Boldog pizzaidőket élünk, amikor már nemcsak a rágumisodott sajtos–rendelős verziókról fantáziálhatunk, ha éppen ezt a fogást ennénk, hanem nagyon is minőségi darabokról. Már tudjuk, hogy melyik a nápolyi típusú, nem ijedünk meg, sőt örülünk, ha kicsit szenesebb hólyagok szegélyezik, azzal is tisztában vagyunk, hogy bivalytejből készült mozzarellával még finomabb, és láttunk már eredeti olasz pizzakemencéket is. Lássuk, nekünk melyik 9 helyen bizonyítottak már eleget, és ezeken a helyeken melyik verziókat ajánljuk a legszívesebben!

1/9

MANU+

2018 májusában nyitott meg a Kiskörúton, az Unger-ház udvarán a MANU+, mintegy második részként a már régóta stabilan üzemelő Lónyay utcai Pizza Manufaktúra mellé. Felvállaltan nápolyi pizzát sütnek, azokból is a tradicionális ízeket, hosszú kelesztésű, finoman levegős tésztával, éppen elegendő feltéttel, kicsit több, mint egy perces sütési idővel. A hely maga egészen puritán, a srácok jófejek, és ha nem csúcsidőben megyünk, tényleg pár pillanat alatt a kartonunkon is landolhat a várva várt pizza. Elvitelre is van lehetőség, de mi maximum a Károlyi-kertig jutottunk a forró dobozzal. Megnyugtató, hogy itt élő olasz ismerőseink is intenzív kézmozdulatokkal méltatják a helyet, és jó szívvel járnak be egy kis „hazaiért”. 

 • A legjobb választás: margherita, marinara
 • Ár: 1500 forinttól

2/9

Pizza Dellarosso

Székesfehérváron már négy éve is tudták, hogy merre érdemes pizzáért menni: a Pizza dell'Arte ugyanis szakítván a szokásossal, nem a fővárosból terjeszkedett, hanem Budapest lett a bázis utáni második állomás. A Bajcsy-Zsilinszky úton találjuk a hangulatos, mai trendeknek megfelelő enteriőrrel bíró egységet, ahol Moretti Neapolis kemencében készülnek a minimum 48 órán át kelesztett pizzák. A kemence mivoltából adódóan leginkább a nápolyi pizza lenne a kézenfekvő, ám ők inkább azt mondják, finom, és saját fejlesztés, minthogy konkrét katagóriába tuszkolnák azt. A kísérletezés nagyon közel áll hozzájuk, ezért eleve háromféle alappal mennek (klasszikus paradicsom, bazsalikomos pestós, tejszínes) és 29 ízkombinációból választhatunk náluk. Nem kicsit vakmerőek a srácok, mert elkezdték a házhozszállítást is, amit ezen a szinten nem feltétlenül szoktak bevállalni. 

 • A legjobb választás: scarpanello, rosso
 • Árak: 1790 forinttól

3/9

Kemencés Pizza

2016-ban, nem sokkal a nyitás után menetelt óriásit a Kemencés Pizza. Andi és Feri pályaelhagyók, szerették mindig is az olasz konyhát, emellett pedig van kapcsolódásuk is vele: Feri testvére Pécsett mutatta meg, hogy milyen is az igazi, sok segítséget kaptak tőle is. A XV. kerületben nyílt meg az első egység és a népszerűség következtében úgy határoztak, helyben fogyasztani és előrendelni lehet, de a kiszállítással fel kell hagyniuk, a minőség érdekében. Ezzel nagyon egyet tudunk érteni. Immár a XVI. kerületben és az Állatkertben is van Kemencés Pizza – az elnevezés pedig telitalálat, mert egyszerű és nagyszerű, utal a fatüzelésű eszközre, ami lássuk be, belvárosi környezetben ritkábban oldható meg – így, Rákospalotán, Zuglóban és Mátyásföldön viszont semmi akadálya. Kiváló pizzát készítenek benne, pillekönnyed tésztával, elégséges feltétmennyiséggel és tényleg szívvel, amit érezni minden harapásnál. 

 • A legjobb választás: olasz, popeye
 • Árak: 1400 forinttól
 

4/9

Digó

Pop-up szerelemprojektként indult, udvarokban, kitelepüléseken, aztán szerencsére úgy alakult, hogy a Digók fix helyre költöztek pizzáikkal és jókedvükkel. Sőt, idényjelleggel márnem csak az Erzsébet téren, hanem a Római-parton is megtaláljuk őket, ha ráuntunk a lángos-hekk-jégkása trióra. Pillanatok alatt készre sülő, valóban „digós”, nápolyi stílre számítsunk, könnyed utózöngével – ettől a pizzától senki sem fog elnehezedni, vagy kidőlni – utána simán lecsúszhat még egy a sör, a fagyi vagy bármiféle desszert, ha már belvárosi vagy Duna-parti estékre lövünk. Elektromos helyett fatüzelésű kemencében hólyagosodnak fel tésztáik, a 480 fok hatására. Pizzaiolóikat folyamatosan képzik és a pop-up kezdetek miatt simán mai napig szívesen „vándorolnak”, fesztiválokra is. Sokak szigetes ámokfutásait mentették már meg az ízletes pizzáik.  

 • A legjobb választás: margherita DOP, az adott szezon fantáziapizzáját is érdemes megkóstolni
 • Árak: 1490 forinttól

5/9

Panificio il Basilico

Szabadfi Szabi igazi bázisa maradt az első zászlóshajó, a Városmajor utcai pékség és miniatűr pizzázó. A budai egységben ugyanolyan népszerűek a dupla kakaós csigák és kovászos kenyerek, mint az útközben bevezetett, úgynevezett gourmet pizzák. Szabi sokat jár versenyekre és a világ pizzamegmérettetésein igazán divatos ez a gourmet kategória, amikor egy klasszikusabb pizzatésztára meglepőbb, rendhagyóbb elemek kerülnek fel. Mint például kaviár, fürjtojás, különböző krémek, pestók. Mindezzel együtt a méretük kicsit kisebb, mint egy átlagos pizzáé, de az ízek sokfélesége miatt nem is baj, ha egy koncentrált dologról beszélünk.  

 • A legjobb választás: Il pesce, Bazsó néni
 • Árak: 2490 forinttól

6/9

Pizzica

Vagány olaszoktól, vagány koncepció. 2014 óta sütnek úgynevezett „pizza al tagliót” a Nagymező utcában, vagyis a megszokott, kör alakú, egyben vásárolható, vagy éppen cikkekre szabott verzió helyett ők a laziói változatot készítik, melyeket ollóval vágnak négyzet alakúra és halmoznak tetszés szerint egy fadeszkára, ahogy ez sok helyen dívik Róma környékén is. A tészta napokig kel és az elektromos kemencében éri el végső formáját, ami egy vastagabb, haraphatóbb, ellenben könnyed tészta, fantasztikusan válogatott feltétekkel. Paolóék műfajt teremtettek Budapesten, ezért a nap minden szakában pizzáznak náluk: a művészeti térnek is beillő galérián, az ablaknál, kint a padon vagy az üzlet előtt egy motoron. Az áraik nagyon barátiak, a minőség pedig tényleg kiváló, s ugyan sokan térnek be csak úgy, véletlenül, de a Pizzica elég népes rajongótáorral bír. Akkor sem kell csodálkozni, ha a minimalista logó, a pizzarajz jön szemben egy pólón, vagy táskán. Ráadásul már az Egyetem téren is megtaláljuk őket! 

 • A legjobb választás: egy komplett pizzatál, összeválogatva
 • Árak: 290 forinttól / szelet

7/9

IGEN

Nem nagyon lehet megkerülni az IGEN-t, ami a kisebb street food bárból nőtte ki magát tágas, gigász pizzázó étteremmé. A pesti oldalról indultak, ma pedig a Margit körúton találjuk őket és nápolyi típusú pizzáikat. Színvonalas és értékteremtő a koncepció, bár olyan is előfordult, hogy jobb pizzákat ettünk náluk még anno a Madách-on, mint most, a nagy testvérben. Szigorúan nápolyi a kemence, a tészta típusa is, de mostanában többször futunk bele nyers szélekbe vagy keserű olívaolajba, ami remélhetően csak véletlen volt. Nagy előnye viszont az IGEN-nek, hogy sütnek teljes kiőrlésű, sőt gluténmentes változatot is, ami nagyon ritka a városban. A budai oldalon biztosan nincs hasonló pizza, de reméljük a minőség nem megy majd a mennyiség rovására a továbbiakban. 

 • A legjobb választás: szarvasgombás, cacio e pepe
 • Árak: 2190 forinttól

8/9

Pizza Manufaktúra - Erkel utca

2011. Ekkor kezdődött minden, akkor még egy kicsit távolabb a mostani üzlettől, egy pincében. A dátum is mutatja, hogy a srácok nem a felpörgő budapesti gasztronómiai lázba csatlakoztak be, hanem elég hamar fogtak hozzá az érdemi munkahoz. A Pizza Manufaktúra hangulatában igazán laza, amit annak is köszönhet, hogy sok a környéken az iskola és a diákok szívesen járnak ide pizzázni, már csak a nagyon baráti árak miatt is. Bárcsak mi is ilyen pizzákon szocializálódtunk volna..! Alaptól haladhatunk a royal kategóriáig, vagyis a még több feltéttel halmozott, eredetileg „római” típusúnak besorolt, gyakorlatilag viszont „manufaktúrás” pizzatésztákig. Lehet, hogy néha sokat kell várni, de még sosem volt olyan, hogy elrettentett volna minket a várakozási idő... Mindig jól esik egy pizza itt, náluk, a kerek asztalnál, a kartontálcáról. 

 • A legjobb választás: Bivaly
 • Árak: 1200 forinttól

9/9

Trattoria Pomo D’oro

Szinte megkerülhetetlen szereplő a „nagyöreg” Pomo D'Oro, ami immár 2002 óta hozza a klasszikus olaszos trattoriás hangulatot, ízeket. Amellett, hogy sokat változtak, egyre szofisztikáltabb a konyhájuk és az Arany János utca ez a szakasza azóta „Via Italia”-ra keresztelődött, egy fix és elmozdíthatatlan pont azért megmaradt, ez pedig éppen a pizza. Hiszen milyen is lenne egy olasz trattoria ízletes pizzák nélkül? Kemencéjük fatüzelésű, a Pomo D'Oro-s pizza pedig egészen vékony tésztájú, ropogós szélű, feltéttel gazdagon pakolt. Aki a „street food” helyett rendesen, éttermi körülmények között pizzázna, adott esetben egy ehhez választott bor mellett, olasz desszerttel kísérve, annak már tizenhét éve lehet kedvenc ez a hely. Nem szeretne beállni a nápolyi típusú pizzázók versenyébe, csupán hozza a megismert és megszeretett formát.  

 • A legjobb választás: Campagnola, Pizza DOP
 • Árak: 2350 forinttól