A gyorsétterem és az egészséges életmód látszólag egymásnak ellentmondó fogalmak, pedig ma már számos kísérletet láthatunk megvalósulni az ellenkezőjére. A Salad box koncepciója pofonegyszerű: vegyél naponta friss zöldségeket és saláta alapanyagokat, és kínáld ezt elvitelre. A nemzetközi üzletláncnak eddig is léteztek egységei Budapesten, a Duna Plazában, a Pólus Centerben, a budaörsi és törökbálinti Auchanban és a nagytétényi Camponában, a Nyugati téri étteremmel viszont bekerültek a város vérkeringésébe, ami nekünk is apropót szolgáltatott arra, hogy megismerkedjünk a koncepcióval.

A Salad Boxban az orrunk előtt készül az étel, és óriási adagokat kapni, amiket praktikusan dobozokban tálalnak helyben fogyasztás esetén is, így a maradék különösebb macera nélkül elcsomagolható és elvihető. Mi kétszer jártunk ott, mindkétszer hiába küzdöttünk a feltálalt mennyiséggel. Érdekesség, hogy egyáltalán nem hiányoltuk a saláták mellé hagyományosan mellékelt pirítóst vagy kenyeret, az összeállítás bőven laktató volt annak ellenére, hogy a zöldségekről az ellenkezőjét szokás gondolni.

Kilencféle kész recept szerinti összeállításból válogathatunk a cézársalátától kezdve a gombás, tonhalas, toszkán stílusú salátáig, emellett saját elképzelésünket is összerakhatjuk helyben. Mi első alkalommal a beszédes nevű Most Wanted variációt kértük (1490 Ft), ez saláta, paradicsom, uborka, kukorica, feta és grillezett csirkemell kombójából állt. Másodjára már levest is kértünk limonádéval és házilag készített gyümölcsdzsússzal, valamint kipróbáltuk a DIY-lehetőséget. Ennek lényege, hogy választunk egy alapelemet, ez lehet grillezett csirkemell, bacon, tonhal, marhahús, füstölt lazac és halloumi, avagy grillsajt, és ehhez 5 plusz hozzávalót válogathatunk össze a kínálatból. Bébispenót, ananász, különféle paprikák, hagymafélék, tojás, borsó, répa, retek, rukkola, szőlő, zeller, cékla és még sok más feltét közül választhatunk, mindezt különböző fűszerezésű olívaolaj, joghurt és majonéz alapú öntetekkel öntik nyakon, egy ilyen összeállítás 1490-1690 Ft-ba kerül.

Cékla- és vöröslencse leves volt aznap a kínálatban, mi az utóbbit választottuk, és a sűrű, laktató, kenyérkockákkal bőven megáldott levestől szinte már önmagában jól laktunk. A közepesen átsütve kért marhahúshoz salátát, sárgarépát, rukkolát, olajbogyót és csicseriborsót válogattunk menta-bazsalikom alapú öntettel, hozzá limonádét és almából-narancsból facsart dzsúszt. Az alapanyagok frissek voltak és ízletesek, annak ellenére, hogy nem ökogazdaságból származnak, hanem tudomásunk szerint a nagybani piacról. Az intenzív mentás limonádé nekünk talán túl édes volt (de ez ízlés és cukortűrés kérdése), míg a freshnek keresztelt adalékmentes dzsúsz remek öblítőnek bizonyult. Desszert már nem is fért belénk; bár kapni az üzletben gyümölcssalátát (450 Ft), chiapudingot (690 Ft) és görög joghurtot (550 Ft) is, a smoothie 3,5 decije pedig 790 Ft-ba kerül.

Meglepetésünkre automatikusan menüként könyvelték el rendelésünket, így olcsóbban távoztunk a kasszától. Ez annyit tesz, hogy bármelyik salátához olcsóbban kapjuk az ásványvizet (290 helyett 150 Ft), a limonádét (450 helyett 300 Ft), a fresht (650 helyett 490 Ft) és a krémlevest (590 Ft helyett 300 Ft). Ahhoz képest, amennyire laktató és akár több részletben is elfogyasztható, az 1690 Ft-os ár az egészséges, tápanyagban, vitaminban és rostokban gazdag ételért igazán nem sok, tehát nem csak diétázóknak lehet remek alternatíva ebédre vagy vacsorára.