Az ország egyik legsikeresebb márkájának állít emléket a Magyar Műszaki és Közlekedéstudományi Múzeum egy rendkívül kedvező árú, 3 napos minifesztivállal.

Az Ikarus-gyár története 1895-ben kezdődött, mint családi vállalkozás – innen nőtte ki magát nemzetközi szinten elismert üzemmé. A gyárat többször újratervezték, a gyártás újrakezdésével pedig többször is kiállta a történelmi viszontagságokat az egyáltalán nem könnyű XX. században, sőt, jelentős szerepet játszott a II. világháborút követő hazai közúti közlekedés talpra állításában.

A hazai iparnak külföldön is számos esetben szerzett nemzetközi elismerést, elsősorban a távoli exportpiacok meghódításával. Fénykorában évi 13 ezer db autóbuszt gyártottak a vállalat csarnokaiban. A legismertebb modellek látványa a mai napig kellemes nosztalgiát ébreszt bennünk, és emlékeztet az Ikarus valamelyik fénykorára. 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az Ikarus-gyár örökségét hivatott felidézni és ismertetni az Ikarus MiniFeszt, immáron negyedik alkalommal. A háromnapos rendezvény izgalmas programot kínál augusztus 23. és 25. között az Északi Járműjavító területén, a Közlekedési Múzeum fennállásának 125. évfordulója alkalmából pedig mindehhez rendkívül kedvezményes, 125 forintos belépőjegyen keresztül juthatunk hozzá.

A programsorozatban bemutatnak 30 db Ikarus autóbuszjárművet – az „ékszerdoboztól” a „farosig”–, megtekinthetünk különböző tárgyakat az Ikarus világából, lesznek tematikus tárlatvezetések szakértőkkel és múzeumpedagógusokkal, múzeumi nosztalgiajáratok Ikarus 311-es, Ikarus 66-os és egy Ikarus 260-as kabrió autóbusszal, valamint kerekasztal-beszélgetés a „gördülő legendákról”. A résztvevők László Anna, Adamis Gábor, Simon Pál, Szedlmajer László, dr. Lovász György lesznek.

(Borítókép: Juhász Norbert - We Love Budapest)

Címkék