Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

szabadidő

szerkesztés

Két kilátó, három pecsét, rengeteg mókus – a legendás Kéktúra Budapest környéki szakaszai I. rész

Szerzők

  • Bartha Dorka

2019. 11. 14. 11:38

Kicsit arra vágytunk, hogy kiszakadjuk a városból, és mivel a kedvenc túraszezonunk épp az ősz, így most az Országos Kéktúra 14. szakaszát jártuk végig egy szép őszi napon, Hűvösvölgytől Solymár határáig. Három pecsét, rengeteg mókus, csodás panoráma és némi izomláz a mérleg, mutatjuk, milyen volt.

Az Országos Kéktúra az ország legismertebb útvonala és turistamozgalma, kezdetei az 1930-as évekre nyúlnak vissza: 1938-ban nyitották meg az Országos Kék utat, amely a mai részleges elődjének tekinthető. A világháború után, 1952-ben támasztották fel újra a hagyományát, de nagy, országos ismertséget Rockenbauer Pál legendás 1979-es Másfélmillió lépés Magyarországon filmjével kapott. A túra útvonala ma a nyugati határ menti Írott-kőtől az északkeleti Hollóházáig tart, teljes hossza 2018-ban 1165 kilométer volt. A túra 27 szakaszból áll, és összesen 152 pecsétet kell összegyűjtenie annak, aki a teljes táv teljesítéséért járó jelvényre áhítozik.

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Mi a teljes túra 14. szakaszának vágtunk neki a Budai-hegységben, ez a Hűvösvölgy–Rozália téglagyár közötti 14,2 kilométeres rész, amely a legkönnyebben tömegközlekedéssel közelíthető meg, nincsenek durva szintkülönbségek, és két kilátó is csodás panorámát kínál útközben.

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

A 61-es vagy az 56, 56A villamosokkal könnyedén kijutottunk Hűvösvölgybe, ahol kis kavarás után rá is bukkantunk a túraútvonal itteni elejére – az eredeti tájékoztató ugyan azt javasolja, hogy a még 2009-ben leégett Balázs vendéglő parkolóján átvágva, az Ördög-árok felett átvezető gyaloghídon keresztül térjünk rá a kék jelzésre, de mi egyszerűen a jobban beazonosítható Rezeda utcáról kanyarodtunk be az erdőbe.

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Az épp tomboló sertéspestisre már itt is plakát hívja fel a figyelmünket, ez nem elrettentés, de nem árt elolvasni, mi is a teendő, ha elhullott vaddisznót látunk valahol. A korábbi túrázásokhoz képest szinte gyerekjáték volt csupán egyetlen jelzést követni – a jelek mindenhol kitűnő állapotban vannak, és helyenként 20-30 méterenként is fel vannak festve, úgyhogy egyszerre vagy hármat, négyet is láthatunk előre.

A túra ezen szakasza egy kellemes erdei séta, sok tájfutóval és kutyasétáltatóval, főként a hármashatárhegyi repülőtér melletti szakaszon. Érdemes nyitott szemmel járnunk, mert már itt is láthatunk egyet az eredeti budapesti határkövekből, de II. világháborús katonasírok is állnak az út mentén.

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Illetve egykor itt vadászgatott Mátyás király – volt vadasparkjának emlékoszlopa mellett is elsétálunk ezen a szakaszon. A lassan emelkedő utunk elhalad a legendás Oroszlán-szikla mellett is – a név nem véletlen, kis fantáziával nézve tényleg egy ülő nagymacskát formáz, bár némi rásegítéssel, hiszen kicsit megfaragták a század első felében (majd a II. világháborúban le is robbantották a fejét).

Ezt elhagyva az út keményebb emelkedőbe vált, és némi tekervényes ösvényekkel, de elvezet az Árpád-kilátóhoz, ahol tavaly ősszel már egyszer mi is megfordultunk.

A népies, székely stílusban, terméskőből és fából épült kilátót 1929-ben emelték, és bár a panorámát azóta jócskán beszűkítette a növényzet, egyes pontjairól jó időben így is ellátni a Citadelláig, és a Duna csillogó szalagja is alattunk kanyarog.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Itt kis ereszkedés után keresztezzük a Szépvölgyi utat, majd nekiindulunk a hosszabb kaptatónak a 495 méter magas Hármashatár-hegyre fel, egy ideig az aszfaltozott út mellett haladunk, itt-ott keresztezzük is. Ha a Kéktúra-füzettel teljesítjük a távot, a szakasz első bélyegzőjét az adótorony mellett találjuk, a csúcs közelében, egy villanyoszlopon.

A gyors pecsételés után érdemes kicsit megpihenni (mert senki ne gondolja, hogy felérve ide, meg is volt a túra nehéz szakasza) a Hármashatár-hegy legújabb, 2016-ban átadott fakilátóján, ahonnan elég látványos panoráma tárul elénk. Izgalmas bogarászni, hogyan is néznek ki fentről az alattunk elterülő város ikonikus épületei.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Innen egy keskenyebb és elég sziklás ösvényen ereszkedünk le, majd fel – talán ez a túra legnehezebb szakasza, a sok nedves levéllel borított meredek, köves szakaszon figyelni kell, hova is lépünk. Innen kiérve jutunk el a második pecsétig, a Virágos-nyeregig. Innen pedig már tényleg csak egy kellemes, 4,5 kilométeres levezető séta lejutni a Rozália téglagyárig az utolsó pecsétért.

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Vissza Budapestre legegyszerűbben a 218-as busszal juthatunk be a Solymár, téglagyári bekötő út megállóból. Szerencsénkre innentől pont érvényes a BKV-bérlet is, így kiegészítőjegyet sem kell vennünk.

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Zárszóként talán még annyit jegyeznénk meg, hogy ha valaki pecsételne, a tintapárnát ne feledje otthon, különben hoppon marad, illetve bár nem egy emberpróbálóan veszélyes túraútvonal, a rendes bakancs itt sem árt.

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Hasonló tartalmak

Admin mode