A képzőművészeti élet nem állt meg, bár elég szerényen folyik a korlátozások hónapjaiban. Olyan új kiállításokat gyűjtöttünk össze, amiket fizikai térben tekinthetsz meg, persze maszkban és a létszámkorlátot, távolságot betartva.

1/7

FERi – Only Skin Deep

Oltai Kata művészettörténész és kurátor Német utcai feminista projektgalériájában a roma népviselethez visszanyúló Romani Design márka 2020-as projektjeit mutatják be fotókon. A képek mellett egy tágabb kontextusterítésre vállalkoznak, felvázolva a nemzetközi és hazai történetét a cigány/roma fogalomhoz kapcsolódó sztereotip azonosításoknak, a tömegmédia és a vizuális kultúra „cigány lány-cigány asszony”-képének és a szocializmusban gyökerező hamis egyenlőségtudat, asszimilációs és eltörlő gyakorlatok felvillantásának.

Megtekinthető: 2021. január 30-ig.
 
A kiállítás szerdán és szombaton bejelentkezéssel (hello@ferigallery.com) látogatható, csütörtökön és pénteken pedig a rendes nyitvatartás szerint, 14 és 18 óra között.

Részletek

2/7

Várfok galéria – A legek

Várfok Galéria az egyik első hazai kortárs galéria volt a rendszerváltás után, tavaly novemberben ünnepelte 30. születésnapját. Jubileumi kiállítását meghosszabbították, így február 13-ig még megtekinthetjük a galéria állandó művészkörének alkotásaiból összeválogatott, sokszínű, játékos, nagyszabású kiállítást, amelyen szerepel többek között Ujházi Péter monumentális, 4 méteres Szőnyege, aatoth franyo vörös korszakának emblematikus Szívügyeke, Korniss Péter Anya és bubája, Szirtes János különleges „kormos” képe a 80-as évekből, Orr Máté legújabb alkotása és Rozsda Endre több mint 10 évig készült fő műve, A kékszakállú herceg vára.

Megtekinthető: 2021. február 13-ig. 

A kiállítás keddtől szombatig 11 és 18 óra között ingyenesen látogatható, maszk kötelező, egyszerre 10 fő tartózkodhat a kiállítótérben.

Részletek

3/7

Kisterem – Vázlat

A Kisterem ősszel külső helyszínen, a legendás Kincsem-palotában rendezett nagyszabású kiállítást, és most visszatérnek a Képíró utcai aprócska galéria falai közé. A galéria fiatal és középgenerációs művészei ezúttal vázlataikat, skicceiket mutatják be. Ha érdekelnek minket a kulisszák mögötti pillanatok, ott a helyünk.
 
Megtekinthető: 2021. február 5-ig.

A galéria tereiben egyszerre 3 fő tartózkodhat, maszk viselése kötelező.

Részletek

4/7

Deák Erika Galéria – Alexander Tinei kiállítása

A moldáv származású, Budapesten élő Alexander Tinei a kortárs figurális festészet egyik nemzetközileg is meghatározó alakja. Jellegzetes, meghatározhatatlan terekből előbújó, kék vonalakkal megjelölt sápatag figurái a mélyben meghúzódó létkérdések hírmondói. Ezúttal linómetszéssel készült műveit állítja ki a Nagymező utca melletti Deák Erika Galéria (virtuálisan itt kukkanthatunk bele).
 
Megtekinthető: 2021. február 5-ig.

A kiállítás szerdától péntekig 12-től 18 óráig látogatható, maszk viselése kötelező.

Részletek

5/7

Molnár Ani Galéria – Konok Tamás emlékkiállítás

Konok Tamás a geometrikus absztrakció „doyenje” volt, a hazai és a nemzetközi szakma elismerésének örvendett. 2020. november 20-án hunyt el, Vonalmozgások című kiállítását – mely egyben a Molnár Ani Galéria 60. kiállítása – már nem érhette meg. A Bródy Sándor utcai kiállítótérben megismerkedhetünk a festőművész munkásságával. (A Ludwig Múzeum nagyszabású életmű-kiállítását egy ideig még nem nézhetjük meg a járvány miatt.)

Megtekinthető: 2021. március 13-ig.

Keddtől péntekig 12 és 18 óra között látogatható, maszk viselése kötelező.

Részletek

6/7

Budapest Art Brut Galéria - A spontaneitás hatalma

Az art brut kategóriájába eredetileg pszichiátriai betegek műveit sorolták, amelyeket elmegyógyintézetek orvosai kezdtek el felfedezni a 20. század elején. Ma az olyan mentális zavarokkal küzdőket és a társadalom perifériájára sodródott alkotókat soroljuk ide, akik nem részesültek akadémikus képzésben, műveik mégis megérdemlik a figyelmet. A Magyar Pszichiátriai Társaság idén ünnepli alapításának 40. évfordulóját, ebből az apropóból a Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut Galéria egy kiadvánnyal és egy könyvbemutatóval egybekötött kiállításmegnyitóval készült az art brut irányzatot képviselő Budapest Art Brut (BAB) Galériában, az Üllői úton.

Megtekinthető: 2021. február 19-ig.

Munkanapokon 11-től 18 óráig.

Részletek

7/7

Godot Galéria és kiállítóhelyei

A nagy múltú Godot Galériához több kiállítóhely is tartozik, és mindegyik tartogat kiállításokat januárra. Szikszai Károly költő és grafikus Multiplex című installációját a karantén és a járvány ihlette, és a Godot Galéria Bartók Béla úti kiállítóhelyén tekinthető meg, február 6-ig, csütörtöktől szombatig 10 és 14 óra között. A Hasítás, Kaszás Konrád festőművész és Plank Antal szobrászművész kiállítása a Fényes Adolf utcai Godot Laborban, az egykori Goldberger Textilgyár épületében nézhető meg, január 21. és február 21. között. A szintén a gyárépületben található Godot Kortárs Művészeti Intézetben rendezik meg a Tabula Rasa – Károlyi Zsigmond és a „monokróm festőosztály” kiállítás című tárlatot is, mely a Magyar Képzőművészeti Főiskola „legendás” osztályának történetét mutatja be a rendszerváltás idejéből, tanárainak és hallgatóinak válogatott alkotásain keresztül.

Megtekinthető: 2021. április 15-ig.

Keddtől vasárnapig 14 és 18 óra között.

Címkék