kultúra

szerkesztés

12 kihagyhatatlan program a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Szerzők

  • Kollár Bálint

2018. 03. 26. 14:08

Március 30. és április 22. között immár 38. alkalommal rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált, amelynek huszonhárom napja alatt ismét széles programkínálatból válogathatnak az érdeklődők. A legjobb magyar előadók mellett igazi világsztárok adnak majd koncertet, de lesznek kiállítások, újcirkuszos előadások, színházi estek, kiállítások és kötetbemutatók is. A színes összművészeti programból mi most tizenkettőt választottunk ki, melyen a megjelenés, ha nem is kötelező, de erősen ajánlott.

Company Wayne McGregor: Autobiography

1/12

Wayne McGregor 1992-ben azzal a céllal alapította meg saját társulatát, hogy olyan kreatív műhelyt teremtsen innovatív előadásaihoz, amelyben a táncosok mellett a zene és a vizualitás terén úttörő művészekkel működik együtt. A csapat azóta a világ minden pontján elvarázsolja a nagyérdeműt, a Trafó közönsége már ötödik alkalommal találkozhat velük Budapesten áprilisban. Az Autobiography vakmerő és személyes darab, melyhez a természettudományokért és a legfrissebb technológiákért lelkesedő McGregor megengedte, hogy a teljes genetikai állományát feltérképezzék vezető genetikusok, hogy aztán ezt a biológiai kutatást állítsa színpadra.
https://vimeo.com/237047860

McGregor a testet, mint archívumot látja, és koreográfiai portrékat állítva vonul végig a saját génállományán. McGregor ezzel a személyes memoárral és a genetikai kódjai újraértelmezésével írja újra a saját történetét. Az Autobiography minden előadásban megismételhetetlen, mivel McGregor az őt ért hatásokból és emlékekből huszonhárom koreográfiai etűdöt készített a huszonhárom kromoszómapár mintájára, ezeket az elemeket pedig random összekeveri esténként, majd ezt az esetleges szelekciót állítja színpadra, vagyis gyakorlatilag soha nem lehet kétszer ugyanazt látni.

Fotó: Akvárium Facebook

Akvárium Tavasz Terasz

2/12

Idén is megrendezik a főváros egyik legnépszerűbb kültéri programsorozatát, az Akvárium Tavasz Teraszt! A klub előtti pezsgő teraszon kialakított színpadon április 1-22. között az ország elismert zenészei és friss tehetségei adnak majd ingyenes akusztikus koncerteket, vasárnap délelőttönként pedig a gyerekeket szórakoztatják kedvenc előadóik. Többek közt a Fran Palermo-frontember Henri Gonzo, a Mary Popkids-énekes Kama, az egykori Anti Fitness Club és jelenlegi JETLAG-tag Molnár Tamás és a hiperkarmás Bérczesi Robi is fellép majd, utóbbi az Én meg az Ének projektjével.

Braids

3/12

Először játszik Budapesten a kanadai kísérleti pop/art-rock formáció, az immáron több mint tíz éves Braids. A függetlenségét a kezdetek óta őrző együttes magját alkotó három tag tinédzserkora óta együtt zenél, jelenlétük töretlen. Jelenleg Montrealban dolgoznak, turnéztak már több kontinensen, és végre Magyarországra is eljutnak. Utoljára 2015-ben adtak ki nagylemezt, ami alapján joggal feltételezhetjük, hogy a koncertjükön megjelenik majd a következő albumuk anyaga is. A kanadai csapat előtt a hazai Belau lép fel. Végtelenül úszó szintetizátortémák, álmodozó visszhangok, simogató énekek: így lehetne röviden összefoglalni a zeneileg egyébként sok forrásból merítő formáció világát.

Fotó: Budapest Art Week Facebook

Budapest Art Week

4/12

A Budapest Art Week az ország egyetlen olyan képzőművészeti eseménysorozata, mely galériákat, múzeumokat és kiállítótereket fog össze. Hat napon át – április 17-22. között – közel nyolcvan kiállítással és azokhoz kötődő programokkal, hatvannál is több helyszínen várják a művészetek kedvelőit. Ez a képzőművészettől hangos hét lehetőséget ad arra, hogy nemzetközi színtéren is elismert klasszikus, illetve újgenerációs galériák és vezető múzeumok gyűjteményeinek széles skálájából válogathass – mindezt egyetlen belépő megvásárlásával.

Az esemény célja, hogy a látogatók egyúttal aktív résztvevők is lehessenek: a programban helyet kapnak workshopok, beszélgetések és kiállításmegnyitók, valamint lehetőség nyílik az alkotókkal való találkozásra is. A Budapest Art Week nem pusztán egyszeri betekintést kíván nyújtani a város művészeinek, művészeti szakembereinek és színtereinek világába; hanem azt szeretné, hogy a friss tapasztalatok később is a mindennapok részévé váljanak.

Tale Of Us

5/12

Az egyedülálló DJ-producer páros április 6-án újrateremti az elektronikus zene hagyományait az Akvárium Klubban! Karm és Matteo a house-t és a technót kombinálja pop-, nu disco, sőt időnként rockdallamokkal. Egyikük Torontóban született, másikuk New Yorkban, de végül Milánóban találkoztak először. Később, amikor Berlin lett az elektronikus zenei élet központja, maguk is a pezsgő klubéletet választották, és odaköltöztek. Zenei munkásságukat olyan művészek inspirálták, mint Nils Frahm, Max Richter vagy Ludovico Einaudi. 2011-es felbukkanásuk óta rendszeres fellépői a legnagyobb nemzetközi fesztiváloknak és kluboknak, idén pedig ők készítik a Fabric klubhoz tartozó, nemsokára jubiláló kiadó soron következő, 97. darabját.

Fotó: Budapesti Tavaszi Fesztivál Facebook

Tiny Wasteland

6/12

"Gyerekkoromban arról álmodoztam, hogy világjáró szakács legyek. Világjáró szakácsként arra vágytam, hogy ételfotós legyek, és címlapokat fotózzak magazinokba. Miközben a címlapokat fotóztam, arra gondoltam, milyen jó lenne világhírűnek lenni egy sorozatommal. Most egy kiállításra vágyom. A Tiny Wasteland születése összefonódik mindennel, amiért valaha igazán rajongtam. A miniatűr dolgokkal, az ételekkel és a fotózással.

A képeken pár milliméteres figurák olvadnak be valós méretű tárgyak közé, egy-egy új minivilágot teremtve. Játéknak indult az egész, de annyira népszerű lett és annyi örömöm lelem bennük, hogy nem tervezek leállni az újabbnál újabb képek készítésével." – mesélte Csákvári Péter az április 3-án, a Fővám téri Központi Vásárcsarnokban megnyíló kiállításáról, mely április 12-én átköltözik a nem kevésbé patinás Rákóczi téri vásárcsarnokba.

Fotó: Budapesti Tavaszi Fesztivál

Hobo: Látnokok, költők, csavargók

7/12

A Hobo Blues Band világában mindig is összefolyt a rock, a blues és az irodalom; Földes László számára Bob Dylan vagy Mick Jagger legalább olyan fontos inspiráció volt, mint József Attila vagy Allen Ginsberg. A megzenésítéseiről (is) híres közép-európai zenekar frontemberének legújabb műsora saját bevallása szerint „a szabadságról szól, a keretet József Attila szabadprózája, a Tanítások adja, és Villon, Shakespeare, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi, Ady, József Attila, Faludy, Pilinszky, Ginsberg, Morrison, Viszockij, Tom Waits és Bob Dylan műveit köti össze”. A Látnokok, költők, csavargók műsorában csak olyan versek kaptak helyet, amelyeket Hobo a magáénak érzett és a Müpa patinás hangversenyterme tökéletesen illik majd a különleges alkalomhoz.

Fotó: Budapesti Tavaszi Fesztivál Facebook

DJ Bootsie Trio és a Talamba

8/12

DJ Bootsie a magyar hiphop színtér legendás alakja, akivel immár nemcsak táncklubokban vagy fesztiválokon lehet találkozni. A sokféle műfaj és feladat felé nyitott, kreativitását a legkülönbözőbb médiumokban kipróbáló DJ Bootsie dolgozott már az Oscar-díjas animációs filmrendezővel, Rófusz Ferenccel, kapott felkérést a Magyar Állami Operaháztól, de készített már zenét divatbemutatóra is.

Bootsie és a Talamba találkozása olyan, mint amikor a civilizációtól elzárt törzshöz váratlanul betoppan egy DJ, aki beszáll melléjük a zenélésbe, a zsigeri, ösztönös törzsi dobritmusokat repetitív gépi alapokkal és hangokkal teljesíti ki és erősíti fel. Az elektronikus zene és a törzsi ritmusok találkozása mindig aktuális és törvényszerű.

Fotó: Budapesti Tavaszi Fesztivál Facebook

#felafejjelbudapest

9/12

Budapest hallatlanul gazdag építészeti öröksége magán viseli az elmúlt évszázadok korstílusainak nyomát. Az utcákat járva érdemes hát egy kicsit megállni és felpillantani. Ebből a gondolatból sarjadt a fiatalos #felafejjelbudapest elnevezésű társadalmi és építészeti projekt, mely immár második éve fut a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a tavalyi tematika az art deco volt.

Az ötletgazda, Bodnár Bence szerint „nap mint nap gyönyörű épületek vesznek körül minket, de mi észre sem vesszük, mert a mobilunkat nyomkodjuk ahelyett, hogy felemelnénk a fejünket". Idén március 30. és április 22. között több modern fővárosi épület előtt bukkanhatunk kültéri matricákon közölt ismertetőkre: megtudhatjuk, ki tervezte a házat, mikor épült és melyik korstílust képviseli. Maga a #felafejjelbudapest hashtag már terjed a közösségi oldalakon, bárki feltöltheti az általa készített szebbnél szebb képeket Budapest épületeiről, sőt tematikus sétán is részt vehetünk. Felnézést kérünk!

Fotó: Budapesti Tavaszi Fesztivál Facebook

36. Magyar Sajtófotó Kiállítás

10/12

Idén is a Capa Központban mutatkoznak be az előző év legjobb magyar sajtófotói. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által szervezett Magyar Sajtófotó Kiállítás több mint három évtizede a magyar fotóriporterek, a fotográfia ünnepe, és hosszú évek óta a Budapesti Tavaszi Fesztivál része. A kiállítás anyagát a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 36. Magyar Sajtófotó-pályázat adja.

Elsősorban a hazai és a határon túli magyar sajtó munkatársai jelentkeznek a pályázatra, de a megmérettetés – a korábbi évekhez hasonlóan – mindenki számára nyitott. 2017-ben készített, díjnyertes egyedi fotókat (hír), illetve sorozatokat (riport) láthatunk majd a falakon, tizennégy kategóriában. A díjak átadása március 29-én lesz, a kiállítás pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivállal nyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

Fotó: Hungarian Folk Dance Festival

37. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

11/12

Ismét jelentkezik a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei és a moldvai magyarság, a világban bárhol máshol élő magyar közösségek, valamint a hazai nemzetiségek képviseletében.

Fotó: Budapesti Tavaszi Fesztivál Facebook

tempó

12/12

A tempó egy olyan kötet, amely úgy tereli az olvasókat korunk könnyűzenei világában, hogy közben elfeledtet velük minden eddig ismert familiáris és megszokott hivatkozási pontot. Két szerzője hosszú barátságok, bensőséges kapcsolatok és viharos eszmefuttatások eredményeként mutatja be az előadókat: Miki357 fotóművész fekete-fehér portrékkal, az író-költő Baksa-Soós Attila pedig szubjektív szűrőjén keresztül megírt szabadversekkel. A kötet anyagából összeállított kiállításon a több mint kilencven képből és szövegből álló válogatás, a zenészportrék és a karcosan elegáns fekete-fehér fotográfiák összessége szorosan szerkesztett egységgé kovácsolódik, melyet akár tempósan a galéria terében, akár kötet formájában, plüsspárnákkal kibélelt fotelbe süppedve lehet élvezni.

Hasonló tartalmak

Admin mode