Nyakunkon a karácsony, és végérvényesen kitört a téli szünet. Ilyenkor nem szokott hiány lenni a programokból, ám vannak olyan napok, amikor két szelet bejgli között hirtelen mégsem tudjuk, merre induljunk, főleg gyerekekkel, akiknek nehéz lekötni az energiájukat a hosszúra nyúlt szünetben. Most erre hoztunk nektek remek ötleteket, ahol kültéri és beltéri programok közül egyaránt válogathattok, legyen szó cicasimogatásról, kutyás kávézóról, téli sportokról vagy babakocsis kirándulásról.

1/10

Húzzatok korit, vagy próbáljatok ki egy téli sportot!

Nem múlhat el a tél jégkorcsolyázás nélkül, hiszen idehaza alighanem ez a legnépszerűbb téli sport. Mostanra már számos jégpálya közül lehet választani a legnépszerűbb Városligeti Műjégpálya mellett, a mostani szezonban például a Budapest Park, az Advent Óbudán, az Advent Bazilika, a Budapest Garden, a Hello Buda, az Újbudai Advent, a Bókay-kert, az újpesti Szent István térÚjlipótváros, valamint a Csepeli Jégpark jégfelülete is a korizni vágyók rendelkezésére áll, ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat a koripályákról. A legtöbb helyen a kicsiket bérelhető jégpingvinek várják, amelyekkel tényleg gyerekjáték lesz a korizás. Ha csúszkálni nincs kedvünk, akkor próbáljunk ki valamilyen más téli sportot! Túlzás lenne azt állítani, hogy Budapest – egyáltalán Magyarország – télisport-nagyhatalom lenne, ugyanakkor nem teljesen reménytelen a helyzet, ha valaki a városban vagy annak belátható közelségében szeretne hódolni kedvenc téli sportjainak, a síeléstől a curlingig.

Tipp: Hogy pontosan mit és hol próbálhattok ki, azt ebben a listánkban soroltuk fel. Ha épp nincs kint hó, akkor irány a curlingpálya, ha pedig fehérbe borult a város, akkor lehet menni szánkózni vagy bobozni, a gyerekek garantáltan imádni fogják.

2/10

Kutyasimizés és kakaózás a The Dog Bakeryben

A VII. kerületi Kertész utcában találjuk a The Dog Bakery Budapestet, ahol maximálisan a kutyák vannak a középpontban, így Mokkát és Mayát, a két helyi kutyust szinte kötelező megsimizni. A Dog Bakery közepén egy nagy, üres placcot találunk, elsősorban azért, hogy legyen hol fetrengeniük, játszaniuk és rohangálniuk az ebeknek. A gazdik addig megtelepedhetnek a fal mentén sorakozó asztaloknál. Ahova egyébként a kutyák is felülhetnek, számukra ugyanis nincs tabu a Dog Bakeryben. Kedvenceinket speciálisan nekik készített sütemények, finomságok, falatok és más meglepetések várják, a gazdik pedig péksüteményt falatozhatnak, olasz kávét vagy friss dzsúszokat kortyolgathatnak, amíg tart a kutyabuli. Persze nem kell megijedni, a Dog Bakeryben akkor is tárt karokkal és mancsokkal várnak, ha nincs kutyád, de nagyon szereted őket. 

Tipp: Mokka tacskó, de még inkább Maya uszkár – ők a helyet megnyitott Lénárt Ákos kutyái, és gyakran ők is ott „melóznak” vele – nem nagyon fogják hagyni, hogy csak passzívan üldögélj, hanem megkérik az ott töltött idő simogatásárát, így gyerekekkel is tökéletes program lehet beülni kutyázni, kakaózni és sütizni a The Dog Bakerybe.

3/10

Gyermekvasút télen is

A Gyermekvasút a főváros egyik különleges, a maga nemében páratlan látványossága, mely összeköti a budai hegyvidék legszebb kirándulóhelyeit. Érdekessége, hogy különböző beosztásokban iskoláskorú gyermekvasutasok teljesítenek szolgálatot a fedélzeten. A kisvasút vonala a Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig tart, útközben érinti a Normafát, Csillebércet, a János-hegyet és a Szépjuhásznét. A budai hegyvidék kilátói, erdei játszóterei, kegyhelyei és más látogatni való pontjai is az állomások közelében fekszenek, így a Gyermekvasút tökéletes eszköze lehet egy jó kis kirándulásnak. A Gyermekvasúton mindig szívesen utazunk, ám télen egy egészen más világ tárul elénk. Egy havas napot mindenképp szánjatok egy kis vonatozásra, de össze is köthetitek egy hótaposós kirándulással – ha az időjárás is úgy akarja.

Tipp: A Gyermekvasút szolgáltatásait pár száz forintos jeggyel lehet igénybe venni. Arra azonban ügyelni kell, hogy a téli és a nyári menetrend eltérő, a hidegebb évszakban ritkábban járhat a kisvasút, érdemes tehát előre tájékozódni, ha a havas erdőben gyönyörködnétek. 

4/10

Simogassatok cicákat a Cat Museumban!

A belvárosban, az Arany János utcai metróállomáshoz közel találjuk a Cat Museum Budapest különleges kiállítását, ahol Maki, Vattacukor, Leonardo, Cicero, Szimba, Neytiri, Maya és Kalóz bárkinek szívesen dorombol egy kicsit. Úgy fogunk eljönni a Vadász utcai helyről, hogy a csapatból legalább három cicát hazavinnénk, amit persze nem lehet, hisz nekik ez az otthonuk, a múzeumba viszont bármikor vissza lehet menni, hogy újra és újra cicázzunk egy jót. Például azért, mert otthon nincs, mivel ilyen-olyan okból nem tarthatunk. A cicák nagyon barátságosak, keresik az ember társaságát, bújnak és dugják a fejüket, szinte kérik a simogatást. Egyik sem kapja meg az embert, nem karmolnak, nem harapnak, és bár sokat rohangálnak le-föl, mind a nyolc szembetűnően nyugodt cica.

Tipp: Fontos megjegyezni, hogy bár beeshetünk ide az utcáról is, de a legbiztosabb módszer az, ha a weboldalon előre foglalunk időpontot, különben lehet, hogy várakoznunk kell, amíg kevesebben lesznek bent, mint húszan, ugyanis a cicák miatt korlátozott számban tartózkodhatnak bent a látogatók. 

5/10

Szórakozzatok a Néprajzi Múzeumban!

Mióta májusban átadták a Néprajzi Múzeum új épületét, azóta töviről hegyire bejártuk, megnéztük a kiállításokat és megcsodáltuk a múzeum tetőkertjéről elénk táruló panorámát, lazítottunk a kertben, és órákat töltöttünk az izgalmas gyűjtemények felfedezésével. Minden alkalommal egyre otthonosabb lett a múzeumi tér, ami annak is köszönhető, hogy a gyerekek is elkezdték felfedezni maguknak az épületet, ami nem véletlen, a Néprajzi Múzeum számos szuper élményt és programot kínál nekik. Korábbi cikkünkben összeszedtünk 10 dolgot, amiért érdemes a gyerkőcökkel ellátogatni a múzeumba, legyen szó óvodásokról vagy bármely iskolai korosztályról. A téli szünetben azért is érdemes lesz benézni a múzeumba, mert egy különleges fényinstallációt csodálhatunk meg a Megérkeztünk kiállításban, ha pedig a gyerekeknek kütyüzhetnékjük támad, a múzeumban szuper digitális játékok várják őket, például a Türelemüveg vagy a Motívumalkotó, amit akár otthonról is játszhatunk. (x)

Tipp: Érdemes böngészni a téli ünnepkörrel kapcsolatban létrehozott weboldalt is, ahol adventtől vízkeresztig találunk interaktív infókat és feladatokat a szokásokról és a játékokról, de kézművesötleteket is gyűjthetünk otthon és a múzeumban is (online). 

6/10

Állatkertbe a zimankóban? Miért ne?

Az Állatkertről tipikusan nyári program jut eszünkbe, de ki mondta, hogy télen nem lehet meglátogatni a kert kedves lakóit. Ráadásul mostanában nagy izgalmak voltak, december 6-án mutatták be a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb szerzeményét, Ricardót, a dolmányos hangyászt. A Dél-Amerikában őshonos dolmányos hangyászok – hivatalos nevükön tamanduák – ritka állatok a világ állatkertjeiben. A Fővárosi Állat- és Növénykertben utoljára több mint nyolcvan évvel ezelőtt mutatták be az egyik példányukat. Ezért is hatalmas meglepetés az Állatkert Mikulás napján bemutatkozó újdonsága, Ricardo, akit a Pálmaház egyik oldalszárnyában meg is látogathatunk.

Tipp: Az Állatkertben a többi állat sem alszik téli álmot, így hétfőtől vasárnapig reggel 9 és délután 4 között akár egy zimankósabb napon is szuper elfoglaltság lehet felkeresni az Állatkertet, utána pedig a Városligeti Nagyjátszótérre is elnézhetünk, vagy felrepülhetünk a felhők közé a ballonkilátóval.

7/10

Menjetek el a Lumina Parkba!

Február végéig várja látogatóit Budapest legújabb téli látványossága, a Palatinus Strand területén megnyílt Lumina Park. A lengyel utazókiállítás fényinstallációi energiatakarékos LED-világítással működnek, melyekhez a Palatinus napelemei biztosítják az energiát. Képgalériánk segítségével ízelítőt kaphattok a fénypark hangulatából. Az utazókiállítás Lengyelországból érkezett hozzánk, és 2023. február 28-ig nézhetjük meg. Gyerekekkel szuper program felfedezni a fényeket, a parkban olyan különleges teremtmények is helyet kaptak, mint a dinoszauruszok, a kocsik, a tengeralattjárók, a lovas kocsik és a repülőgépek, így akinek hiányzik a kivilágított főváros, és unja az otthoni izzósort vagy az angyalkás, fenyőfás világító dekort, annak szuper kikapcsolódás lesz ellátogatni a Lumina Parkba.

Tipp: A strandon a csúszdák is átváltoztak rakétakilövő állomássá, ahol különleges asztronauták és űrrobotok várnak ránk.

8/10

Téli kirándulás akár babakocsival is

Hacsak nem túl esős az időjárás, télen is nagyon jókat lehet kirándulni, pláne ha szerencsénk van, és egy kis hó is esik, netán zúzmara díszíti a faágakat. Ilyenkor egészen más a hangulata a természetjárásnak, de minden esetben készüljünk az időjárásnak megfelelő öltözettel. Nemrégiben egyetlen cikkbe gyűjtöttük az aktuális kedvenc kirándulóhelyeinket, téli túrákhoz is ezeket ajánljuk. Másik cikkünkben pedig hat olyan helyszínt mutatunk, amelyek sportosabb babakocsival is járhatók, akár rövidebb sétát tervezünk a természetben, akár egy kicsit jobban megmozgatnánk magunkat egy hosszabb és néhol szintesebb útvonalon.

Tipp: A cikkben felsorolt helyszínek, mint például a Kamaraerdő vagy a Szépjuhászné, sportosabb babakocsival járhatók, de nagy mennyiségű eső vagy hó után ezek az utak is lehetnek sárosak, latyakosak, ami megnehezíti a közlekedést. Ekkor az ösvények inkább háti hordozóval ajánlottak. Kivétel a Normafa és az Erzsébet-kilátó közötti szakasz, ahol apró murvás az út, eső vagy egy kisebb havazás után is jól járható.

9/10

Nézzétek meg a Madagaszkárt a Pesti Magyar Színházban!

Nagy esély van rá, hogy a téli szünetben igazi mínuszok fognak kint röpködni, így öltözzünk akárhány rétegben, nem biztos, hogy egy hosszú kirándulás vagy egy kültéri program a legjobb ötlet. Szerencsére Budapesten a gyerekekkel benti programokat is könnyedén találunk, remek szórakozás lehet például színházba menni, főleg, ha a kicsik nagy kedvence, a Madagaszkár című film alapján készült színdarabra ülhetünk be a Pesti Magyar Színházba

Tipp: Akár a két ünnep között is megnézhetitek az előadást, jegyet itt tudtok vásárolni a Madagaszkárra.

10/10

Gyerekbarát szabadulószobák

A logikai feladatokkal, rejtélyes fejtörőkkel és valósághű díszletekkel berendezett, lezárt szobák népszerűsége a mai napig töretlen. 20 fővárosi szabadulószobát gyűjtöttünk össze, ahol a filmek és a sorozatok rajongói például a Harry Potter, az Alice csodaországban vagy a Jumanji tematikájára épített interaktív szobákba csöppenhetnek, de akár régészek, kalózok, seriffek és sok más izgalmas karakter bőrébe is bújhatnak. A legtöbb budapesti szabadulószobát a kisebb korosztály is bátran látogathatja, a MystiqueRoom és a Magic Rooms Escape Empire számos gyermek- és kalandfilm inspirálta, újgenerációs szobával vár ránk, a Harry Potter varázskastélya ihlette játékok például biztos elvarázsolják a kisebbeket is. A Sweet Escape hagyományos lakatokkal és fejtörőkkel vár ránk, a mézeskalács ház tematikájú szoba tökéletes lehet a téli szünetre. A Démonblokkban pedig a virtuális valóság csapdájából kell szabadulni, szuper program lehet a nagyobb gyerekeknek, akiket szeretnénk kirobbantani otthonról, de kedveskednénk nekik egy igazi digitális élménnyel.

Tipp: Szabadulószobával a Csodák Palotája is vár, de oda érdemes egész napra menni és a többi attrakciót is felfedezni.

Címkék