A kiállítás címe Coco Fusco, kubai-amerikai képzőművész könyvének címet kölcsönzi. A 2003-as könyv a fotográfia szerepét vizsgálja elsősorban a nemzet, etnicitás és önazonosság kategóriáit körbejárva. Rámutat arra, hogyan vállalt szerepet a vizuális kultúra a faji előítéletek felállításában, megerősítésében és milyen kísérleteket tettek ugyanezekkel az eszközökkel mindezek lebontására.

A FERiben a Romani Design 2020-as projektjeinek bemutatása mellett egy tágabb kontextusterítésre is vállalkoznak, mely a nemzetközi és hazai történetét vázolja fel a cigány/roma fogalomhoz kapcsolódó sztereotip azonosításoknak, a tömegmédia és vizuális kultúra „cigánylány-cigányasszony” képének és a szocializmusban gyökerező hamis egyenlőségtudat, asszimilációs és eltörlő gyakorlatok felvillantásának.

A Romani mindhárom projektje, melyet Pályi Zsófia fotózott, szorosan kapcsolódik ahhoz a misszióhoz, hogy megváltoztassák a roma nőkről kialakult sokszor általánosító narratívát, illetve hogy hidat képezzenek roma és nem roma nők között. A kezdetektől fontosnak tartom, hogy a vállalkozásunk – azon túl, hogy megélhetést és képzést biztosít roma nőknek – egy olyan tér legyen, ahol cigány lányok és nők együtt lehetnek, újrakapcsolódhatnak az identitásukhoz és egymáshozVarga Erika, Romani Design alapító-tervező.

A kiállítás szerdán és szombaton bejelentkezéssel (hello@ferigallery.com) látogatható, csütörtökön és pénteken pedig a rendes nyitva tartás szerint, 14 és 18 óra között.

Címkék