10 budapesti helyszínt válogattunk ki izgalmasnak ígérkező programokkal a Múzeumok Éjszakájára, hogy a nyár legrövidebb éjszakáján se unatkozzatok.

1/10

Középpontban a vizualitás – Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Magyarország kiemelkedő vizuális intézménye, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ az idei Múzeumok Éjszakája programsorozatban több tárlatvezetéssel is vár minket az aktuális kiállításukhoz kapcsolódóan, mely Elliott Erwitt, a Magnum fotóügynökség világhírű fotósának sokoldalú életművét mutatja be. A tárlatvezetések 16:00, 18:00 és 22:00 órakor kezdődnek, Erwitt félreismerhetetlen stílusa, gyakran szellemes képei pedig izgalmas pillanatokat tárnak elénk.

Bővebb információk

2/10

Érzékek fókuszban – Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

A LUMU időszaki kiállításain kívül olyan élményeket nyújt ezen az éjszakán, mint például egy kulturális bringatúra: 14 órától 16 óráig lehet bebarangolni a Tour de l’Art jegyében a város kortárs alkotásait kerékpárral. A találkozó a MÜPA bringatárolójánál lesz. Éjszaka Andy Warhol nyomában – Szitaműhely címmel 5 órától egy gyerekeknek, 7-től pedig egy felnőtteknek szóló szitaműhely keretében szitázhatunk egy képet egy táskára, amit aztán magunkkal is vihetünk. Az este 6-tól a Ludwig teraszán kezdődő DJ-szett után következik a szerintünk az egyik legizgalmasabb program, mely Réz András filmesztéta vezetésével 20:30-tól David Lynch: Az én művészetem – exkluzív filmvetítés és beszélgetés lesz.

Bővebb információk

3/10

Régi műfajok új megközelítésben – Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galériában az állandó kiállítások (Aktszobrok a századfordulóról, Késő gótikus szárnyasoltárok, Munkácsy Mihály művei, stb) mellett megnézhetjük a hamarosan záró Baselitz-tárlatot, és ezen az estén egészen éjjel 1 óráig felmászhatunk a Budavári Palota kupolájába egy páratlan panorámáért, ugyaneddig fröccsterasszal is készülnek, a nyíregyházi tekerd! csoport pedig már délutántól látványos, LEGO kockákból épült képekkel és kreatív közösségi programokkal épül be a Múzeumok Éjszakájába, de Kodályról és a restaurálásról is hallgathatunk előadásokat.

Bővebb információk

4/10

Kastélykerti piknik és sírkert túra – Kiscelli Múzeum

A Kiscelli Múzeumban rendhagyó tárlatvezetések keretében a zárt ajtók is feltárulnak: az est folyamán bepillantást nyerhetünk a múzeum raktárába, és felfedezhetjük az egykori Schmidt-kastély rejtett tereit, parkjának kincseit. A kastély kertje piknikező térré változik, zenékkel és esti koncertekkkel. 16:00 és 18:00 órai kezdettel A kastély titkai címmel zseblámpás kriptatúra és épületséta indul, 20.00 és 23:00-tól pedig Szobrok a szabadban címmel tartanak vezetett sétát a kastélykertben, de részt vehetünk egy tárlatvezetésen is a már említett bútorraktárban, ahová máskor nem léphetünk be.

Bővebb információk

5/10

A mozgás illúziója – Vasarely Múzeum

Az illúziók művészi szintű nagy mesterének és a kinetikus művészet atyjának, Victor Vasarelynek nevét viselő múzeum eddig zárva volt, most pedig új minőségében nyitotta meg kapuit több mint egy év után, hogy egy frissen újrarendezett állandó kiállítással jelentkezzen be a Múzeumok Éjszakájára (is). A rendezvény középpontjában a geometriai formák, ezen belül is a rombusz áll majd: amelyen az este folyamán láthatjuk, hogy valójában egy mozgásban lévő négyzet. Körbejárhatjuk e hétköznapi matematikai jelenséget Vasarely értelmezésében, és megnézhetjük, milyen más optikai illúziókat rejtett el négyzet-rombusz kompozícióiban. Lesz kreatív foglalkozás is, és megtudhatjuk, hogy a túlzott ingerlés hogyan terheli túl az agyat és miként okozza azt, hogy üres tereket zárt dobozokként látunk.

Bővebb információk

6/10

Minden a lopás körül – Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény

A csodálatos színes ólomüveg ablakairól híres művész Budapest számos épületén hagyta rajta kézjegyét, szombat este pedig egykori otthonában – mely azóta múzeummá lett – hallgathatunk érdekes előadásokat, a kriminalisztika és a lopás lesz a fókuszban: többek között a legnagyobb műkincslopásokról, divat- és gasztronómiai 'rablásról', Nádasdy Ádám által pedig Dantéról mesélnek majd nekünk, de szabadulószobából is megpróbálhatunk kimenekülni, amely Róth Miksa egykori műhelyépületében került kialakításra.

Bővebb információk

7/10

Az örökkévalóság felé – Fiumei Úti Sírkert és Kegyeleti Múzeum

A különleges hangulatú Fiumei Úti Sírkertben, illetve a hozzá tartozó múzeumban a temetőkhöz és az emlékezéshez köthetően nyílik kortárs képzőművészeti kiállítás, az egykor Franciaországba emigrált Major Kamill alkotásaiból, aki az elmúlást, az enyészetet és a rombolást a teremtés egy aktusaként élte meg, erről mesél Dragomán György is. Megnézhetjük a Nemzeti Örökség Intézete által restauráltatott, közel 100 éves Apponyi-gyászhintót is, amely a Múzeumok Éjszakájától számítva teljes életnagyságban látható lesz a sírkertben. Lesznek tematikus séták, meglátogathatjuk a művészparcellát, a mauzóleumokat, illetve a szecessziós stílusban épült síremlékeket is. Este 9-kor pedig egy egyórás Virtuózok-koncert kíséretében különleges fényfestési technikával világítják majd meg a szecessziós stílusú Árkádsorokat és a mauzóleumokat.

Bővebb információk

8/10

A szimbolikus Gát utca 3. – József Attila Emlékhely

A Gát utca 3. számú bérházban született 1905. április 11-én József Attila, és annak ellenére, hogy csupán három hónapos koráig élt itt a költő, a ház szimbolikussá vált. Ezen a helyszínen 15 órától egészen estig kipróbálhatjuk a XX. század eleji szabadtéri, ügyességi, illetve társasjátékokat, többek között A Pál utcai fiúkból megismert golyózást is, de készíthetünk vesszőparipát is. A 16 órakor kezdődő helytörténeti sétán, amely a Ferenc térről indul, útba ejthetjük József Attila ferencvárosi lakóhelyeit. Természetesen lesz sok József Attila-vers, Kaláka koncert, este 11-től pedig Slam Poetry, amelyen közreműködik 'Színész Bob' (Horváth Kristóf) és Pion István.

Bővebb információk