Elmúlt már az idő, amikor az ünnepi poharazások egyet jelentettek a házi törköly és az egri bikavér egyeduralmával. A kézműves sörforradalom egyik jótékony hatása, hogy egyre több főzde áll elő olyan különlegességekkel, amik az adventi asztalon és a karácsonyfa alatt is megállják a helyüket – ezekből szemezgettünk most, az imperial stouttól a barley wine-ig.

1/15

Horizont: Nightshift

A Horizont Russian Imperial Stoutja már a tavalyi összeállításunkban is szerepelt, de nem csak ezért válogattuk be újra. Hanem mert Varjú Elődék minden évben kicsit változtatnak a recepten; a végeredmény pedig idén egy tíz hónapig érlelt, tíz százalékos, krémes, testes, kellemesen kortyolható fekete sör lett, amiben az étcsokoládés-kávés ízek-illatok dominálnak, némi aszalt szilvás felhanggal. Ráadásul a kész főzet egy részét további öt hónapig Jack Daniels whiskey-shordóban érlelték tovább, ami nem csak felerősítette a vaníliás-kókuszos ízjegyeket, de a sör karakterét is elmélyítette. "Igazi kandalló mellett kortyolós különlegesség" - jellemezték, mi pedig ha akarnánk sem tudnánk vitatkozni velük.

  • Horizont sörfőzde, Russian Imperial Stout, 9/10%-os alkoholtartalom, 1490/1790 forint körüli áron.

2/15

Békésszentandrási Szent András Sörfőzde: Esthajnal '18

A Szent András Sörfőzde 2018-ban már hatodik alkalommal jelentkezik egy karácsonyi szezonra hangolt, és csak abban az időszakban kapható desszertsörrel. Míg a tavalyi bergamot naranccsal főzött earl grey porterük eléggé megosztotta szerkesztőségünket, az idei változatot már szinte mindegyikünk szívesen látná a fa alatt. Az Esthajnal '18 ugyanis egy füstölt aszaltszilvás Russian Imperial Stout, amiben szépen összesimulnak a gyümölcsös ízjegyek a stílusra jellemző kávés-karamelles karakterrel, ráadásul a tíz százalékos alkoholfok sem lóg ki bántóan. Emellett kapható díszdobozos változatban is, amiben a két palack mellett még egy logózott poharat is találunk.

  • Békésszentandrási Szent András Sörfőzde, imperial stout, 10,5%-os alkoholtartalom, a sima üveges verzió 900, a díszdobozos verzió 3000 forint körüli áron.

3/15

Horizont & Mad Scientist: Rice Rice Baby

A Mad Scientist és a Horizont is híres arról, hogy szeretik feszegetni a sörről alkotott elképzelések határait, együtt pedig minden eddiginél messzebbre merészkedtek: főztek egy rizses árpabort, szaké élesztővel, amit aztán hat hónapig olyan hordókban érleltek, amiben előtte a Soltész Pince hat puttonyos aszúja volt. A végeredmény pedig egyértelműen azoknak szól, akik szeretnek elmélyedni egy italban, és élvezni, ahogy azt melengetve fokozatosan újabb és újabb ízjegyek tárulnak fel benne. A Rice Rice Baby-ben a barleywine-ok mazsolás-szőlős édessége dominál, hogy aztán szépen lassan előbújjon a szaké fanyar gabonássága, valamint a tokaji jellegzetes aromája. Egyértelműen nem lesz mindennapok kedvence, de nem is akar az lenni: ezt tényleg ünnepi pillanatokra érdemes tartogatni, és lassan kiélvezni - amíg még kapható.

  • Horizont-Mad Scientist sörfőzde, tokaji aszús hordóban érlelt barley wine, 9%-os alkoholtartalom, 1890 forint körüli áron.

4/15

Fehér Nyúl Sörfőzde: Barley Wine / Liezon

A hazai kisüzemi sörfőzés idén többek közt a Fehér Nyúl szintlépéséről szólt: Csepregi András, Sajgó Álmos és Meiszner Péter februárban egy taproommal bővítette ki a főzdét, év közben pedig sorra jöttek ki a már ismert stílusok - berliner weisse, stout, pils - izgalmas átértelmezésével. Ez a trend az ünnepek közeledtével sem szakadt meg: nemcsak visszahozták barley wine-jukat (különleges 0,75 literes kiszerelésben is), de csavartak is rajta egyet: közel fél évig barrique hordókban érlelték tovább, a végeredményt pedig Liezon néven nagyon limitált mennyiségben piacra dobták. Míg az alap smash (tehát csak egyfajta malátát és komlót használtak hozzá - a szerk.) desszertsör jellegével, sűrű, krémes, gyümölcsös-joghurtos ízvilága és a melegedés során szép fokozatosan feltáruló újabb rétegei miatt került be a tavalyi összeállításunkba, a Liezon tanninos-fás-szamorodnis aromáival csavarta el az ízlelőbimbóinkat.

  • Fehér Nyúl Sörfőzde, (tállyai szamorodnis hordóban érlelt) barley wine, 10,5%-os alkoholtartalom, 1290 forint körüli áron.

5/15

MONYO Brewing Co.: Blöff-széria

A MONYO még 2015-ben indította el a Guy Ritchie-klasszikus Blöff előtt tisztelgő sorozatát; a sörök különleges 0,375 literes üvegekben kerülnek forgalomba és limitált kiadásúak. Idén is csak néhány ezer darab készül belőlük, egyedi sorszámmal, évszámmal - és megváltozott dizájnnal. Penge Boriszról például egy Russian Imperial Stoutot neveztek el, ami magas alkoholtartalmával (11,8%-os) a józanságunkba, erőteljes és sűrű, kávés-karamelles ízjegyeivel pedig az ízlelőbimbóinkba hasít bele. Négyujjú Franky pedig az alvilág legprofibb tolvajához méltóan fogja elrabolni azok szívét, akikét megdobogtatja egy komplex, hordós, cherry-s jegyeket magán viselő árpabor ígérete. De árpa- helyett választhatunk búzabort is, aminek illatában és ízében inkább a kajszibarack és a sárgadinnye dominál - a Cousin Avi például pont ilyen. Selymes, kicsit mézes kortyérzet, kenyeres, malátás jelleg, igazi különlegesség.

  • MONYO Brewing Co. sörfőzde; Russian Imperial Stout, barley wine, wheat wine; 11,8/12,3/11,2%-os alkoholtartalom; 1990 forint körüli áron.

6/15

HopTop Brewery: Tenno

A közgazdászból lett sörfőző, Ali Rawech Szami eredetileg az idei Beer Week In Budapesre főzött egy imperial stoutot, amit egy évig érleltek, és a Challenger és Columbus komlók mellett került bele édes narancshéj és kandiscukor is. Ennek megfelelően a korty elején még a malátás-likőrös édesség dominál, amit fokozatosan követnek a földes, pörkölt kávés, kicsit étcsokoládés ízjegyek,  szép egyensúlyt teremtve. Limitált kiadás, így nem érdemes halogatni a fa alá való beszerzését.

  • HopTop Brewery sörfőzde, Imperial stout, 9%-os alkoholtartalom; 990 forint körüli áron.

7/15

Mad Scientist: Cookie Monster

Saját bevallása szerint a Mad Scientist a Cookie Monsterrel egy "olyan stoutot akart, amiben semmi faxni, semmi butáskodás nincs, csak szimplán a stílusjegyek tündöklése újhullámos formában, ahogy azt a sztárfőzdék mintapéldányaitól megszokhattuk". Hogy ezt mennyire jól sikerült megvalósítani, arra jó példa, hogy Reketye-Trifán Zoltán, a Reketye Brewing Co. sörfőzője és a Jónás Kézműves Sörház vezetője szerint "gyönyörűen megfelel a stílus támasztotta igényeknek és mégis tud újat mutatni", és a Horizontos fiúk is csak annyit tudtak hozzáfűzni, hogy "bőrfotel, kályha, ropogó tűz és egy szép kehely". De ennél talán nem is kell jobb ajánlólevél.

  • Mad Scientist, Imperial stout, 10,5%-os áron, 1490 forint körüli áron.

8/15

Fehér Nyúl Sörfőzde: Russian Imperial Stout

"Amikor elém került egy üveg a Russian Imperial Stout-jukból, kicsit zilált lettem, mivel ez az egyik - számomra - legkedvesebb műfaj, és amit az egyik legnehezebb igazán jól produkálni. A sörfőzés egyik legkomolyabb mérföldköve.  Olyan csodás felhő lepett el már az első illatolásnál, erőteljes, mégis elegánsan kivehető jegyek lepték el a szaglóidegeimet. Pörkölt Arabica, kakaó, lágy karamell. A kortyérzet selymes, lágy, de egyben intenzív, komplex, de egyben jól kiegyensúlyozott, tele pörkölt malátás, étcsokoládés, karamelles ízjegyekkel. Megbabonázott" - emlékezett vissza a gerillafőző Cserniczky Botond a Fehér Nyúl Sörfőzde szortimentjének egyik legkiemelkedőbb tételére, ami az ünnepek idejére szintén kapható 0,75 literes kiszerelésben.

  • Fehér Nyúl Sörfőzde, Russian Imperial Stout, 8,2%-os alkoholtartalom, 1150 forint körüli áron kapható.

9/15

MONYO Brewing Co.: Hungarian Terroir Series 2018 - Blaufränkisch Russian Imperial Stout

Az idei, jubileumi X. Borefts Bier Festivalra meghívott sörfőzdéknek külön erre az alkalomra egy stoutot kellett főzniük, amihez kilenc különböző alapanyagot megadtak a szervezők, de a tizediket mindenki maga választhatta ki. A MONYO-nak pedig a kékfrankosra esett a választása, így a soproni Pfneiszl Birtokkal együttműködve dolgozták ki a receptet. Aminek része volt az is, hogy a Premium Selection Kékfrankos vörösborukból is adagoltak a sörbe, majd annak a hordóiban érlelték tovább a kész főzetet. A végeredmény pedig egy mélyfekete színű, sűrű és selymes desszertsör lett, amiben a kékfrankos savassága szépen ellensúlyozza a stout alkoholos-étcsokoládés édességét.

  • MONYO Brewing Co., Pfneiszl Premium Selection Kékfrankos vörösboroshordóban érlelt Russian Imperial Stout, 10,5%-os alkoholtartalom, 2990 forint körüli áron.

10/15

Mad Scientist: Old King Clancy

A karácsonyi időszak kedvelt édessége a juharszirup, ami nemcsak az amerikai palacsintához vagy a cappuchinohoz illik, hanem a sörökhöz is. A Mad Scientist barleywine-jának karamelles-barnacukros (grillázsos) ízjegyeit, likőrös édességét legalábbis remekül kiegészíti a Kanadából származó különlegesség. Az Old King Clancy-nek ráadásul van egy földes-kesernyés lecsengése, ami miatt azok számára is ajánljuk, akiket alapból elriaszt a stílusba eső sörök sokszor eltúlzott gejlsége.

  • Mad Scientist sörfőzde, maple barleywine, 13,2%-os alkoholtartalom, 1890 forint körüli áron.

11/15

Békésszentandrási Szent András Sörfőzde: Black Rose (2015-18)

Míg a komlódomináns söröket, például az IPA-kat érdemes minél frissebben fogyasztani, addig egyes típusoknak, például a duplabaknak kifejezetten jót tesz az idő, teljesen más ízjegyek kerülnek előtérbe több hónapnyi-évnyi tárolás után. Ezt alátámasztandó, a Szent András Sörfőzde egybecsomagolta a Black Rose 2015-ös és 2018-as évjáratát, a különbség pedig tényleg érezhető. Míg utóbbi a stílusra jellemzően krémes, édes (kicsit grillázsos), visszafogottan keserű lecsengéssel, addig előbbi már teltebb, megfejtősebb, mondhatni (dió)likőrösebb, bár egy kicsit talán már túl van a csúcsán. A barnasörök rajongóinak ettől még jó szívvel ajánljuk mindkettőt, a türelmesebbek pedig kísérletezhetnek azzal, hogy mennyi ideig érdemes tartogatni egy palackot, hogy a számukra legideálisabb végeredményt kapják.

  • Békésszentandrási Szent András Sörfőzde, duplabak, 9/%-os alkoholtartalom, a díszdobozos verzió 3500 forint körüli áron kapható.

12/15

MONYO Brewing Co.: The Bounty Hunter Killed My Baby Coconut

Miután a MONYO a Beard Doesn't Make You A Brewerrel lényegében megalkotta a folyékony Snickerst, meg sem lepődtünk azon, hogy hasonlót terveznek a Bounty-val is. A The Bounty Hunter Killed My Baby Coconut pedig tényleg minden kortyával a klasszikus édességet juttatja eszünkbe: vaníliás-kókuszos aromák, tejes édesség, enyhén pörkölt kávés-karamellás ízjegyek. Ráadásul a sört a tartályban nitrogénnel dúsították, amitől még selymesebb és krémesebb lett a textúrája. Szóval ha idén hiányozna az ünnepi asztalról a kókuszkocka, csak bonts meg ebből egy üveggel.

  • MONYO Brewing Co. sörfőzde, milk stout, 6,1%-os alkoholtartalom, 900 forint körüli áron kapható.

13/15

Horizont: Pilot Series #14

Ami a MONYO Brewing Co.-nak a Radical Series vagy a Mad Scientistnek az Alpha Batch-ek, az a Horizontnak a Pilot Series: egy olyan sörszéria, aminek keretein belül nyugodtan kísérletezhetnek, és több teret engedhetnek a kreativitásuknak. A sorozat tizennegyedik felvonása kapcsán a fő céljuk az volt, hogy ne a nagyon magas alkoholfok és egy sötétebb sörstílus révén zárják palackba az évszak hangulatát. Helyette főztek egy vörös ale-t, majdnem IPA keserűségre hidegkomlózva, rengeteg csipkebogyóval és csipkebogyó velővel, valamint illatos rooibos teával. Fanyar, gyümölcsösen kesernyés, teásan illatos, a közel 7%-os alkoholnak köszönhetően pedig kellemesen átmelegít. Igazi téli csemege. 

  • Horizont sörfőzde, winter ale, 6,8%-os alkoholtartalom.

14/15

FIRST The Craft Beer Co.: Chocolate Vanilla Imperial Stout

A FIRST The Craft Beer Co. térhódítása 2018-ban is folytatódott: több saját helyet is nyitottak a városban, a Horizonttól átszerződött Ábrahám Máté csatlakozása óta még magasabb fokozatra kapcsoltak. Így nem volt kérdéses, hogy a listánkról idén sem maradhat le a Chocolate Vanilla Imperial Stoutjuk, mely egy erős, kézzel hántolt indonéz és ugandai vaníliával főzött, fekete Ale típusú különlegesség. A krémes, csokoládés jelleg méltó kiegészítője a játékos vaníliának - az édesszájúbb olvasóknak garantáltan tetszeni fog.

  • FIRST The Craft Beer Co., imperial stout, 7,5%-os alkoholfok, 900 forint körüli áron.

15/15

Hol keressük ezeket a söröket?

Mi az alábbi helyeket javasoljuk. Fontos, hogy mivel kisüzemi sörökről beszélünk (melyek közül sokat ráadásul csak szezonálisan főznek), nem lesz mindenhol mindegyik mindig elérhető – így ha valamelyik különösen érdekel, érdemes azonnal lecsapnod rá és/vagy figyelni Untappden, mi hol kapható.