodernek, tágasak és tiszták. Bár sehol nem előírás, saját tapasztalatok alapján sokkal praktikusabb beszerezni egy egyrészes úszódresszt, amit nem kell folyton húzogatni és igazgatni a fordulások között (elég a párásodó szemüvegeket), és persze az úszósapkát se felejtsük otthon. 

 

 • Belépő: 1000 Ft
 • Medencék: 25 méteres és 50 méteres
 • Nyitvatartás: H-P: 06.00-18.00 Szo-V: 08.00-18.00
Tüskecsarnok
 • 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja

Palatinus fürdő

Talán még ez sem vésődött bele anniyra a köztudatba, ezért is tettük listánk első felébe, de 2017 nyarán adták át a frissen felújított Palatinus fürdő fedett egységét, így végre egész évben használható a város egyik legrégebbi, amúgy eddig szabadtéri strandfürdője. A wellnessrészleggel bővült fürdőben a beltéri részen találunk egy gyógyvizes termálmedencét, gyerekmedencét, hideg és gyógyvizes meleg merülőmedencéket és szaunákat,  valamint egy kültéri termálmedence és a 40 méteres úszómedence is várja a vendégeket.  Ha kicsit zordabb az idő, arra készüljünk fel, hogy az úszómedence vize ugyan meleg, de a pályák fedetlenek, így semmi nem véd az esőtől, hótól minket. 

Palatinus StrandfürdőFotó: Polyák Attila / WLB
 • Belépő: 2500 Ft, 3 órás futójegy kétszeri belépésre 2100 Ft
 • Medencék: 40 méteres úszó, 2 termál
 • Nyitvatartás: H-V:08.00-20.00-ig 
Palatinus Strandfürdő
 • 1138 Budapest, Margitsziget
 • Egész évben nyitva. Csúszdák és élményelemek: minden nap 09:00-19:30.

MOM Sport Uszoda és Sportközpont

A reggel 6-től este 10 ig nyitva tartó, két medencével is rendelkező uszoda nem messze a BAH-csomóponttól ideális választás lehet munka előtti és utáni fel- vagy levezetéshez, mivel van lehetőség kétórás úszójegy váltására is.

Fotó: Kőrösi Tamás / WLB
Fotó: Kőrösi Tamás / WLB

A már mindenhol általános, gyors karórás rendszernek hála pikk-pakk be- és kijutunk, és a kulcsokkal sem kell babrálnunk. Van szauna (finn és aroma), valamint gőzkabin és masszázsmedence. Azért itt sem árt indulás előtt ellenőrizni a pályák foglaltságát, mivel ha éppen úszásoktatás van, a fennmaradó sávok könnyen zsúfolttá válhatnak. Mint oly sok uszodában, itt is vannak íratlan szabályok, például a belső sávokat illik fenntartani a folyamatosan és gyorsabban úszóknak, és az ütközéseket elkerülendő  az úszópályákon az óramutató járásával ellentétes irányú forgalmi rendet követni.

 

 • Belépő: 2 órás úszójegy 1900 Ft, bérlet 17 000 (10 alkalmas)
 • Medencék: belső 25 méteres és egy külső, télen fedett 33 méteres
 • Nyitvatartás: 06.00-22.00-ig
MOM Sport Uszoda és Sportközpont
 • 1123 Budapest, Csörsz utca 14-16.

BVSC Sportuszoda

Bár a nemrég felújított és kibővített komlexum elsősorban a BVSC úszó-, vízilabdasport fejlesztését hivatott elősegíteni, de korlátozott mértékben a “laikus” úszni vágyók rendelkezésére is áll.

Fotó: Építészfórum

Indulás előtt érdemes ellenőrizni a medencék foglaltságát, bár az egyik 25 méteresnél általában a 7 sávból reggel és este mind szabad, és napközben is van 3-4 nem lefoglalt sáv. Az öltözők, zuhanyzók is tágasak, szaunázni is van lehetőségünk, az elektronikus órás rendszerrel gyors és kényelmes a használat is, valamint hajszárítóból is több is van, nem szükséges sajátot hozni. Viszont ne felejtsük el, hogy itt is, mint minden következő uszodában, az úszósapka használata kötelező. Főként hétvégén ajánljuk, akkor a legszellősebbek a sávok, nem kell senkit kerülgetni, valamint zuglói lakosoknak, nekik ráadásul olcsóbb a belépő. 

 

 • Belépő: 2200 Ft, bérlet: 19 800 (10 alkalmas, váltástól 90 napig érvényes)
 • Medencék: Két 25 méteres és egy 50 méteres
 • Nyitvatartás: H-P 6:00-20:30, Szo-V: 6:00-19:30
 • Cím: 1142 Budapest, Szőnyi út 2.

Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda

Az ország első fedett uszodája – amit a “magyar delfin” az első magyar olimpiai bajnok és építész, Hajós Alfréd tervezett – ma is elsősorban a profi sportolók, mű- és szinkronúszók, valamint vízilabdások edzőhelye.

Fotó: Kiripolszky Csongor / WLB

Szerencsére amatőr úszóknak is látogatható az komplexum, de itt is inkább járjunk utána indulás előtt, hogy a benti és a sátorral fedett külső medencék közül melyek használhatóak, nehogy túl nagy legyen a zsúfoltság. Ha pedig szerencsénk van, pihenés közben a műugrókat is megcsodálhatjuk, ahogy pörögve alávetik magukat a tornyokról. Az elmúlt évek többszörös felújításai miatt az öltöző-zuhanyzó részeket is modernizálták, és szauna is van, ami a jeggyel igénybe vehető. Ne tévesszen meg senkit, a felújított szabadtéri rész a Széchy Tamás Uszoda nevet viseli, de ugyanúgy a Hajós Uszoda részét képezi.

 

 • Belépő: 1800 Ft, bérlet 15 300 Ft (10 alkalmas)
 • Medencék: Két fedett 33 méteres, és két nyitott 50 méteres
 • Nyitvatartás: H-P: 06:00-16:00, Szo-V:06:00 -17:00 között
Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda
 • 1138 Budapest, Margitsziget

Császár-Komjádi Sportuszoda

A Duna budai partján elterülő Császár-Komjádi Uszoda valójában két különálló intézmény: a 19. században épült klasszicista Császár fürdő, és az 1976-ban épített Komjádi uszoda összeolvadásából jött létre.

Császár-Komjádi Sportuszoda
 • 1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 8.
 • Pénztár zárás 18 órakor.

Mányoki úti uszoda

Ha a nagy sportuszodáknak keresünk helyi, kisebb alternatívát, kipróbálhatjuk a Gellért tértől nem messze, a Ménesi útról nyíló Mányoki uszodát reggel vagy este. Napközben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vagy a Corvinus diákjainak a sportórái miatt zárva a nagyközönség elől, de  reggel 8-ig vagy este 6 után miénk a pálya.

Fotó: Mányoki úti uszoda

Ugyan az uszodára egy felújítás már ráférne, mivel kicsit spártai az öltözője, valamint itt a jó öreg régi kulcsos rendszer működik a karórák helyett, amit nem nagyon tudunk hova pakolni úszás közben (profi tipp: fűzzük a kulacsunkra, ami a pályánk végében áll, vagy merészebbek – nőként – a fürdőruhájuk pántjára.) Pozitív, hogy a kasszánál van azonban értékmegőrző, és hogy a többalkalmas bérletek mellett lehetőség van havi reggeli bérlet kiváltására is 22000 Ft-ért, amivel az adott idősávban, 06.00 és 08.00 között akár mindennap mehetünk úszni.

 

 • Belépő: 2000 Ft, bérlet: 18 000 Ft (10 alkalmas)
 • Medencék: 25 méteres
 • Nyitvatartás: 06.00-08.00 és 18.00-20.45
 • Cím: 1118 Budapest, Mányoki út 9.

Nyéki Imre Uszoda

Az 1988-ban épült Nyéki Imre Uszoda kicsit kijjebb található a Kondorosi úton, és ezzel a névvel talán többeknek is ismerősebben cseng. A hétközben 25 méteres, hétvégén 33 mérteresre megnyitott medencével rendelkező uszodában télen összesen 8 sáv található, de az edzések miatt hétköznap ezeknek a fele szinte mindig foglalt a nappali órákban. Érdemes szombaton ide járni, akkor az összes sáv szabadon élvezhető.

Fotó: Újbuda.hu

 

 • Belépő: 2000 Ft (szeptember 15. és május 15. között, amúgy 2400 Ft), bérlet 17 500 Ft (10 alkalmas)
 • Medencék: 50 méteres
 • Nyitvatartás: H-SZ: 6:00–20:00, Cs-P 6:00–19:00, Szo-V: 6:00–20:00
 • Cím: Budapest, Kondorosi út 14, 1116

Paskál fürdő

A sokáig szintén csak a nyári idényben működő Paskál Gyógy- és Strandfürdő  2016-ban egy fedett résszel is bővült, így egy újabb, egész évben nyitvatartó termálfürdőt kapott Budapest. A fedett részen található egy 12 méteres tanmedence, egy gyógymedence, gyerekmedence és szauna, de ha úszni szeretnénk, akkor a télre sátorral fedett úszómedencét keressük.

Fotó: Paskál
Fotó: Paskál fürdő
 • Belépő: 2 órás úszójegy:  1900 Ft, hétvégén 2100 Ft
 • Medencék: 33 méteres
 • Nyitvatartás:06.00-20.00
 • Cím: 1141, Budapest Egressy út 178/F

Külkerületek uszodái

Talán mondhatjuk azt, hogy az úszás szempontjából szerencsés helyzetben vannak azok, akik a belvárostól kicsit távolabb laknak, mert nagyon szuper kis uszodák találhatóak a környékükön. Az SMTK Pestrezsébeti uszodája, a Szentmihályi uszoda, az Újpesti Halassy Olivér, vagy Erzsébetligeti és a Kispesti uszoda, mind viszonylag nagy, 25-ös vagy 33-as medencével rendelkeznek, és ami nagy előnyük: jóval olcsóbbak mint az eddig felsoroltak, akár 500 forint is lehet az árkülönbség. A nyitvatartásuk is baráti, a legtöbb korán nyit és késő este, 8-10 körül zár, kedvezve a munka után sportolni vágyóknak. Ráadásul a legtöbb helyen van valamilyen szauna is, és attól sem kell tartani, hogy tömegek ostromolják a medencéket, mint például egy forgalmasabb napon a fentebbi uszodák egyikében.

Még több uszoda

Rudas Fürdő uszoda részlege

 • Belépő: 9-12.00-ig és 18.00 óra után 1700 Ft., bérlet: 31 875 Ft (15 alkalmas)
 • Medencék: 20,5 méteres
 • Nyitvatartás: 06.00-22.00
 • Cím: 1013 Budapest, Döbrentei tér 9.

 

Városmajori tanuszoda

 • Belépő: 1490 Ft, bérlet: 12990 10 alkalmas
 • Medencék: 25 méteres
 • Nyitvatartás: hétközben: 06.00-07.30 és 17.00-21.30-ig, hétvégén: 08.00-18.30-ig
 • Cím: Városmajor u. 29/B.

 

Corvin Life 1

 • Belépő: 2590 Ft, bérlet 22 900 Ft (havi)
 • Medencék: 23 méteres
 • 2 szauna (finn, aroma), egy gőzkabin és egy pezsgőfürdő
 • Nyitvatartás: H-P: 6.00-22.00 Sz-V: 8.00-20.00
 • Cím: 1082 Budapest, Futó u. 48-50.