Újlipótvárost a XIII. kerület részeként a Jászai Mari tér, a Nyugati tér és a Dráva utca határolja. Egy kisváros a nagyvárosban, ahol még megtaláljuk a már máshonnan kikopott régi mesterségek képviselőit, ahol az emberek egymásra köszönnek az utcán vagy a vendéglátók már előre elkészítik a „szokásosat” a vendégeknek. A régi helyek mellett azonban számtalan étterem, pékség, fagyizó is nyílt az elmúlt években a környéken.

Leghíresebb utcája a Pozsonyi, ahol leginkább Bauhaus és art nouveau épületeket találunk, amikben ugyanúgy megfér a klasszikus és újhullámos kávézó, az indiai és a magyaros étterem, a harisnyás, könyvesbolt és a dizájner babaruhás. Ha valahol, itt tényleg nem kell messzire menni egy klassz helyért, mi szeretjük például a Sarki Fűszeres reggelijeit, az Édesmindegy desszertjeit és a Hollán Ernő utcai Sovány vigasz mentes süteményeit, a Kino apró moziját, a Khan keleties ízeit, a Tradi kovászos kenyereit vagy a Tökmag vegaburgereit. A környék kínálata fagyik tekintetében is erős, hiszen itt van a Cioccolatte, az Anjuna egyik boltja és egy Fragola is. A Vígszínházba betérhetünk egy remek előadásra, ha pedig piknikezni támad kedvünk, irány a Szent István park.

Még több érdekességet tudhattok meg a környékről a XIII. kerület: a gépipartól a kulturális sokszínűségig (vendég: Hajós András) című podcastadásunkat meghallgatva.

Címkék