A Jászai tér környéke az alternatív étkezőknek valóságos paradicsom, van itt humuszbár, vegán pékség és vegetáriánus étkezde is. A Tökmag tovább bővíti ezek sorát a gyorsan a vendég elé rakható étkekkel, szendvicsekkel, hamburgerekkel, laktató levesekkel szélesítve a kínálatot. Egy hete nyílt, de mi már kétszer is bekukkantottunk az egykori kávézó helyén nyílt vegán szigetre.

Az ide betérőt sziklakerti és fűszernövények fogadják, zsálya, bazsalikom és menta társaságában ebédelhetünk, de a szomszéd zöld udvarral határos üvegfalon keresztül az élővilág szépségein is elmélázhatunk falatozás közben. Állati eredetű ételnek, cukornak, laktóznak, gluténnak itt helye nincs, de ha akarjuk, a hamburgert kérhetjük a szomszédos Fill Good vegán pékségből érkező teljes kiőrlésű buciban. Mivel csak pár napja indultak, variálódni és bővülni fog az étlap; mikor először ott jártunk, édesburgonya-krémleves és gyömbéres sárgarépa-krémleves volt a leveskínálat, amitől már-már teljesen jól laktunk (500 Ft).

Magyar Tímea üzletvezető a Levendula kézműves fagylalthálózat ranglétráján fellépdelve sokáig franchise vezetőként dolgozott, tizennégy éve vegetáriánus, egy éve pedig teljesen vegán. A Szent István körút lakosaként gyakran szembesül a kérdéssel, hogy hol, mit egyen, így határozta el párjával, hogy létrehoz egy levesbárt. Ahogy teltek a hónapok, és tesztelték a recepteket, rájöttek, hogy másra is lenne ott helyben igény.

Így aztán kapható náluk tökmagkrémes, szotyikrémes és körözöttes szendvics (590-750 Ft), illetve korianderes-bazsalikomos tofu csíkos, chipotle krémes szendvics (990 Ft), ami a mi ízlésünknek talán túl pikáns volt, de Timi szerint sok vegetáriánus jellemzően igényli a fűszeresebb ételeket. A tofu mellett a körözött a másik az üzletben, amelyik szóját tartalmaz, ezt allergén mivolta miatt sokan kerülni kénytelenek.

Egyelőre háromféle burgerből választottunk (1390-1490 Ft), a sült céklakrémes, vörösboros lilahagymalekváros céklaburgerben korianderes céklapogácsa helyettesíti a húst. A Csiperke Burgerben ugyanezt a küldetést gombás pogácsa teljesíti be, fokhagymás-bazsalikomos pirított gombaszeletekkel kiegészítve. (Azért is hanyagolják a vegán körökben divatos szejtánt, mert az tartalmaz glutént.) Ha már a hely neve Tökmag, mi a Szuper Tökös Burger mellett döntöttünk, amibe tökből, reszelt répából és fűszerekből készült pogácsa, karamellizált hagyma, tökmagszósz és zöldségek, és természetesen tökmagok kerültek. Ízletes és szaftos harapnivaló, amiben enyhe fahéjat is éreztünk, nem véletlenül, a répakrémben volt ugyanis. Timi egy billoggal sütötte rá a pofás logót, ami egyedi hangulatot kölcsönöz a burgereknek.A teljes kiőrlésű bucik kivételével helyben készül minden, a gluténmentes párnákat is helyben sütik. Timiék sokat kísérleteztek a receptekkel, még külföldről is rendeltek lisztet, végül a Szafi Free gluténmentes lisztkeverékeinél állapodtak meg. A zöldségeket is gondosan válogatják, több biogazdasággal kapcsolatban állnak, például a Veresi Biokerttel és a Birds Food Gardennel.

A szomszédos vendéglátóipari egységekhez hasonlóan a Tökmagnak is nyílik terasza majd, így a gépjárműforgalom előtt elzárt Hollán Ernő utcára kitelepedve kanalazhatjuk a tápiókapudingot cukormentes ananászlekvárral, illetve eperrel (890 Ft). Mi a desszertet uborkás-spenótos smoothie-val öblítettük le, és bár nem vagyunk vegánok, megnyugodva távoztunk annak tudatában, hogy roppant egészséges ebéden vagyunk túl.