Fejlődik, formálódik a Normafa és környéke – legújabb lépésként csütörtökön átadták a Jánoshegyi úttól a kilátóig vezető minőségi rekortánnal borított futóútvonalat, melyet a margitszigeti kör méltó alternatívájának szánnak.

Mondhatjuk, hogy rekortán borítású futóutak gyarapodásának mindenki örül a fővárosban. A Normafán kialakított majd’ 2 kilométer hosszú pályán Budapest egyik legszebb környezetében és legmagasabb pontján, kristálytiszta levegőben lehet falni a kilométereket. "A Normafa és környéke, az új futóút lehetőséget biztosít számos iskolának arra, hogy akár kihelyezett testnevelés órával, akár diákoknak szervezett sportrendezvényekkel megszerettessék a sportot, a mozgást a gyerekekkel" – mondta az átadóünnepségen BaloghGábor korábbi kiváló öttusázó, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke.

Nem csupán maga a futóút, hanem az újraaszfaltozott Jánoshegyiút ezen szakasza és környéke is átesett némi ráncfelvarráson: újraépített ösvények, padok, ivókútak, mosdók, szemetesek, és játszóterek jelzik a megújulási folyamat állomásait.

Váczi Jánostól, a Hegyvidék alpolgármesterétől megtudtuk, hogy a Normafa fejlesztésének egyik legnagyobb feladata a Jánoshegyi út NormafaSíház és a Libegő felső állomása közti szakaszának teljes átépítése volt, amelynek része az 1740 méter hosszú és 1,5 méter széles gumiborítású futópálya kialakítása, valamint a korábbi – a Libegő felső állomása és az Erzsébet-kilátó közötti – 300 m-es rekortán futóút felújítása is. Utóbbi igazán embert, illetve combot és vádlit próbáló szakasznak tűnik.Az ősz második felétől környezetkímélő, mozgásérzékelő LED-lámpás közvilágítás teszi komfortosabbá és biztonságosabbá a futást. A korábbi útszélességet csökkentették annak érdekében, hogy az erdő széle érintetlen maradjon, így a keskenyebb aszfaltút immár a kerékpárosokat, görkorcsolyázókat vagy akár babakocsival közlekedőket várja. Az autós forgalmat ezért szigorúan korlátozták, az útszakaszra csak rendkívül indokolt esetben – többek között a terület karbantartása érdekében – engedéllyel szabad behajtani.