Keresés EN

Gasztró

Ezekről a helyekről rendelhetsz remek tapasokat, mezzéket az ünnepekre

Idén máshogy alakulnak az ünnepek, de azért nem maradnak el. A közös háztartásban élő családtagjainkkal tarthatunk évzáró falatozást, hogy ne a háromnapos ünnepen tobzódjunk. A könnyű programhoz könnyű falatok járnak – összeszedtünk 7 helyet, ahonnan remek falatkákat, tapasokat és kencéket rendelhetünk, legfeljebb idén nem a közösből mártogatunk, hanem előre elosztjuk az adagot.

1/7

Padron

A Padron volt az egyik első hazai étterem, ami megmutatta nekünk, milyen az igazi tapasélmény. Náluk soha nem merült ki az étlap a sajt–sonka–tortilla háromszögben, mindig találtunk rajta jó pár izgalmas spanyol különlegességet. Tavasszal az elsők között zártak be, de nem akartak a hagyományos kiszállítással beszállni az ellátásba, hanem kísérletezni kezdtek, hogy egy olyan étlapot állítsanak össze, ahol – a desszerteket leszámítva – az ételek 95%-ban vannak készen, így nekünk kell otthon befejezni őket. A fine-éttermekből ismerős lehet ez a módszer, de tény, hogy bisztró kategóriában eddig kevesen alkalmazták.

A tulajdonos, Beck Márton szerint azonban: „A személyes tapasztalatunk az, hogy a házhoz rendelt meleg ételek 85-90 százaléka olyan minőségromláson megy keresztül a szállítás miatt, hogy az komolyan rontja az élvezeti értéket. Egy olyan időszakban pedig, amikor a gasztronómia szinte az utolsó olyan dolog, amit lehet élvezni a hétköznapokban, a minőség még magasabb értéket képvisel, mint korábban.”
 
 
A második hullámra kialakítottak egy étlapot, amit direkt házhoz szállításra terveztek. Az ételeket vákuumcsomagolják, minket pedig ellátnak instrukcióval, hogyan fejezzük be. A befejezéshez természetesen nem kell sem különösebb szaktudás, sem extra eszközök – az élmény azonban tényleg olyan, mintha a Padronban kapnánk meg a vacsoránkat. A kiszállítást ők maguk végzik, heti három alkalommal – a részleteket és a teljes rendelhető étlapot pedig a honlapjukon találjuk.

2/7

Byblos

A közel-keleti Byblos levantei lakomáit békeidőben is nagyon szerettük, és attól még, hogy a vírusidőszakban nem tanácsos közös tálból mártogatni, még nyugodtan rendelhetünk tőlük, ha igazi, szívet-lelket melengető lakomára vágyunk – csak osszuk szét előre a kencéket és a hideg, meleg mezzéket. A jól ismert libanoni, közel-keleti kencék mellett faszénen sült grillhúsokkal, salátákkal, desszertekkel és külön ebédajánlattal várnak minket. Karácsonyra pedig 29 000 Ft-ért 8 főnek elegendő különleges ünnepi menüvel készülnek. A nagy házhoz szállító cégek közül mindegyiken megtalálhatóak. 

3/7

Babka Deli

A Lipócia-beli Babka budai kis testvére idén nyáron nem teljesen titkoltan azért (is) nyílt, mert a tulajdonos úgy gondolta, akárhogy alakul is az év, a házhoz szállítás létjogosultsága marad. Így is történt, a Babka pedig a Delivel kiegészítve egyszerre lett étterem és éléskamra, ahonnan komplett fogásokat, többszemélyes, ínycsiklandó mezzéket, izgalmas italokat, különleges desszerteket és kamrakincseket is rendelhetünk. Ha a sharing conceptre vágyunk, akkor 3, 5 és 7 mezzés válogatásuk is van – ez utóbbi már egy kisebb hadseregnek is elég lenne. A téli piknikbox pedig azoknak jó ötlet, akik inkább egy parkban vagy szabadtéren osztoznának egy békebeli tojáslikőrön és pár édes falaton az ünnep előtt. 

4/7

Ping

A Dobrumba nagy testvére idén nyár végén nyitott, és instant a budaiak kedvence lett. A Kairótól Kalkuttáig tartó vonalon mozgó étterembe ugyanúgy mehetünk megosztható mezzékért, mint önálló fogásokért, azzal a különbséggel, hogy itt a közel-keleti ételek mellett befigyel az indiai konyha is. Ha közösen rendelünk, arra ügyeljünk, hogy a kecskelabneh-n, illetve a gránátalmás csirkemájon nagyon könnyű összekülönbözni – az pedig nem megy az ünnephez. 

5/7

Gastronomia Pomo D

Kicsit kilóg a sorból, hiszen tulajdonképpen egy delibolt remek szendvicsekkel és salátákkal, de ha egy ízelítőtálat akarunk összerakni a családnak vagy barátoknak, akkor nyugodt szívvel szemezgethetünk a kínálatukból. Vannak jól kitalált salátáik és előre összerakott vegyes olasz hidegtálaik, de ha valaki szereti az olasz deliminőséget, az biztosan élvezettel fogja összeválogatni a saját verzióját a húszféle füstölt áruból és sajtból. Ízletes olajbogyókat és olasz száraztésztát is kérhetünk tőlük!

6/7

Leila's Authentic

Szintén a Közel-Keletről, szintén mezzerajongóknak. Akárcsak az előző három helyen, itt is a korábbiaktól különböző étlapot találunk, még ha a legismertebb fogásokban van is némi átfedés. Széles hideg- és melegmezze-kínálatukból simán összerakunk egy kis ünnepi lakomát, de ha nem lenne elég, még mindig rendelhetünk a grill- vagy a salátaválogatásból is. 

7/7

Pata Negra Tapas Bár

A másik őstapasos, ahol a legegyszerűbb spanyol krokett és paradicsomos húsgombóc mellett a galíciai polip és a pezsgős Szent Jakab-kagyló is feltűnik. Kifejezetten széles választékuk van spanyol sonkából és sajtból is – és mint tudjuk, néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak –, úgyhogy tényleg minden adott ahhoz, hogy ha többen gyűlünk össze, akkor mindenkinek kérjünk egy adaggal a kedvencéből. Ha még jobban emelnénk az ünnepi hangulatot, akkor spanyol fehér- és vörösborokat is találunk a kínálatban.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Shopping Gasztró

tMK & Friends XMAS Shopping & Brunch

Egy újabb repertory shoppingra készülhetünk a pesti oldalon, méghozzá egy olyan izgalmas és tágas helyszínen, mint a Kastner Kommunity, ahol december 16-án és 17-én várnak egy kellemes hangulatú karácsonyi shoppingra. A Kastner Kommunity egy találkozóhely, kávézó, közösségi- és munkatér, galéria, ahol érdemes a karácsonyi ajándékok beszerzését összekötni egy brunch-csal is.

Gasztró

Mutatunk egy kávézót, ahol akár színészekkel is összefuthatunk!

A Katona József Színház büféje, a kantin: nem csupán az előadások idején, hanem mindennap nyitva áll a vendégek előtt.

Gasztró

Közép-európai ebéd 120 méterrel a város felett

Krúdy kedvence és régiós gyöngyszemek, bisztróhangulat és a város legizgalmasabb panorámája – megnéztük a VIRTU Restaurantot.

Gasztró

A hedonizmus titkos receptje – Indítsd pezsgős reggelivel a napot!

Nincs jobb napkezdés, mint egy hosszú, pezsgős reggeli, amit szép környezetben, barátokkal vagy akár egyedül, magunkat megajándékozva tölthetünk.

Neked ajánlott

A