szabadidő

szerkesztés

Sízés, curling, műkorcsolya – Legyen a január fehér vagy szürke, a téli sportoknak mindenképp hódolhatunk

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2022. 01. 12. 16:47

Noha hóeséssel idén sem vagyunk elkényeztetve, azért bízunk benne, hogy kinéz nekünk ezen a télen még egy-két jeges, fehérben és halványkékben úszó nap, amikor hódolhatunk a téli sportoknak. Ha pedig mégsem lenne havas az idei tél, akkor is elmehetünk egy-egy szabadtéri sportpályára, ahol korcsolyázhatunk, sízhetünk vagy szánkózhatunk.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Korcsolya és műkorcsolya

1/4

Az önfeledt csúszkáláshoz nem szükséges különösebb előképzettség, ráadásul a korcsolya minden izmot megmozgat, és a szabad levegőre kényszerít a téli hidegben. A legjobb budapesti pályákat ITT gyűjtöttük össze nektek. Ha pedig ki szeretnétek próbálni a szűk kűrruhában, zenére korcsolyázás örömét, akkor arra is van lehetőség, a Hoffmann Korcsolya Akadémia ugyanis szervez felnőtteknek műkorcsolya-oktatásokat, ahol a kezdőtől a haladóig többféle tanfolyamon is részt vehetünk, a legügyesebbeknek pedig arra is lehetőségük nyílik, hogy bírók előtt is megmutassák tudásukat. Az oktatás két helyszínen, Érden és Budapesten, a XIV. kerületben zajlik, az egyórás alkalmak ára 4000 Ft, az ötalkalmas bérlet 16 000 Ft-ba kerül. Érdemes előzetesen bejelentkezni.

Fotó: Magyar Curling Szövetség - Facebook

Curling

2/4

A téli sport lényege, hogy az egymással versenyző 4 fős csapatoknak 8-8 követ kell eljuttatniuk a speciális jégpálya közepén kijelölt körmezőbe. Jóllehet ez a sport Magyarországon csak kb. 20 éve ismert, már egész szép eredményeink is vannak, az európai középmezőnybe tartozunk. Farkas Dániel, az FTC Jaguars csapatkapitánya telefonos megkeresésünkre elmondta, hogy annak ellenére, hogy a feladat kívülről nézve nem tűnik nagy dolognak, a csapatsportok között is kiemelkedőnek számít az az összehangoltság, amivel a tagoknak együtt kell működniük. Ha valaki hibázik, az egész csapat teljesítménye csorbulhat, és mindenkinek nagyon pontos, jól körülhatárolható feladata van. Kiss Bálint, a szövetség sportigazgatója szerint a profi szinthez rengeteg gyakorlás szükséges, de az alapokat már néhány óra alatt el lehet sajátítani, így lehetőségünk nyílik arra, hogy jó társaságban mozogjunk egyet a jégen. A Magyar Curling Szövetség szervez is nyílt napokat, ahol mindenki megismerkedhet a szükséges alapokkal. Február 11-én, március 4-én és 18-án is lesz ilyen alkalom, ahol 5000 (21 éves kor alatt 3500) forintért próbálhatjuk ki a sportot.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Sízés

3/4

Ha teljesen őszinték akarunk lenni, biztosak vagyunk abban, hogy Budapest ezen a télen sem lesz sínagyhatalom, és ebben nem csak a hóhiány a hibás. A főváros környéki, felvonóval rendelkező síhelyek, a kezdők számára is alkalmas, szállodákkal és vendéglátóegységekkel felszerelt Visegrád vagy a meglehetősen kemény Dobogókő a szezon legnagyobb részében nem üzemelnek, és amúgy is inkább bemelegítő csúszkálásra alkalmasak egy-egy nagyobb sítúra előtt. Ha viszont tanulni szeretnénk, akkor jó néhány műanyag pálya áll rendelkezésünkre Budapesten. A Bókay-kertnél található 4seasons Síiskola három, felvonóval felszerelt pályán várja elsősorban a tanulni vágyókat, a Pasaréti Síiskolában és a Csepelen, valamint a XI. kerületben megtalálható Nanook Síiskolában magánórákra várják a felnőtteket.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Szánkózás, bob

4/4

Mikor esik egy kis hó, megtelnek Budapest hagyományos szánkózóhelyei. A mindig tömött Normafánál vigyáznunk kell, nehogy más csúszkálókba ütközzünk, és a városligeti kultikus Királydomb is jó lehetőség, különösen akkor, ha többféle korosztály szeretne együtt szánkózni, kezdők és haladók számára is vannak pályák. Jót szánkózhatunk a Gellért-hegy Rezeda utca felőli oldalán (vigyázzunk a kocsikra), a Hármashatár-hegy környékén és a Népligetben is. A hardcore szánkósok pedig a kamaraerdei Nagyrétről induló emelkedőket közelíthetik meg. A pályák itt jó hosszúak, de szükséges némi elővigyázatosság és tudás, mivel fák között haladunk. Ha nem lenne ezen a télen egy szánkózásnyi hóhoz szerencsénk, akkor sem kell elkeserednünk, ugyanis a bobozás is hasonló élmény, és ugyanúgy jó társaságban, szabad levegőn mozoghatunk. A visegrádi bobpályát senkinek sem kell bemutatnunk, rövidebb nyitvatartással most is várnak minket, a pálya közelében lévő dombon pedig szánkózhatunk is. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a XI. kerületben is működik bobpálya, amit most ugyan nem, de március 1-től már látogathatunk.

Hasonló tartalmak

Admin mode