Hidegben szinte bármilyen fedett hely menedéknek számít, de jól tud jönni egy igazán meghitt, szívmelengető, ötletes vagy inspiráló enteriőr arra az esetre, ha beülnénk valahová. Összegyűjtöttünk 10 kedvenc helyet, ahol valamilyen pluszt kapunk hangulatban.

1/10

Zsiv

Mintha csak egy Tolsztoj-regényben lennénk: a virágmintás tapéták, a barokkos csillár, a csipketerítők, a falon lógó fekete-fehér fotók, a finom porceláncsészék, az antik asztali lámpák, a bídermájer beütésű pohárszék mind egy századfordulós nagypolgári szalon berendezésére emlékeztet. Már csak az hiányzik, hogy felbukkanjon Anna Karenina Vronszkijba karolva, és a zongorán felcsendüljön egy romantikus melódia. A kínálatban lévő pirogok is az orosz hatásra hajaznak, de az esti rendszeres élő zene és alkalmankénti táncház rácáfol a nyugodt, forrócsokizós-teázgatós kávéházi hangulatra.

2/10

Herbar

Bár a „bekuckózós” szó a legelkoptatottabb szavak listáját vezeti, a HerBar esetében ez a jelző megkerülhetetlen. Ez írja le a legjobban a város közepén, a Haris közben tavalyelőtt megnyílt fűszerbárt, ahol a gyógynövények, fűszernövények és a belőlük készített teák, olajok játsszák a főszerepet, kimérve és helyben fogyasztva. A gyógyhatású forró italokat, mindenmentes harapnivalókat puha ablaküléseken, szőrmés párnák között vagy a fenti szeparék kellemesen intim zugaiban fogyaszthatjuk el. Az utóbbi időben workshopokat is tartanak a fenntarthatóságra, DIY-megoldásokra építve.

3/10

Csendes

Ha már különleges hangulatú enteriőrökről van szó, nem feledkezhetünk meg a tipikusan Budapestre jellemző romkocsmákról sem. Tudjuk, a fővárosban élőknek már nem számítanak újdonságnak, és idegesítő is lehet, ha összedől alattunk a szék vagy kezünkben marad a vécé kilincse, de a Csendes igényesebb és barátságosabb műfajban ismert társainál. És nem elhanyagolható szempont, hogy nem a bulinegyedben találjuk, hanem az Astorián. A falakon és a mennyezeten kellemesen megkomponált retró káosz, vicces tárgyak fogadnak, a festmények, firkák, graffitik böngészése közben rendszeresen fedezhetünk fel újakat.

4/10

Jardin

Nemcsak az unalmas hétköznapokból, hanem a Gozsdu nyüzsgéséből is segít kiszakadni a kifinomult koktélokra specializálódott bár. Segít ebben a sok növény, a világítás, sőt még a mosdó enteriőrje is. A belsőépítészeti terveket egyébként Alona Eliasi tervező keze nyomát dicséri. A Le Jardín bár jó opció lehet, ha belvárosban járunk, és nem szeretnénk sokat agyalni, hol is gurítsunk le egy pohárral, de a turistáktól nyüzsgő, hangos helyeket elkerülnénk.

5/10

Krak

A Krak’n Townnak a dizájn előbb szerzett hírnevet, mint az ott kapható remek kézműves sörök. Mintha csak a Kraken barlangjában járnánk, amit Jules Verne rendezett be: mindenhol fogaskerekek, pilótaszemüvegek, rézidomok és viktoriánus motívumok; a plafonon hőlégballonok, a falakon szándékosan antik(nak ható) képek a dolgozókról. A kraft sörök mellé remekül csúsznak a klasszikus angol konyha remekei, a haggis, skót tojás burgonyapürével, black puding, steak és a különböző húsos piték. Plusz pont, hogy a bulinegyeden túl, Józsefvárosban, mégis könnyen megközelíthető helyen, a körúton találjuk.

6/10

VIntage Gar

A város egyik legromantikusabbjaként tartják számon a Dob utcai bisztrót, ahol provence-i hangulattal, hófehér székekkel, vintidzs elemekkel és évszakoknak megfelelő, pazar dekorációval találkozhatunk. Láttunk itt már tavasszal hatalmas rózsaszín cseresznyefákat a fedett terasz közepén, télen csodaországot idéző havas-deres örökzöldeket. Minden részletre ügyelnek, az étlapon pedig az egyszerűbb és bonyolultabb, reggelinek és bőséges vacsorának való étkeket is megtaláljuk, de számítsunk a magasabb árfekvésre.

7/10

Vasmacska

Egy terápiával ér fel beülni az óbudai Fő tér sarkában megbúvó kávézóba, ahol biztonságos körülmények között és előírásoknak megfelelően éldegélnek csincsillák, törpenyulak, tengerimalacok, kacagó gerlék, de kaméleon, szakállas agáma is otthonra lelt itt. A tulajdonos kutyái is rendszeres vendégek, akiket bátran lehet simogatni, de a bisztró többi lakóinak ölbe vevése, dögönyözése tilos – a cél, hogy ne csak a vendégek, hanem az állatok is jól érezzék magukat. Pont elég jó érzés elnézni őket, miközben kortyoljuk a kávénkat, forró csokinkat, teáinkat, falatozzuk a szendvicseket vagy a napi levest.

8/10

Twenty Six

2020 első és legnagyobb szenzációt keltő nyitása volt a Király utcai komplexumé, ahol egy igazi dzsungelt hoztak létre, 1800 négyzetméteren elterülőt. A belvárosi oázist 34-féle növénytípus, köztük banánfa, fikusz, begónia és kentia pálma alkotják. A többfunkciós térben működik bolt, jógastúdió és mediterrán ihletésű étterem is, ahol a fókusz a tápláló, friss ételeken van és a megosztás örömén: a kínálatban a főételek mellett szerepelnek az isteni mezzék és a közösen fogyasztható mártogatós ételek is.

9/10

Hilda

A Nádor utca-Mérleg utca sarkán található étterembe belépve könnyen elhagyhatja a szánkat egy „hűha”. A meleg, kék-narancssárga hangulat alapját a hatalmas mozaikkép uralja, amin egy hölgy grillcsirkét tart a kezében – ez is jelzi, hogy az étterem a szárnyasokra specializálódott, nem is akármilyenekre. A rotisserie-ben szabadtartásban élő csirkék sülnek kívül ropogósra, belül omlósra, de organikus neveltetésű malacok is helyet kaptak az étlapon. A tágas, boltíves étterem lenyűgözően szép enteriőrje Szendrő Péter és a 81 font építésziroda munkájának eredménye, a falakat pedig Melka Gábor képzőművész gyönyörű, egyenként felragasztott és mázazott kék csempéi díszíti – inkább elegánsabb ebédekre, vacsorákra, mint könnyed italozásokra alkalmas helyszín.

10/10

Sáo

A bulinegyed szívében található vietnami étterem az egyik első igazán stílusos, europazinált, hipszter, mégis ízik-vérig ázsiai helye Budapestnek. A konyha kiváló, mindent hagyományos recept alapján készítenek. MOME-n végzett alkotók tervezték meg dél-kelet ázsiai enteriőrt, ami a falról lógó kalitkákkal, vörös lampionokkal, buja zöldekkel egy mesebeli Vietnamot idéz meg. A Sáo哨 szó egyébként rigót és madárcsicsergést jelent.

Címkék