Jó kedélyű, de még nem világmegváltó beszélgetés, egy kis finom itóka, de nem kifejezett bulizás, kivilágított utcák látványa az éjszakázás kellemetlenségei nélkül, finom ízek a szájban a társalgást órákra letörő nagy ebédek utáni kóma nélkül. Spanyolországban a tapasozás éppen ezt a típusú baráti találkozást változtatja gasztronómiai fogalommá.

Mi is az a tapas?


A tapas spanyolul 'fedőt' jelent, eredetileg az ital, többnyire a bor lefedésére használt ételdarabkát jelölték ezzel a szóval, amit azért helyeztek a pohárra, hogy a kisebb bogarak nehogy beleessenek az italba, az ételdarabkákat pedig két töltés között elfogyasztották. Már a szó eredete is fölidézheti tehát a hosszú, egymásra figyelős, baráti iszogatások képét, amelyeknek fontos kísérői a finom italok, de nem ezek vannak a középpontban. A tapasokat Spanyolország szegényebb, déli részén ingyenesen kapjuk, míg a gazdagabb régiókban fizetni kell értük. A legismertebb tapasok a padron (picit csípős grillezett paprika), a croquetas (besamelmártásos krokett sonkával), de a különböző sült kolbászkarikák és a tenger gyümölcsei is nagyon kedveltek. 

Az ételtípus elnevezésének amúgy elég bonyolult rendszere alakult ki, a tapas baszk változata például a pintxo, ami arról a pálcikáról kapta a nevét, amivel a falatka többnyire át van szúrva. Bármit kérjünk is azonban, nagyot hibázni nem tudunk, hiszen ezek az apróságok nemcsak szépek, hanem ízletesek is. 

1/12

Padron

Az étterem hangulatáról teljes joggal mondhatjuk, hogy családias, hiszen egy család működteti. A pultban rendszerint megtalálhatjuk a padrét, a madrét vagy a gyerekeket. Kivéve akkor, ha Spanyolországba utaznak inspirálódni. Ne legyünk azonban szomorúak nélkülük sem, hiszen ilyenkor tudhatjuk, hogy testi épségüket sem kímélve finomabbnál finomabb fogások formájában szedik magukra az újabb kilókat, azért, hogy később majd itthon is bemutassanak nekünk egy-két új ízt. A vidám csempés pult mögött mindig jó a hangulat, ragadós a jókedv. A fogások közül pedig kipróbálhatjuk a remek, füstös-pikáns, mégis édeskés sült paprikát, a padront, de olyan különlegesebb fogások is jól működnek, mint a hátszín rózsaborskéregben vagy a fűszeres marhapofa madeiramártással

2/12

Pata Negra

A Kálvin téri templom tövében megbújó teraszával és a körülötte lévő nyüzsgő várossal a Pata Negra igazi spanyol tapasbár hangulatát kelti, amit a vidám, csempés belső tér csak még jobban felerősít. Az ételek sincsenek túlcicomázva, mégis ízletesek, messziről illatoznak, és jó érzés rájuk nézni. Mi itt, ezen a 2004-ben nyitott helyen ettünk először vörösboros chorizo kolbászt, amit azóta sem tudunk feledni, illetve a desszertek közül a katalán krémet is itt próbáltuk ki. A tapasozás nagy öregjei pont olyan hódítóak, mint lelkes ifjoncokként.

3/12

El Asador de Pata Negra

A Cervantes Intézet igazgatójával is jártunk itt, mert autentikus ízeket kerestünk. Csöpögtetés, barátságos osztozkodás és tágas belső tér. A kínálat is szuper, az El Asadorban a tapasok mellett nagyobb, különleges sütőben készült fogásokat is kóstolhatunk, amelyek tökéletesen megmutatják a faszénen készült ételek valódi ízét. A croquetas itt is nagyon finom, de kóstoljuk meg a tenger gyümölcseit is, ha többen vagyunk, érdemes tálat rendelni. 

4/12

La Nube

A nemrég tulajdonosváltáson és kis felújításon átesett helyen sok mindent meghagytak a jól bevált hangulatból. A felhős falfestmény továbbra is uralkodó eleme a térnek. A spanyol nyelven történő kiszolgálás jó hangulatú és lelazítja az embert, így a hely akár randira is tökéletes lehet. Nagyon finomak az érlelt sonkák és kolbászok, kedvencünk pedig a sült padlizsánrudak nádmézzel, ahol a füstös és édeskés ízek tökéletes összhangot alkottak. 

5/12

UnoMas

„Uno mas!”, vagyis „Még egyet!” – kiáltják lazán a vendégek Barcelona híres főutcáján, de nem kell olyan messzire mennünk a mediterrán életérzésért, hiszen a Pozsonyi út is gazdagodott egy remek tapas bárral, ahol igazi mediterrán hangulatban kóstolhatunk finom, többségében spanyol alapanyagokból készült tapasokat. Itt legálisan kívánhatjuk meg azt, ami a másik tányérján van, legyen az épp katalán sajtválogatásibériai sonkatál vagy valamilyen ízletes krém. Ha pedig valami merészebbet szeretnénk, választhatunk gambast, azaz fokhagymás-chilis királyrákot vagy serpenyős tintahalat is, desszertnek pedig a kihagyhatatlan churrost ajánljuk. Hogy igazán jól csússzanak a finom falatok, kísérhetjük őket barcelonai ginekkel, ibizai sós vodkával vagy hibátlan spanyol cavákkal

6/12

Vas Manci

Nagy szerelmünk a Vas utcában, ahova elsőre is olyan érzés belépni, mintha már jártunk volna itt. A picike hely szíve-lelke a pörgős, angolul is jól beszélő tulajdonos, aki valenciai élményeiből inspirálódva nyitotta meg ezt a kis tapasozó-kávézót. A hagyományos mediterrán ízek mellett glutén- és laktózmentes fogások is vannak, és muszáj betennünk ide a klasszikus, ügyetlen, ékszerdobozos hasonlatot is, mert a szebbnél szebb színes, szezonális ízelítők többnyire tényleg kocka formájú üvegtányérkákban érkeznek. Szuper a krémválaszték, amihez a kovászos kenyér mellett alakbarát zöldségrudakat is kérhetünk. Nagyon finom a krétai fava krém és a sültcukkini-krém is. 

7/12

Arquitecto Pitpit

Az Arquitecto Pitpit neve kétszeresen is a helyszínre utal. Az arquitecto építészt jelent spanyolul, a tapas bárt ugyanis a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában találjuk, a pitpit jelentése pedig pacsirta, hiszen az épület a VIII. kerületi Ötpacsirta utcában áll. A titokzatos, repkénnyel befutott belső udvar mostantól jókedélyű baráti evéseknek is otthont ad nyaranta. A helyet a Padronból ismert Beck Mártonék nyitották, és a rájuk jellemző kísérletezőkedvet is magukkal hozták. Az étlapjukon persze olyan klasszikus tapasokat is megtalálunk, mint a gambas, a Padrón paprika és az olívaválogatás, de szokatlanabb tételekkel is találkozhatunk, mint a japán technikával készülő vöröstonhal tataki vagy a véreshurkával töltött sertésköröm. Az ételeket érdemes egy frissen csapolt, jéghideg vermuttal leöblíteni.

8/12

Pintxo

Miniszendvicsek elegáns kis tálcákon, még több finomsággal átszúrva. Baszkföldön, Spanyolország északi részén tapas „helyett” többnyire ezt kapjuk az italunk mellé. A csinos, csempézett pult segítségével mi is könnyen San Sebastiánban, a baszk konyha fellegvárában érezhetjük magunkat a Pintxóban, és ebbéli hitünket az ételek csak meg fogják erősíteni. A választék bőséges, az állagok és az ízek keveredése szuper, a fogások pedig a baszk terület sajátosságai miatt elég zöldségesek. A mi kedvencünk a szappanoperai szerelmeseket idéző elnevezésű queso de cabra con jamón serrano, vagyis aszalt paradicsomkrémmel, hagymalekvárral, kecskesajttal és hagymával érkező katalán bagett. 

9/12

Bontxo

Szintén a baszk konyha különleges fogásait mutatja be a Falk Miksa utcai étterem, ahol autentikus helyi borokat és termékeket is kóstolhatunk. Nemrég nyitottak újra, már ezért is érdemes beugrani és körbenézni. Kóstolhatunk olyan finomságokat, mint a baszk kolbász almaborban sütve, ha pedig ráuntunk a padronra, próbáljuk ki a sült piquillo paprikát, aminek kellemes, édeskés, kicsit füstös íze van, vagy lepjük meg a társaságot egy olyan klasszikussal, mint a patatas bravas con aioli, vagyis sült krumpli aioli szósszal. A hely amúgy kifejezetten laza, egy csendes vasárnap estén kutyával és gyerekkel is ideális program. 

10/12

Vicky Barcelona

Este felgördül a függöny, és szinte halljuk az előadás kezdetét jelző gongszót, mikor belépünk a Gozsdu-udvarban található helyre. Hölgyeim és uraim, itt vérbeli spanyol színjáték következik! Szuper, a mediterrán utcák forgatagát és a teátrumok világát egyszerre idéző belső tér, ahol remek ízek várnak minket. Belépéskor egy korty finom ízelítőt kapunk, majd azonnal rendelhetünk is a borok, koktélok és finomságok közül. Ne tévesszenek meg a mennyiségek, két éhes száj szerintünk háromféle tapasszal már egészen jóllakik, és külön öröm egy olyan régi klasszikust, mint a croquetas ilyen szép tálalásban kézbe venni, de a tenger gyümölcseiből készült fogások is nagyon finomak. 

11/12

Tapagria

Érlelt sonkák, hideg cavák és házilag kevert sangría Budapest egyik legújabb tapasos helyén, az Andrássy úton. A hangulat, a receptek és az alapanyagok is egyenesen Spanyolországból érkeztek, gondosan előkészített és összeállított, nagyon finom ízek követik egymást, amelyek közül nehéz bármit is kiemelni, minden ízletes. Ötletes, hogy az autentikus spanyol ízek mellett néhány magyarosabb jellegű tapast is találunk. Az ibéricotál sonkái kiválóak, a gambas és a padron ízes, de nem tolakodóan csípős, és a pintxók is nagyon finomak. 

12/12

FelisaTapas

Szintén idén, májusban nyitott meg, a Bazilika környékén, a latin életérzést nagyon jól hozó tapasbár, ahol a spanyol konyha minden ízével találkozhatunk, a kis falatkáktól kezdve a tenger gyümölcsein át a churrosig. Az autentikus főételek mellett 11-féle tapast kóstolhatunk itt. A Felisa nemcsak a tradicionális fogásokkal, de az enteriőrrel is Spanyolországot idézi, ráadásul a felszolgálók spanyol ajkúak, és a séf 30 évet élt Málagában, így tényleg nemcsak a hangulat, de a fogások is igazán autentikusak, vacsoránkat pedig hétvégente flamencoest, borvacsorák, latin dallamok színesítik. 

Címkék