Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró

Egy hónapon keresztül most a Deák téri Bamba Marhában is kipróbálhatjuk a smash burgereket

Pop-up smash burger hónap a Bamba Marhánál – a Deák téri egységben megkóstolhatjuk, hogyan kódolták Jancsa Janiék a legújabb burgertrendet.

Gasztró

Századfordulós modernitás – Kulisszatitkok a fényűző New York Kávéháztól a bohém Gundelig

Budapest máig számos építészeti emléket őriz a századforduló fénykorából, így nem véletlenül tartják számon az egyik legszebb közép-európai városként. Ma ezeken a helyeken fényűző kávézók és bohém éttermek várnak minket, ahol a századforduló pompája között élvezhetjük a modern kényelem minden luxusát. Városi kalandozásunk során a szecesszió bohémsága, a neoreneszánsz és a neobarokk pazar megoldásai és a klasszicizmus eleganciája fogadott minket, miközben belestünk a New York Kávéház, a Gundel, a Centrál Kávéház, a Főőrség étterme és a Városliget Café kulisszái mögé.

1/5

A fényűző: New York Kávéház

Budapest leghíresebb és a világ legszebbjének is megválasztott kávéházának történetével és legendás sztorijaival már több cikkünkben is foglalkoztunk. Az egykori New York biztosítótársaság székházát a Budavári Palotát is jegyző Hauszmann Alajos tervezte, így nem csodálkozunk, hogy sugárzó pompája szinte fénybe borítja a körutat. Megannyi vers, novella és sanzon főszereplője a palota, amely a mai napig megtestesíti mindazokat az álmokat, fantáziákat és nosztalgiát, amit a századforduló boldog békeiéveiről és a két világháború közötti pezsgő szellemi életről dédelgetünk. Ha szeretnénk pár óra erejéig elmerülni a békebeli hangulatban a ragyogó, arannyal és márvánnyal borított, fával és kristállyal díszített fenséges környezetben, akkor mindenképp térjünk be a New Yorkba!

Kulisszatitkok: A New York Palotában számos filmet forgattak, feltűnik például a Robert Redford és Brad Pitt főszereplésével készült Kémjátszmában, A Bel Ami-ban, ahol Robert Pattinson formálta meg a szépfiút, az Atomszőkében, ahol Charlize Theron alakít titkosügynököt, sőt Jennifer Lawrence-t is láthatjuk lesétálni a New York híres márványlépcsőjéről a Vörös veréb című filmben.  

2/5

Az elegáns: Főőrség Étterem és Kávéház

A Budavári Palotában helyet kapó, újjáépített Főőrség épületébe belépve szinte harapni lehet a történelmet. A II. világháborúban megrongálódott, majd a 70-es években lerombolt Magyar Királyi Testőrség és a Lovarda épülete az eredeti tervek, fotók és művészettörténeti-építészeti tulajdonságok alapján épült újjá. Az egykori kaszárnya földszintjén századfordulós hangulatot árasztó, elegáns kávézó-éttermet alakítottak ki, a falakon, a mennyezeten a testőrség mindennapjait megörökítő archív fotók emlékeztetnek az épület múltjára: kackiás bajuszú, daliás, szálfaderekú legények figyelik, ahogy kávézgatunk. 

Kulisszatitkok: Egykor amolyan látványosságként is működött a Főőrség épülete, vasárnaponként hatalmas tömeg várta, hogy a délutáni zenés őrségváltáskor megpillanthassa a gyönyörű ruháikban pompázó délceg testőröket. Ha ott járunk, és szeretnénk magunkat teljesen átadni a hangulatnak, akkor érdemes megkóstolni az étlapról a Gránátos induló névre keresztelt fogást, mely a magyar honvédek egykori klasszikus ételeiből ad ízelítőt.

3/5

A klasszikus: Centrál Kávéház

Már Nyugat szerkesztői is itt találkoztak, így ha a hamisítatlan irodalmi kávéházak hangulatára vágyunk, akkor a Centrálban a helyünk, mely áprilisi újranyitása óta úgy tudott hű maradni a hagyományokhoz, hogy közben modern, otthonos és kényelmes találkozóhellyé vált. A 135 éves kávéház két év bezártság után teljesen megújult, és időgép sem kell hozzá, hogy újraélhessük a századfordulós grand cafék hangulatát. A leporolt, kivilágosodott belső térben finoman köszönnek vissza az irodalmi utalások és a párizsi sikk, az étlap pedig a hagyományok mellett is modern, franciás csavarral kínál nekünk remek fogásokat, a reggelitől a vacsoráig.

Kulisszatitkok: Egyik legrégebbi irodalmi kávéházunk a Centrál, mely 1887-ben nyitotta meg kapuit a Károlyi, az Irányi és a Cukor utca ölelésében, egy klasszikus polgári bérház legalsó szintjén. A hagyományos mellett itt az irodalmi étlapról is válogathatunk, a klasszikus és kortárs versek, sőt dalszövegek közül csemegézhetünk, amit az irodalmi főpincérek tálalásában hallgathatunk meg, miközben elkortyolgatjuk a jól megérdemelt kávénkat.

4/5

A modern: Városliget Kávéház

Ha a Városligetben járunk, akkor szinte biztos, hogy megállunk egy pillanatra megcsodálni a nyári csónakázó tó vagy a téli jégpálya mellett húzódó csodás épületet, mely 1885 óta dísze a főváros legnagyobb parkjának. A pompás, századfordulós épületben kávézó, étterem és rendezvényhelyszín kapott helyet, ahol a békebeli idők otthonos hangulata és ízei várnak ránk, a modern kényelemmel kialakított belső tér pedig hosszú órákig marasztal minket. Legyen szó üzleti ebédről, romantikus vacsoráról, közös ünneplésről vagy akár egy kávéról kutyasétáltatás után, garantált a kikapcsolódás a városligeti panoráma mellett.

Kulisszatitkok: Ha ott járunk, akkor mindenképp kóstoljuk meg a Tányérhúst, mely az Osztrák Magyar Monarchia idejéből származó „nemes étel”, ami kezdetben I. Ferenc József császárnak köszönhette népszerűségét, mivel ez volt a kedvenc étele. Hamarosan az egész birodalomban elterjedt az arisztokrata és polgári konyhákban, így vált a magyarok közkedvelt fogásává. Igazi gasztrotörténeti klasszikus!

5/5

A bohém: Gundel

A Gundel-palacsinta a mai napig sokunk nagy kedvence, de azt talán kevesen tudják, hogy a somlói galuska is Gundel Károly szárnyai alatt született meg, sőt a Gundel-dinasztia honosította meg a Wiener Schnitzelt, és teljesen megreformálta a magyar konyhát. A Gundel régen nemcsak a luxuslakomáknak adott helyet, a teraszon  ropogott a sós perec, folyt a csapolt sör, és Gundel Károly vendégszeretetét mindenki élvezhette. Ebben a szellemiségben nyitott újra 2021 decemberében a megújult Gundel, majd 2022 nyarán a terasz, ahol a klasszikus Gundel-fogások mellett a hamisítatlanul bohém lizsé-hangulat vár minket a századforduló békebeli ölelésében. 

Kulisszatitkok: Gundel Károly sokszor törzsvendégeiről nevezett el egy-egy ételt. Így született például az Újházi-tyúkhúsleves, Újházi Ede színész nyomán, a Jókai-bableves híres írónk tolla mellett, a tojás Munkácsy módra vagy a Feszty-bifsztek. De a Gundel később sem kopott ki a hírességek által felkeresett helyszínek közül, olyannyira, hogy Erzsébet királynő, Beatrix holland királynő, Bill Clinton, Pavarotti, Angelina Jolie és Schwarzenegger is ellátogatott az étterembe.  

A cikk az Eventrend Grouppal együttműködésben készült, akik a New York Kávéház, a Főőrség Étterem és Kávéház, a Centrál Kávéház, a Városliget Kávéház és a Gundel üzemeltetéséért felelnek, ezzel is sokat téve a századfordulós Budapest műemlék épületeinek védelme, felújítása és megőrzése érdekében.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Lost in Balagan with Elysian

Március 6-án a Balagan és Elysian együttműködését követhetjük és kóstolhatjuk végig. A zero waste égisze alatt megszervezett esemény a konyhán „leeső” alapanyagokra épül. Szabó Máté és az Elysian csapata az előző napokban szárít, fermentál, kóstol, hogy a nagy napon, este hét órától átvegyék az irányítást a pultban. Az összetevők között szerepel például füge, gorgonzola, cukkini és kesudió, úgyhogy biztosan különleges ízvilágú koktélokra számíthatunk.

Gasztró Szponzorált

Új étlap, különleges koktélok az ARAZ Étteremben, és egy mesés szecessziós kávézó a galérián

A közel 15 éves ARAZ Étteremben beszélgettünk Barka Áron séffel, kipróbáltuk a kedvenceket, a mesés kávézó pedig visszarepített az időben.

Gasztró

IN TOWN Hotpot

A kínai gasztronómia sharing conceptjeként ismert hot potjáért nem is kell messzire menni, hiszen a kőbányai Monori Center az egyik legautentikusabb étteremmel mutatja meg a kínai ételek sava-borsát.

Neked ajánlott

A