szabadidő

szerkesztés

10 könnyen megközelíthető budapesti kirándulóhely

Szerzők

 • Jász Annamária

2022. 12. 15. 0:00

Olyan, tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető városi kirándulóhelyeket gyűjtöttünk össze, amelyek egy kiadós ebéd után is ráérősen megjárhatóak sötétedésig, és nem fogunk kipurcanni sem, miközben bejárjuk őket.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Róka-hegy

1/10

A téli szürkeségben is üdítő látványt nyújtanak a dachsteini mészkőből kihasított robusztus, sárgás sziklák és mészkőtornyok. Az egykori kőfejtő Budapest legnagyobb mészkőbányája volt az 1930–40-es évekig, és most úgy fest, mint egy mini-Grand Canyon. Egy kitáblázott tanösvényen informálódhatunk arról, milyen ritka állat- és növényfajok élnek itt a mesterségesség és a körbeépítettség ellenére is. A lehengerlő sziklafalak, szakadékok, üregek egészen rendhagyó kirándulóhellyé teszik a hegyet, de készüljünk némi emelkedőre! 

 • Megközelítés: Szentendrei/Békásmegyeri HÉV-vel Csillaghegyig, a HÉV-től az Ürömi úton felfelé.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Remete-szurdok

2/10

Máriaremete és Remeteszőlős között terül el a végül az Erzsébet hídnál a Dunába torkolló Ördög-árok erdővel borított szurdokvölgye. Jól járható, könnyű talaján biciklivel és babakocsival is végigmehetünk körülbelül 20 perc alatt, útba ejtve a szabadon látogatható Remete-barlangot, amely egy, a pálos rend feloszlatása után ideköltöző remetéről kapta a nevét. Az ösvény végén Remeteszőlős település szélére jutunk ki, és itt érdemes kicsit továbbsétálni, mert itt találjuk meg a 2013-ban felállított verselő telefonfülkét. Egy kicsit hosszabb séta után a máriaremetei kegytemplomot és annak parkját is érdemes megnézni.

 • Megközelítés: Hűvösvölgyből az 57-es busszal, Remeteszőlős felől a 63-as busszal.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Kamaraerdő

3/10

A 200 hektáros erdőtömb Budapest egyik legnagyobb kiterjedésű erdeje, és tavasszal, nyáron akár egy egész napot is el lehet tölteni benne: egy négy kilométeres tanösvény, a 224 méter magas, megmászásra csábító Vadász-hegy és a piknikezésre is alkalmas Nagyrét is várja a látogatót. 1847 óta hívják Kamaraerdőnek, a név a német „Kammerwald” elnevezésből származtatható, korábban hosszú évszázadokig a Királyi Kamara és Buda város erdőbirtoka volt.

 • Megközelítés: a Móricz Zsigmond körtérről a 41-es villamossal, a 4-es metró kelenföldi végállomásától a 87, 187-es buszokkal.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Kis- és Nagy-Hárshegy

4/10

Nagy kedvencünk a Kis- és a Nagy-Hárshegy, mely két kilátót is útba ejt, és egy futókört is kialakítottak rajta, továbbá a szívbarát tanösvény is átszeli. A Nagy-Hárs-hegyen a Kaán Károly-kilátó és a Bátori-barlang, a Kis-Hárs-hegyen a szolidabb magasságú Makovecz Imre-kilátó nyújt látnivalót. A Szépjuhászné kiindulópontnál nem mellesleg a budaszentlőrinci pálos kolostor romjait is megtekinthetjük. Innen át lehet túrázni a Normafára.

 • Megközelítés: a Gyermekvasút nem jár, így a Széll Kálmán térről induló 22, 22A és 222-es buszokkal.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Ördög-orom

5/10

A XII. kerületben a Farkas-völgy és az Irhás árok között található sziklaképződmény a maga 10 hektárjával Budapest egyik „legöregebb” védett élőhelye abban az értelemben, hogy egyes részei közel 40 éve (1982 óta) állnak oltalom alatt. A 2016-ban kiépített tanösvény tábláinak segítségével megismerhetjük a terület élővilágát. Érdemes a meredek, helyenként korlátokkal megtámogatott részen megközelíteni, ahonnan szép a kilátás, akárcsak az orom tetejéről a Széchenyi-hegyre, a Gellért-hegyre, a Sas-hegyre és a Tétényi-fennsíkra, a környező hegyoldalak házaira és villáira.

 • Megközelítés: 59-es villamossal a Márton Áron téri végállomásig vagy a 8E jelzésű busz Eper utcai megállójáig.

Fotó: Jász Annamária - We Love Budapest

Fazekas-hegy

6/10

Az idei decemberünk legkedvesebb felfedezése a Fazekas-hegyi bunker. A hűvösvölgyi villamos- és buszvégállomástól mindössze 1 kilométeres sétára található a II. világháborús katonai lőállás, ahonnan megkapó panoráma nyílik Remetekertvárosra és a Hárs-hegyre. Az elhagyatott kilátópont magányossága ellenére is könnyen megtalálható a kék háromszög kilátójelzésnek köszönhetően.

 • Megközelítés: Hűvösvölgy végállomástól a kék/sárga jelzésen elindulni, majd a sárga jelzésen be az erdőbe.

Fotó: Jász Annamária - We Love Budapest

Apáthy-szikla

7/10

A 376 méter magas Látó-hegyhez tartozó sziklacsoport romantikus kilátópontja a városnak, ráadásul babakocsival is megközelíthető. De azt javasoljuk, a kiránduló ne elégedjen meg csupán a panorámával: a sziklához szép és nyugodt kirándulóösvény vezet az erdőn keresztül a zöld jelzés mentén, informatív tanösvénytáblákkal ellátva és útba ejtve a Kőkapu elnevezésű, látványos sziklaképződményt.

 • Megközelítés: 11-es busszal a Nagybányai úti végállomásig vagy a 61-es és az 56-os villamosok Nagyhíd megállójától felfelé a Pasaréti út–Battai lépcső–Battai út–Csalán út–Nagybányai lépcsőn.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Árpád-kilátó

8/10

A Nagybányai út másik oldalán kezdődik az Árpád-kilátóhoz vezető könnyű túraösvény. A népies, székely stílusban terméskőből és fából 1929-ben felépült kilátóból látszanak Budapest hídjai, a Gellért-hegy, a Rózsadomb és a bel-budai oldal egy része, igaz, a magasra nőtt lombok már kitakarják a panoráma egy részét. Innen kiindulva akár egy nagyobb lélegzetvételű túrát is bevállalhatunk, a Kecske-hegy oldalában haladva megközelíthetjük az Oroszlán-sziklát, vagy a sárga jelzésű úton felkaptathatunk a szép panorámát nyújtó Újlaki-hegy tetejére. Áthaladva a hegyen, a Kéktúra-jelzésre rátérve, a Fenyőgyöngye Vendéglőnél kötünk ki, ahonnan a Hármashatár-hegy felé indulhatunk tovább, vagy lebuszozhatunk a Kolosy térre.

 • Megközelítés: 11-es busszal a Nagybányai úti végállomásig vagy Óbudáról, a Kolosy térről a 65-ös vagy a 65A autóbusszal a Fenyőgyöngye állomásig.

Fotó: Kálló Péter - We Love Budapest

Hármashatár-hegy

9/10

A csúcsán magasodó adótorony miatt már a városból nézve sem lehet összetéveszteni mással a 495 méter magas hegyet. Pár éve adták át a fából készült, szögletes, geometriai formájú Guckler Károly-kilátót, ahonnan csak még szebb az amúgy is kivételes panoráma, ki lehet szúrni a Dunán átívelő hidakat, tiszta időben a Mátrát, sőt a Tátrát is. Az Országos Kéktúra útvonala is átvezet a 495 méteres hegyen, és több útvonallal is összeköthetjük, ha időben elindulunk. A tetején parkoló is van, de ne legyünk lusták, másszuk meg a hegyet, az emelkedők enyhék, nem véletlenül szoktak futni is erre.

 • Megközelítés: a Kolosy térről a 65-ös vagy a 65A autóbusszal a Fenyőgyöngye állomásig.

Fotó: Kálló Péter - We Love Budapest

Normafa

10/10

A végére hagytuk a legnépszerűbb kirándulóhelyet Budapesten, aminek kétségkívül előnye, hogy komplett infrastruktúra épült ki rajta a kirándulók kényelmére, például a híres réteses és mintájára kitelepült lángosos, forraltboros, a különböző éttermek, vécék és így tovább. Az Anna-rétet és az Erzsébet-kilátót a János-hegyre átsétálva ejthetjük útba, onnan pedig a libegőn leejtőzhetünk, gyerekeknek ráadásul december 31-ig csupán 100 Ft-ba kerül a jegy rá. Vegyük figyelembe, hogy a járványhelyzetben előfordul, hogy a fenti parkoló beteltével a kocsikat visszafordítják, hogy ne alakuljon ki túl nagy tömeg.

 • Megközelítés: a Széll Kálmán térről a 21-es és a 21A buszokkal.

Hasonló tartalmak

Admin mode