A XIII. az egyetlen olyan Nagykörút menti kerület, amelyiknek nincs külön neve úgy, mint a többinek. Nincs egységes arculata sem, ahány része csak van, annyiféle hangulat és életstílus jellemző rá. Hogy milyen volt ideszületni, itt felnőni, és hogy milyen manapság az élet a XIII.-ban, arról a kerület szakértőjével, Hajós Andrással beszélgettünk a Pesten innen, Budán túl legújabb részében.

A XIII. kerületet öt városrész alkotja, és mindegyik más-más bolygó. Egyfelől ott van a kultúra és a gasztronómia egyik fővárosi fellegvárának tekinthető Újlipótváros. A Vizafogó manapság egy szinte teljesen újjáépített, dinamikusan fejlődő, modern, Duna-parti vizessport-központ. A Népsziget XIII. kerülethez tartozó, déli fele vadregényes, és kicsit olyan – a parti szakaszát leszámítva –, mint egy leharcolt és elhagyatott balatoni vidék. A Göncz Árpád városközpont még egy egészen új része a kerületnek, a lakóövezet nélküli, Árpád hídi közlekedési csomópont tartozik ide. Végül, de nem utolsósorban ott van mind közül a legnagyobb, Angyalföld, az egykori ipari és munkásvidék, amiből az egész XIII. kerület kinőtt. 2013-ig pedig a Margitsziget is a kerülethez tartozott, míg át nem került a Fővároshoz.

Hivatalosan 1938 óta beszélhetünk XIII. kerületről, ebben az évben született, a már említett Angyalföldből meg az V. és a VI. kerületektől elvont városrészek hozzácsatolásából. Ekkor még neve is volt: Magdolnaváros. Csakhogy a névadó Horthy Miklós felesége, Purgly Magdolna volt, ami a II. világháború után természetesen nem maradhatott így, másikat viszont nem kapott, így 1945 óta a XIII. kerület egyszerűen csak XIII. kerület. Ipari jellegét a rendszerváltást követően veszítette el, amikor a kerület vezetése szerkezetváltást valósított meg: a kereskedelem és a szolgáltatások kerültek az előtérbe a hagyományos ipar helyett. A gyárak helyét irodaházak, modern lakóházak és parkok foglalták el, a folyamat pedig a mai napig tart, jelenleg ez Budapest legdinamikusabban fejlődő kerülete.

Hajós András a XIII. kerületben született, ott nőtt fel, soha el nem költözött onnan, a mai napig ott él. Igazi reneszánsz ember: szociológusként végzett, de nem ezzel vált híressé, hanem Emil.RuleZ! nevű zenekarával, majd tévés szereplései által, volt műsorvezető, standupos és zsűritag is. Manapság elsősorban az interneten, azon belül is a YouTube-on találjuk meg őt, ahol több népszerű videósorozata fut. Amiről a legtöbben ismerik, az a még a tévében indult zenei műsorfolyam, a Dalfutár, ami jelenleg a 9. évadát tapossa. A jó beszélőkével és remek humorral megáldott Hajós András a Pesten innen, Budán túl legfrissebb részében a XIII. kerülettel kapcsolatos élményeiről mesél a maga kissé csapongó, de rendkívül szórakoztató módján.

Címkék