Budai kocsmatúránk második fejezetében azokat helyeket kerestük fel, melyekről elsőre az a szó ugrik be, mind a dizájn, mind a hangulat tekintetében, hogy eklektikus, ami itt azt jelenti inkább, hogy bohém. Valamiért Buda hemzseg az ilyen helyektől, az alábbiakban kedvenceink következnek.

1/10

Nemdebár

A Moszkva téren – azaz a Széll Kálmán téren – található Nemdebárról mindenki azt gondolja, mindig is itt volt, de nem, idén még csak (már?) 10. születésnapját ünnepli ez remek kis hely, ami nemrég lett felújítva, és amiről ők maguk így nyilatkoznak: „ a posztindusztriális szürreálbarokk és a bóvliart találkozása”. Van benne valami, és a Nemde báját épp ez adja, meg a családias-baráti hangulat.

Kis túlzással élve, aki ide először belép, abból azonnal törzsvendég tesó válik, és amikor másodszorra (sokadszorra) jön, akkor úgy üdvözlik, mint aki valamelyik asztal mellett született. A kiemelten kutyabarát Nemdében fontos elem a zene, jobbnál jobb arcok pörgetik a jórészt elektronikus zenei lemezeket, és szigorúan az underground szellemében, de vannak itt irodalmi estek, ismert budapesti zenészek és művészek, meg ami még szem-szájnak ingere. Nagy kedvencünk!

 • Nyitva: hétfő-szerda 16.00-01.00, csütörtök-szombat 16.00-02.00, vasárnap 18.00-00.00
 • Facebook

2/10

Cafe Unplugged

A Várfok utcáról mindenkinek – joggal – a galériák jutnak az eszébe, pedig rögtön az utca elején található ez a romkocsmás hangulatú, színes kis hely, ami kutyabarát és csak készpénzzel lehet fizetni. Az egész hely úgy fest, mintha egy világjáró képzőművész rendezte volna be, abban viszont biztosak vagyunk, hogy ha környéken tevékenykedő festők lennénk, akkor ez lenne a törzshelyünk.

Bár a hely neve az akusztikus zenére tett egyértelmű célzás, és már futottunk bele itt unplugged koncertekbe is, de a zenei kínálat leginkább DJ-program remek hiphop, afro, latin meg karibi muzsikákkal. A konyhája is elég király.

 • Nyitva: hétfő-csütörtök 16.00-23.45, péntek-szombat 16.00-02.00, vasárnap zárva.
 • Facebook

3/10

Lánchíd Söröző

Az idén 20 éves Lánchíd söröző igazi legenda, amit az is erősít, hogy a hely falai tele vannak legendák képeivel: rock- és jazz-zenei témájú plakátokkal, régi fotókkal és moziplakátokkal, valamint autogramokkal. Igen, már ennyiből is kitűnik, hogy a Lánchíd elsősorban a progresszív rock és a jazz helye, ahol a sör mellé gyakran gitárszóló jár. Akár belefért volna előző, retró helyeket összegyűjtő cikkünkbe is a Lánchíd, de a meghatározó zenei világ okán végül ide soroltuk.

Merengeni, világot megváltani tökéletes a rögtön barátságos hangulat miatt, és az se rettentsen el senkit, hogy, mondjuk, Led Zeppelint vagy Pink Floydot kell közben hallgatnia, mert ha azt gondolja, nem szereti ezt a zenei világot, hát itt majd megszereti. Mert itt egyszerűen nem lehet nem szeretni. 

4/10

OscarBar

Mi más lehetne a tematika egy olyan bár esetében, amit Oscar névre kereszteltek, mint Hollywood és a klasszikus amerikai filmek meg úgy általában véve a mozi? Sokat elárul a Vár alatti utcák egyikében (Ostrom utca) található helyről, hogy csupán három napig van nyitva egy héten, méghozzá a fő buliidőszakban, és akkor is csak késő délután tárul ki az ajtaja, ellenben hajnalig lehet itt csapatni meg enni-inni. Ha nem vagy filmes arc, az Oscarban pillanatok alatt (vagy egy-két koktél után) te is annak érezheted magad

 • Nyitva: vasárnap-szerda zárva, csütörtök 17.00-02.00, péntek-szombat 17.00-03.00
 • Facebook

5/10

Szatyor Bár és Galéria

A Bartók Béla úton a Hadik Irodalmi Szalon szomszédságában éppen kilenc évvel ezelőtt nyílt hely, akárcsak a már említett Unplugged, a romkocsmás ekletika mentén lett kialakítva. Minden nagyon színes és formás, és kis túlzással élve nincs benne két egyforma berendezési tárgy.

Lehetne akár retrónak is titulálni ezt a helyet is, ám a különféle zenei, irodalmi, képzőművészeti és más társművészeti programokat kínáló Szatyor inkább amolyan művészgyűjtő, ahol italt kortyolgatva és artisztikus zenéket hallgatva verset írhatunk, vagy skicceket készíthetünk a magunkkal vitt jegyzetfüzetünkbe, és emiatt senki sem fog kinézni onnan. Mert mindenki más is ugyanezt csinálja.

6/10

Ponyvaregény

A Móricz Zsigmond és a Gellért tér között valahol félúton, egy kisebb utcában (Bercsényi) található hely igazi régi motorosnak számít a városban. Aki szereti a régi tárgyakkal agyonzsúfolt helyeket, az imádni fogja a Tarantino filmklasszikusáról elnevezett helyet, ahol a pincék félhomálya találkozik a könyvtáras-kávéházi hangulattal.

A Ponyvaregény – amiből található egy a Kopaszi gáton is – az egyik első olyan hely volt Budapesten, ahova a társasjátékozást preferáló társaságokat várták elsősorban, de persze akkor is jól érezheti magát itt az ember, ha egyébként nem izgatja fel egy parti Ki nevet a végén? vagy Activity. 

 • Nyitva: hétfő-péntek 10.00-23.45, szombat 14.00-23.45, vasárnap zárva
 • Facebook

7/10

Műhely Pub

Olyan hely, mint a Műhely még Pesten sincs, pedig az ember azt gondolná, hogy ott van minden. De emelje fel a kezét az, aki tud olyan kocsmát, bárt vagy kávézót mondani, ami egy autószerelő műhelyből lett kialakítva. Na ugye!

A Műhely Pub – mint arra a neve is céloz – pont egy ilyen műhely átfazonírozásából született meg, és nagyon sokféle hangulat keveredik benne: a helyiség eredeti funkcióját sem dobták a szemétbe, miközben van benne egy-egy szelet egy félhomályos éjszakai bárból, egy berlini technoklubból, sőt a goára meg a retróra hajazó berendezési tárgyak és dizájnelemek is kerültek a térbe. De a végeredmény cseppet sem katyvaszos, hanem épp ellenkezőleg, rendkívül vonzó. A zenei kínálat is kellemesen eklektikus: az ír kocsmazenei koncerttől egészen a hideg fémes technóig terjed a skála. 

 • Nyitva: hétfő-péntek 16.00-23.00, szombat 17.00-23.00, vasárnap zárva
 • Facebook

8/10

Happy Drink Bár

Engedtessék meg egy személyes élmény a hellyel kapcsolatban: a 90-es években, amikor budapesti főiskolai hallgató voltam, egyik törzshelyünk (aminek Galériás volt a neve a helyiség fölött körbefutó galéria miatt) egy amolyan igazi becsületsüllyesztő volt a Móricz Zsigmond körtér közelében. Helyi alkoholisták és kispénzű egyetemisták jártak ide.

A hely megszűnt és sokáig nem volt a helyén semmi, mígnem egy élelmes brigád, amelyik meglátta a lehetőséget benne, újra nem nyitotta, és egy igazán őrült kiskocsmát varázsolt belőle, ami a legelvetemültebb a rajzfilm, a Happy Tree Friends színes-véres világát alapul véve lett kialakítva. Mindenféle egyetemi rendezvények, afterpartyk, filmvetítések és akusztikus koncertek várják a közönséget, meg a kissé bizarr, de annál szerethetőbb baráti hangulat.

9/10

HaBár Szórakoztató és Élménycentrum

Újabb személyes élmény: megboldogult főiskolás koromban is már úgy emlegették a helyet, mint egy legendát, és ha belegondolok, hogy ha már a 90-es évek közepén az volt, akkor most, a 2010-es évek legvégén még inkább az. Nem az utcára nyílik, hanem a Bartók Béla úton lévő Baross Gábor Kollégiumának alagsorában található.

Egy igazi, bohém egyetemista kocsmáról van szó, ami ennek szellemében tele van fiatallal, akik hangosak is, részegek is, de mégis ez adja meg a hely elsődleges hangulatát: a fiatalos energiaáramlás. Amit nem árt tudni, hogy a HaBár nyitva tartása igazodik a kollégiumi-egyetemi tanrendhez, hétvégén és nyáron például zárva tart. Amikor viszont nyitva van, hatalmas bulik vannak, melyek zenei kínálata a vegyespoptól a minimál technóig ívelnek.

 • Nyitva: kedd, csütörtök és péntek 18.00-02.00, hétfő, szerda, szombat és vasárnap zárva.
 • Facebook

10/10

Isolabella

A Batthyány tér mögött, az Iskola utcában lévő kocsma is egy legendás hely Budán, ami kinézete alapján simán belefért volna a retró helyek közé, ám van egy olyan tulajdonsága, ami miatt végül ide került. A 70-es éveket idéző, piros bőrszékes hely a Cseh Tamás kultusz része, régebben rendszeresen tartottak itt emlékesteket.

Manapság ezek talán már elmaradnak, de ha valaki emlékezni szeretne egy pohár ital mellett elmerengve a szép emlékű és páratlan tehetségű gitáros-előadóművész emléke előtt, vagy akár csak visszarévedni a szocialista rközelmúltba, az biztosan ide ül be. Mindezen túlmenően érdemes megfigyelni azt is, hogy a régisulis és az újsütetű hétköznapi kocsmahangulatok mennyire ideálisan simulnak egybe a helyen. 

 • Nyitva: Hétfő-péntek 09.00-24:00, szombat-vasárnap 12.00-24:00éjfélig
 • Facebook