Természetes, hogy egy magyar termékeket árusító külföldi boltban van Piros Arany és Pick szalámi, ám már nemcsak a termékek exportjáról beszélünk, hanem a befutott és megszeretett üzletek, éttermek, szórakozóhelyek és brandek is kiterjesztik a hatótávolságukat és külföldre is terjeszkednek. Így volt ez legelőször például a Szimpla esetében, mely Berlinben két egységet is üzemeltet, de egy kedvelt belvárosi olasz étterem például éppen Los Angeles-t veszi be.

1/4

Berlin: Szimpla Kaffehaus & Badehaus

A Szimpla Kert sikertörténete már bejárta a világot. Minden romkocsmák atyja, a Kazinczy utcai közösségi tér és ivó először Vácra érkezett, majd két egységet is nyitott Berlinben. Egy kávéházba oltott kézműves sörbárt és egy zenés szórakozó-/találkozóhelyet, mindkettőt Friedrichshain városrészben, ami egész héten fiatalokkal van tele. A Kaffehausban nem néznek ferde szemmel, ha valaki fröccsöt rendel, és alap, hogy az itallapon megtaláljuk az Unicumot és a pálinkákat is. Sok kint élő magyar állomásozik esténként 'hazai pályán'.

Szimpla Kaffehaus
Gärtnerst. 15 (am Boxhagener Platz) 10245 Berlin-Friedrichshain

Szimpla Badehaus
Revaler Straße 99 10245 Berlin-Friedrichshain
Facebook

2/4

Bécs: Steamboo

Szabó Győző és Tatár Gyuri Steamboo-ja nem sushi, hanem egy új műfaj, melyet már nemcsak a Hold utcában, a Belvárosi Piacon próbálhatunk ki, hanem Bécsben is, hiszen egy apró street food bart nyitottak az osztrák fővárosban. Nagy az érdeklődés a gőzölt rizsfalatok iránt, és ami még külön kedves, hogy magyar kézműves söröket és üdítőket is társítottak az ételhez: Gyömbírrel és Hedon sörökkel öblíthetjük le a steamboo-kat Bécsben is.

Seamboo Wien
Neubaugasse 55, Vienna
Facebook

3/4

Hága: Budapest Bagel

A Budapest Bagel volt a fővárosban az első, aki a bonyolult procedúrával készülő lyukas 'zsömlékkel' előrukkolt. A kedvelt, New Yorkból érkező hipszterszendvics márkája immár Hollandiában, egészen pontosan Hágában is megtalálható. Ugyan nem önálló üzlettel, hanem egy specialty kávézóban árulják a bageleket, de ez semmit sem von le értékükből, ugyanolyan finomak Hollandiában is.

Goldbloom Coffee & Cakes
Prinsestraat 5a, Hága
Facebook

4/4

TG Italiano

Minden bizonnyal 2016 év végén nyitja meg kapuit Los Angelesben az Október 6. utcában már jól megismert és megszeretett Tom George Italiano. A tulajdonosi kör köztudottan a magyar főváros és az USA között ingázik, így nem meglepő a választás. Lehet, hogy a mind belsőépítészetileg, mind a konyháját tekintve fontosnak számító étterem hamarosan nemcsak Budapesten, de 'természetes környezetükben', Los Angeles belvárosában is a hírességek kedvence lesz?

TG Italiano LA
707 S Grand Ave, Los Angeles, CA 90017, USA