Így télvíz idején, a nagy karácsonyi bevásárlások és piacozások közepette rendre ránk fér egy kis alkoholos/alkoholmentes lélekmelegítő, hogy boldogabbnak lássuk a világot általa. Teák, kávék, forralt borok és végül a fő attrakció: a kilengés bűntudatát a boldog gyermekkor emlékével parádésan ötvöző forró csokoládé. Vágjunk hát bele, mert higgyétek el, most megérdemeljük!

1/11

Rengeteg RomKafé

A kihagyhatatlan Rengeteg RomKafé sokunk kedvence. Romantikus randihely, forrócsoki-szentély, alternatív, plüssmackós valóság és míves kuckó minden korosztálynak az Élesztőház alatt. Szabó Tibor medvehelpmenedzser felvidéki málnás csokoládéreceptje (1150 Ft) még a miskolci Míves idejéből való, és az eperjesi pálinkáról kapta a nevét. 72%-os belga étcsokoládéból készül, enyhén mandulás, málnás ízesítéssel, fél cent nógrádi málnapálinkával, hideg málnaszemekkel és tejszínhabbal. Erősen addiktív és a helyi medvék egyik abszolút kedvence!

2/11

Újlipótvárosi Karácsonyi POP UP!

Az ünnepi időszakra nyílt Újlipótvárosi Karácsonyi Pop Up! vásárra gondosan kitalált, innovatív, egyedi forróital-választékkal készült a Babka csapata. Kedvencünk a szilvásgombóc-tchai (1200 Ft) ami magasan termesztett nepáli fekete teából, házi, kardamomos fűszerfőzetből és kunsági pötyőkeszilvaszószból készül, és mandulatejjel gőzölik forróra. A forró csokoládét tonkababbal ízesítik, a kurkumás lattét (golden milk) pedig egy csipet vaníliával. Kiváló a zöld teával és gyömbérrel főzött forró must, a pink puncs és a náthaűző, forró gyömbéres limonádé (ginger limo) is.

3/11

Twentysix

A Twentysixben az egyszerű és letisztult gasztronómiai élményt a superfood latték teszik igazán különlegessé, a nem megszokott összetevőjű, különböző ízesítésű és hatású forró italok (990 - 1790 Ft) titka pedig a fűszerekben rejlik. Az egyik legszínesebb, Golden Lattéra keresztelt vegán kávé kurkumával, gyömbérrel, fekete borssal és kardamommal van megbolondítva, megannyi jótékony hatással. Szintén a ház saját újdonsága a közel-keleti ízvilágot megidéző Coffee Tahini, amit a tahini és az eszpresszó találkozásán túl a kesudió és a zab kombinációja tesz felejthetetlenné.
(x)

4/11

gelart

Bazilikától csak pár lépésre lévő Gelarto Rosa fittyet hány a lapátnyi és gombócos fagyikra: minden egyes tölcsér fagyi nyíló rózsát formáz még télen is. Ilyen fagyos időben mi viszont a híres-neves forró csokijuk miatt látogattuk meg őket. Tojáslikőr, selymes étcsoki, kemény tejszínhab, némi titkos fűszer (1650 Ft), és a hideg okozta rosszkedvünknek már lőttek is. Elengedhetetlen kellék a karácsonyi vásáron való bolyongáshoz!

5/11

Normafa Síház

A hétvégi havazás után reménykedhetünk hosszabb ideig tartó téli fehérségben, amikor a Normafa környéke ragyogó, fehér meseországként csábít a kimozdulásra. Ha pedig mégsem így alakul, akkor is hamisítatlan hüttehangulatban és szép kilátásban lehet részünk a másfél éve megújult Normafa Síháznál, ahol a forró csokin és a kávén túl most különleges forró italokkal is várnak bennünket. Próbáljuk ki a speciális gyümölcsteát (700 Ft), a fahéjas-szilvás forró almalevet (750 Ft), vagy kérjünk egy kis hangulatjavítót a jól bevált klasszikusokhoz. Kávénkat Jameson whiskey-vel (1300 Ft), teánkat Kraken rummal (1350 Ft), forró csokinkat Hennessy konyakkal (1650 Ft), az almalevünket pedig Tubi likőrrel (1600 Ft) dobhatjuk föl, de akár össze is köthetjük a túrázás és a koktélozás élményét az örökzöld Jager bumm, egy finom Negroni vagy egy Tubi-soda-lime segítségével. Adventi meglepetésként pedig az eddig megszokott mellett jövő hétvégén különleges ízesítésű forralt borokat is kóstolhatunk.

6/11

Café zs

Békebeli berendezés, szamovárok, pirog. Az oroszos hangulathoz szuperül illenek a forró italok, és nemcsak teákat, hanem alkoholos lélekmelegítőket, kávélikőrös vidám tejet vagy mandulalikőrrel megbolondított keserédes mennyországot is kérhetünk. Mi maradtunk a hagyományosabb verzióknál, és After Eight-es (650 Ft) italt kértünk, a forró alapban lassan olvadt föl a beledobott csokidarabka, nagyon élvezetes volt kevergetni a fokozatosan egyre mentásabbá váló italt kis vintage csészénkben.

7/11

cSÉSZ

Mi a nem túl édes, viszont izgalmas textúrákkal rendelkező forró csokik szerelmesei vagyunk, így a Csészényi Kávézó számunkra a Kánaán. Összesen hatféle verzióból lehet választani, van szilvás-fahéjas és pillecukros is. Mi a narancsosat (900 Ft) kóstoltuk, amiben az volt a legszuperebb, hogy az állaga nem volt túl tömény, de ahhoz már elég sűrű volt, hogy megtartsa a kandírozott gyümölcsdarabokat, így azok nem süllyedtek le a főzet aljára, hanem szépen testvériesen kitöltötték a rendelkezésre álló teret, és váratlan ízbombaként rágcsálhattuk szét mindet. Amúgy kávékból és alkoholos lélekmelengetőkből is szép számmal tartanak a Csészényiben, szemünk már elsőre megakadt az ízletes, sárga bombardinón, a sípályák jól ismert kedvencén.

8/11

Azték Choxolat!

Az Azték Choxolat! a Röser udvarban egy ideje már Nothing Cafe néven működik, de a kínálat és az eldugottmesebolt-érzés ugyanaz, mint korábban volt. Összesen 23-féle forrócsoki-verzióból választhatunk, amire négyféle plusz feltétet is tehetünk, és italunkat növényi tejből is kérhetjük. Mi bevállaltuk a lehető legextrábbat, és bedobtunk egy matchás forró fehér csokit (1190 Ft). Nem kellett csalódnunk. A matcha kesernyés, zöld ízét nagyon jól kiegyensúlyozta a fehér csoki édessége, így krémes, gazdag ízű forró italt kaptunk. A fekete csokiból készült változatok is izgalmasak, többek között chilis, gyömbéres és rózsás ízesítésű ital is van. A hagyományosabb ízek kedvelőinek pedig a tejcsokis változatokat ajánljuk, mandulával, mogyoróval vagy akár karamellával.

9/11

Aho

Melengető hangulat, angol mesefilmekre hajazó bejárat és pillecukrokkal, drazsékkal és gyümölcsökkel koronázott alapok. Ezt tudja az Ahoy!. A forrócsoki- és gofribirodalomban választhatunk kész összeállítást (1420-1790 Ft) is, de a legszórakoztatóbb talán az, ha megalkotjuk saját, skandinávosan egyszerű vagy amerikai módra felpimpelt verziónkat. A négyféle alaphoz (cukormentes, ét-, fehér és tejcsoki) többféle ízesítés, például meggy, fahéj vagy mogyoró közül választhatunk, amire tejszínhabot, pillecukrot, valamint többféle öntetet is kérhetünk és nyolcféle drazsészórás közül választhatunk. A hely azért is szuper, mert akár teljesen cukormentes, mégis csodásan dekorált verziót is össze tudunk állítani. Mi azonban a téli hidegre való tekintettel maradnánk az étcsokis alap, sós-karamell-ízesítés, tejszínhab, karamellöntet és karamellás popcorn 3 dl-es ízbombája (1650 Ft) mellett.

10/11

Cloe Cafe

Leánygyermekkel szinte kötelező, és barátnőkkel is remek szórakozás lehet a Cloe Cafe meglátogatása, ahol még a karácsony is csupa rózsaszínben érkezik. Az ünnepek alkalmából egy különleges forró italt is megkóstolhatunk, ha kipróbáljuk ajándéknak sem utolsó csokibombájukat (2500 Ft), aminek lényege, hogy a shakerben érkező meleg tejet drazséval, pillecukorral és egyéb finomságokkal töltött, belga csokiból készült golyóra önthetjük, ami hő hatására lassan elolvad. Mi egy sós-karamellás változatot próbáltunk ki, aminek nemcsak az íze volt remek, de a show-elemet is nagyon bírtuk, ahogy a tej lassan összeomlasztja a finom belga csokit. A Cloét amúgy Győr, Szeged és Budapest mellett hamarosan Milánóban is megtalálhatjuk

11/11

Kornél

Éppen a hét elején jártunk a Kosztolányi Dezső téren, a Bartók Béla út legvégén a Kornélban, ami ugyan választékában nem vetekedhet forrócsokizóinkkal, de remek helyszín egy rövid téli lassuláshoz, másrészt az aranytej néven futó golden lattéjuknak szerintünk egyértelműen ebben a listában van a helye. A kurkumával, gyömbérrel és „karácsonyi” fűszerekkel ízesített ital kérhető tehéntejjel is, azonban úgy érezzük, hogy tökéletesen választottunk, mikor zabtejjel, cukor nélkül próbáltuk ki ezt a különlegességet. A tetejére liofilizált málna került, ettől érdekesebbé vált az ital állaga, és a gyümölcsösség is jót tett neki, és hát igen: a kurkuma sárgája és a liofilizált bogyók pirosa nagyon jól tud esni a szemünknek a kinti hideg szürkeség után.

Címkék