gasztró

szerkesztés

10 rejtőzködő étterem, amiért érdemes elhagyni a belvárost

Szerzők

  • Nemes Nóra

2019. 10. 22. 13:13

Bizonyos kerületekben egymást érik a jobbnál jobb helyek, de már egyáltalán nem szokatlan, hogy a külsőbb kerületekbe megyünk egy-egy különleges fogásért, esetleg a város határait is elhagyjuk, mert valahol olyan jó a konyha. Összeszedtünk nektek azokat az kedvenc helyeinket, amelyek miatt érdemes autóba pattanni, és kimozdulni kicsit a sétatávra elérhető, megszokott közegünkből.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Kami Kisvendéglője

1/10

1044 Budapest,

Több Infó

Címkék

Fülepi Kálmán, vagyis Kami küldetése nem kevesebb, mint visszaadni a kisvendéglő fogalmánakom régi fényét, kockás abroszokkal, kedves kiszolgálással és remek, 21. századi magyaros fogásokkal. Az étlapon minden friss és szezonális alapanyagokból készül, olyannyira, hogy a savanyúságba szánt zöldségeket a tulajdonos édesanyja küldi, és a Rákóczi-túróst is az ő lekvárjával koronázzák meg.

A relatíve rövid étlapot minden alkalommal kiegészíti pár aktualitás, így indulás előtt érdemes a Facebook-oldalukra venni egy pillantást. Kami kisvendéglője igazi békebeli, családias hely, amiért megéri kizarándokolni Újpest határáig.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Kemencés Pizza - 15. kerület (Bezárt)

2/10

1152 Budapest, Fő út 39.

Több Infó

Címkék

Jó pizzáért nem kell a belvárosban rekedni, különösen, hogy az egyik legjobbat a XV. és a XVI. kerületben készítik. A Kemencés Pizza „anyahajója” Rákospalotán volt, de pár éve Mátyásföldön is nyitottak egy új egységet.

Andi és Peti 2016 első felében indította el a helyet, ahol fatüzelésű kemencében pár perc alatt sülnek szélükben ropogóssá, szívükben igazán légiessé a pizzák. 26-32-45 centiméteres verziókat rendelhetünk többféle alappal és prémium minőségű feltétekkel, legyen az egy pancetta vagy akár a kapribogyó. Érdemes kipróbálni a hajtott calzone pizzát is, továbbá az édességek is telitalálatok.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Mili Gasztronómia (Bezárt)

3/10

1029 Budapest, Feketefej utca 2.

Címkék

Rudits Károly Hűvösvölgy szomszédságában, a Petneházy réten nyitotta meg legújabb éttermét. A Vár: a Spájz és a Lou Lou is visszakacsint kicsit, ha a Milibe látogatunk, de itt a főételek nagy része a magyar konyhából merít, inkább csak az előételeken és a konyhatechnológián látszik meg a franciás könnyedség.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Galopp Major

4/10

2360 Gyál,

Több Infó

Címkék

A Galopp Major már több mint három évtizede kínál menedéket a város zaja elől. A birtok Gyál külterületén fekszik, alig pár percre Budapest határától, mégis vidéki hangulatot áraszt – rusztikus látványához viszont modern szemléletű konyha társul.

A reformot az új séfnek, Bötz-Gál Tamásnak köszönhetjük, aki már az Onyxban és a Costesben is bizonyította tehetségét. Rövid, tudatosan összeállított étlapján magyaros fogások sorakoznak, melyeket letisztult formában, hazai alapanyagokból készít el. Aki kedveli a magyar konyhát, különösen, ha azt okosan és a fő alapokat meghagyva gondolják újra, az biztosan visszajáró vendég lesz a Galopp Majorban. Hétvégi családi ebédhez is kitűnő választás, a körülötte elterülő négyhektáros területen játszótér és lovak is vannak, így a legkisebbeknek is nagy élmény lehet.

Fotó: Szerk - We Love Budapest

V4 bisztró, Nagymaros

5/10

2626 Nagymaros, Váci út 53.

Címkék

A Dunakanyar egyik legszebb panorámájú étterme címre is pályázhatna a nagymarosi V4 bisztró, hiszen ablakaiból premier plánba rálátni a visegrádi várra. A tulajdonos, Tóth Imre ötlete alapján olyan étlapot találhatunk náluk, ami a Mátyás-kori Közép-Európa gasztronómiáját fedi le. Felejtsük el a lovagi éttermek kézzel-lábbal evését és gyertyatartókat imitáló csillárjait, a V4 mind étlapban, mind enteriőrben letisztult és modern.

Mivel a környéken remek termelők működnek, az alapanyagaik nagy részét tőlük szerzik be, az étlap pedig változatos, eklektikus és izgalmas, megtalálható rajta az Adrián kedvelt sült apróhaltól kedve a lengyel céklalevesen át a magyar marhapofa pörköltig tarhonyával minden. A tálalás szép, a köretek pedig különösen egyediek! Ha autóval érkezünk, beszéljük meg előre, hogy ki vezet visszafelé, mert a bor- és sörválasztékukat vétek lenne kóstolás nélkül hagyni.

Fotó: Patak Vendéglő

Patak Vendéglő, Kismaros

6/10

2623 Kismaros, Szokolyai út 5.

Címkék

Hagyományos magyar ízek, de nem a hagyományos értelemben: bár a Patakban is megtalálhatóak a kiskockás éttermek népszerű fogásai, olyan különlegeségeket is felfedezhetünk az állandó étlapon, mint a rántott velő vagy a pacalpörkölt. Heti ajánlatuk között pedig mindig szezonális, egyedi, kreatív ételeket biztosítanak, nem a megszokott alapanyagokból, így simán belefuthatunk csicsókából, nyúlból vagy éppen füstölt marhanyelvből készült ételekbe.

Különösen erős a hal- és vadkínálatuk, ha pedig valaki elvállalja, hogy hazafelé a volán mögé ül, a többieknek érdemes egy pillantást vetni gazdag borválasztékukra. Ha szép az idő, érdemes egyet járni ebéd előtt vagy után, mert a Patak Vendéglő különösen szép természeti környezetben, a Börzsöny lábánál található.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Panificio Il Basilico Szentendre

7/10

2000 Szentendre, János utca 2.

Címkék

Szabadfi Szabi Szentendrét is bevette – a Bükkös-patak partján lévő romantikus, rusztikus kis étteremben pedig nemcsak a megszokott, mennyei pékárukat és pizzákat, hanem az olasz konyha egyéb remekeit is kipróbálhatjuk.

Az idei Gourmet Fesztiválon debütált pizzasütő kemencéből pedig nemcsak a roppanós szélű pizzák kerülnek elő, hanem többek között a lasagne is. A szentendrei étteremben rendszeresen tartanak pizzasütő workshopokat, érdemes figyelni a Facebook-oldalukat az aktuális kurzus miatt – remek hétvégi program válhat belőle.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Gléda Vendéglő

8/10

1037 Budapest, Mikoviny utca 2.

Címkék

A Gléda Vendéglő két gasztronómiai fenegyerek, Kerekes Sándor és Deli Jani közös kísérlete arra, hogy visszahozzák azt a fajta régi polgári étkezést, amit Krúdy óta szeretnénk újra átélni – temészetesen hol máshol, mint Óbuda lankáin?

A magyaros konyha itt egyáltalán nem ér véget a paprika-hagyma-zsír szentháromságnál, Kerekes Sándor kifejezetten keresi azokat a recepteket, amelyek a régi magyar polgári konyhát jellemezték, és előszeretettel pakolja fel őket az étlapra. Ugyanakkor a Glédában könnyen belefuthatunk olyan fogásokba, amelyeket utoljára a nagymamánk csinált nekünk.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Rókusfalvy Fogadó, Etyek

9/10

2091 Etyek, Alcsúti út 4.

Címkék

A Budapesttől alig 40 perc autóútra található Rókusfalvy Birtok igazi nyugalom szigete. A helyi alapanyagokból, szezonálisan összeállított étlapot heti ajánlat is kiegészíti. A magyaros fogásoktól kezdve a nemzetközi konyhán át sokmindent kínálnak a szezon függvényében de akármikor is érkezünk, izgalmas, modern, innovatív ételeket találunk majd az étlapon.

Nem csak a konyhájuk miatt érememes kilátogatni hozzájuk – remek boraik is vannak, igény szerint pedig sofőrszolgálat áll a rendelkezésünkre, hogy ne kelljen visszafogni magunkat, ha már egyszer Etyeken vagyunk.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Spicy Fish

10/10

1107 Budapest, Jegenye utca 26.

Címkék

Aki szereti Kína ízeit, annak kötelező ellátogatni Kőbányára, a Monori Center környékére. Nyaranta a Night Marketen kóstolhatjuk meg a hagyományos ízeket, de ha egy igazi kínai lakomára vágyunk, akkor a Spicy Fish a legjobb megoldás. A Kínában megtalálható nyolc fő konyhai irányzat közül a Spicy Fish-ben főleg a szecsuáni és wenzhou-i fogásokban erősek.

Bár igazán autentikus fogásokat találunk az étlapon, nem kell félni, hogy valamibe belenyúlunk, a vaskos füzet latin betűkkel is feltünteti az ételek nevét, és árakat, sőt fotókat is mellékel hozzájuk. Igazán akkor tudjuk kiélvezni a Spicy Fish adottságait, ha legalább négyen érkezünk, és kínai hagyomány szerint egy nagy közös lakomázást csapunk, ahol megy minden a közösbe, és mindenki vehet mindenből.

Cikkünk az Opel Grandland X együttműködésével készült.
Az említett helyekre az Opel új SUV-jával mentünk el, amely szinte vonzza a tekintetet kontúrjaival, formájával és megjelenésével.

Hasonló tartalmak

Admin mode