Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Ha már nagyon hiányzik Spanyolország, vigasztalódj pintxóval – a baszk tapas Budapestre jött

Szerzők

  • Nemes Nóra

2019. 11. 28. 16:09

A budapesti tapasozók története lassan 15 éve tart, de sokszor érezzük azt, hogy még mindig van hely újak számára a városban. Különösen, ha a spanyol falatkák eddig itthon ismeretlen változatát mutatják be, ahogy azt a most megnyílt Pintxóban teszik.

A pintxo vagy pincho (írásmódja attól függ, hogy Baszkföldön vagy épp Katalóniában vagyunk, ejteni pedig úgy kell: pincsó) valószínűleg nem ismeretlen azoknak, akik jártak már spanyolországi tapasbárban. Nem a klasszikus, külön tányérban érkező falatkákról van szó, melyekkel már több hazai helyen is találkozhattunk, hanem arról a jelenségről, ami még a legkevésbé éhes turistákat is bevonzza az utcáról – a tálcákon hegyekben álló miniszendvicsekről és mininyársakról. Aki találkozott már vele, az sem biztos, hogy tudja, a pintxo a tapas egyik változata, pedig legalább annyira a spanyol kultúra része, mint a világszerte ismert nagy tesó.

A nagy különbség az, hogy a pintxo főleg Baszkföldön és az észak-spanyolországi régióban jellemző, míg a tapas mindenhol jelen van. Na meg persze a tálalás módja is számít: a pintxobárokban az egymásra pakolt szendvicseket, pálcára húzott falatkákat csak összeválogatjuk, elfogyasztjuk az italunk mellé, távozáskor pedig a tányérunkra gyűlt hurkapálcák és fogpiszkálók száma után fizetünk.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Az Egyetem tér mellett pár hete megnyílt Pintxo megálmodója, Szandra maga is nagy rajongója Spanyolországnak és a spanyol kultúrának. Húszas évei elejétől több helyen is élt a mediterrán országban, hol a fővárosban, hol Barcelonában. Mikor 2017-ben végleg hazaköltözött, úgy döntött, hiába van már pár jó tapasbár Budapesten, ő azért hazahoz egy – szó szerint – szelet Spanyolországot, és létrehozza azt a helyet, ahol nem csak az albondigas vagy a tortilla de huevos, hanem a pálcikára szúrt miniszendvicsek és nyársak is fókuszba kerülnek.

A hely maga valóban hasonlít egy spanyol tapasozóra – csak a méretes sonkák hiányoznak a falról. Karakterét az egyszerű, natúr fabútorok és a falakon körbefutó spanyolos csempék határozzák meg, emeletére egy szépen felújított, régi falépcsőn jutunk fel. Mivel csak pár hete nyitottak, némi változást még terveznek: Szandra nagyon szeretné, ha a könyvespolc a spanyol kultúrát népszerűsítő útikönyvekkel és kiadványokkal lenne tele, hogy a falatozás mellé kapjunk még egy löketet Spanyolország irányába.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Az étlap nem kifejezetten hosszú, ami a legtöbb esetben előny, de egy tapas bárnál sem hátrány. Jelenleg 20 falatka közül válogathatunk, ezeknek a fele klasszikus tapas, másik fele pedig a névadó pintxo. A tapaslista láttán nem fogunk hasra esni a meglepetéstől, tíz erős, jól ismert darabot tettek fel az étlapra, kiváló minőségű alapanyagokból.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Még az olyan mindennaposnak számító tapasok, mint az olajbogyó-válogatás (790 Ft) is külön kis kulináris öröm. Ha valaki nem igazán éhes, csak bekapna pár falatot egy pohár ital mellé, nagyon kellemes meglepetés fogja érni a három különböző típusú bogyót kóstolva. Ugyanez igaz a sajt- (1490 Ft) és hústálra (1890 Ft), a gondosan szelektált komponenseknek köszönhetően erős spanyol flashbackre lehet számítani.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Szandráék nemcsak az alapanyagokat válogatták sokáig nyitás előtt, az ételeken is rajta van a kézjegyük – a sokak kedvencének számító patatas bravast (690 Ft) például három különböző krumpliból készítik, a pan tumacát (390 Ft), a katalánok paradicsomos kenyerét pedig krémes fokhagymás-paradicsomszósszal tálalják, nem csak bedörzsölik. Ha kedveljük a halakat, akkor az itthon nem túl elterjedtbacalao (1690 Ft) izgalmas lesz a roppanós, frissítő, marinált zöldségekkel, ha viszont a klasszikusnak számító fokhagymás garnélára (1990 Ft) szavazunk, extra kenyeret kérjünk, mert a szaftját vétek lenne a tálban hagyni.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

A pintxók ára átlagosan 1000 és 2000 forint között mozog, de ha jól választunk, két darabbal akár jól is lakhatunk. A grillezett kecskesajtos, hagymalekváros, serrano sonkás baguett (990 Ft), a füstölt lazactartáros szendvicske (1190 Ft) és a grillezett padlizsános, cukkinis, krémsajtos pintxo (1090 Ft) olyan szépen meg vannak pakolva, hogy két-három darab belőlük beillik vacsorának is. Ha valami északi specialitásra vágyunk, vagy kezdők vagyunk a tengeri puhatestűek világában, a főtt-grillezett polip pálcikára tűzve (2290 Ft) nagyon jó választás: jól fűszerezett, és nincs gumis állaga, ami általában elrontja ezt a fogást.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

A pintxókat egyébként rendelnünk kell, nincsenek kipakolva a pultra halmokban, mint hazájukban. Szandra elárulta, ez azért van így, mert Spanyolországban, bármilyen remek hely, gyakran előfordul, hogy mikróban melegítik meg a kiválasztott szendvicskét – ezt pedig mindenképpen el akarta kerülni. Így a látvány sajnos ugrott, cserébe minden frissen érkezik.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Az ételek mellett érdemes az itallapot is átböngészni, igazi különlegességeket fedezhetünk fel rajta. Sangriát nyáron sem fognak tartani, van helyette tinto de verano (1690 Ft/0,25 dl), a citromos üdítővel kevert vörösbor, amit a spanyolok a nagy melegben isznak, illetve ennek a sörös változata, a clara (850 Ft/0,33 dl). Akik a komolyabb tételekre kíváncsiak, azok természetesen kérhetnek katalán pezsgőt, vagyis cavát (1290 Ft/ pohár), 100% tempranillo szőlőből készült protos-t (1590 Ft/dl) vagy a baszk pintxobárok legnagyobb sztárjának számító habzóbort, a txacolina-t (1750 Ft/dl).

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

A Pintxóba délután 4 órától mehetünk, hiszen ez nem egy délelőtti, de nem is kora délutáni műfaj - ha egy laza beszélgetés és 1-2 pohár kellemes ital mellé ennénk pár falatot, ha nem akarjuk magunkat teleenni, csak minőségit falatkáznánk, vagy ha már nagyon hiányzik Spanyolország.

Hasonló tartalmak

Admin mode