Tavaly októberben a Várnegyed egy régi-új étteremmel gazdagodott. A Fekete Holló név és a cégér maradt, a több évtizede működő étterem azonban teljesen újjászületett. A tulajdonosok mindenképp egy tradicionális éttermet szerettek volna, ahol a kockás terítős asztaloknál ücsörögve igazán házias, kifejezetten magyar fogásokat kóstolhatnak mind az itt élők, mind a külföldi vendégek.

A Fekete Holló épülete több mint 200 éves, kalandos története során volt lakóház és vendéglátóipari egység is. A kanyargós-macskaköves, nemrégiben szintén felújított Országház utcán sétálva hazánk emblematikus helyszínei, mint a Halászbástya és Mátyás-templom is 1-2 perc sétára elérhető.

Több mint 90 éve étterem

Az Országház utca 10. szám alatt található házat 1785 körül építették Mócsy Károly orvos számára. Már az 1930-as években vendéglőként működött.

20 évesen itt nyitotta meg első éttermét Alpek Pál, de akkor még az ő nevét viselte a vendéglő. 

Az 1960-as évektől hol bezárt, hol kinyitott már Fekete Holló néven. Ahogy egy korabeli írásban olvashatjuk: 

Boltíves, hűvös ivója, kézzel írott étlapja és Rózsi néni, a vörös hajú szakácsnő egyaránt a régi várbeli kiskocsmák hangulatát képezi. Közönsége főleg öreg várbéliekből és vízivárosiakból, meg ifjú egyetemistákból verbuválódik; nyáron kiteszik az apró asztalokat az Országház utcára és a leánderes teraszon jó bor mellett vitatkoznak a múltról és a jövőről. A Fekete Holló legnépszerűbb fogása a halászlé és a pörkölt mellett a göngyölt hátszín hulló módon, de sokan járnak ide a Duna túlsó partjáról is, hogy megkóstolják Rózsi néni híres túrós gombócát is.”

A jellegzetes öntöttvas cégért, amely a mai napig ott található az épületen, Bakó Ernő készítette Mátyás király és a Hunyadi-család előtt tisztelegve. A hetvenes évekre a Stoller család vezetésével egy igazi kultikus vendéglővé nőtte ki magát, amelyet előszeretettel látogattak egyetemisták, írók-költők, értelmiségi fiatalok. 

A Covid időszaka alatt az étterem végleg bezárt, majd 2023 őszén született újjá. A tulajdonosok szerették volna a békebeli vendéglátás alapjait megtartani, az épület hangulatát, a magyar fogásokat, de számos fejlesztés is történt. A Fekete Holló nem csupán egy vendéglő, hanem egy presztízzsel bíró hely, mivel a turistáktól hemzsegő budai Várban a külföldiek talán itt találkoznak legelőször hazánk konyhájával.

Teljes felújításon esett át az enteriőr is, illetve a konyhát 21. századi technológiával szerelték fel és építették újjá. A benti rész légkondicionált, két teremmel is rendelkeznek, ahol kisebb csoportokat tudnak fogadni. A hangulat egyszerre modern és hagyományőrző. Megjelennek az elmúlt korokat idéző öntöttvas csillárok, de a csárdahangulat helyett inkább bisztrós és letisztult a környezet.

Ha az időjárás engedi, akkor a kellemes kinti teraszról láthatjuk a Mátyás-templom tornyait. A kis, kockás terítős asztalok és a sokat látott épület hangulata visszarepít minket az időben, a klasszikus budai vendéglátás korába.

Sikerült egy igazán korrekt kínálattal rendelkező, a magyar konyha ízvilágát képviselő éttermet létrehozni, ahol az alapételek mellett kizárólag magyar borokból készült jó fröccs, kisüzemi kézműves sörök és kávé is kapható. Az evőeszköztartó dobozkákon található ismertetőkön a fröccs történetét is elolvashatjuk.

A nyitás óta több extrább fogás is felkerült az étlapra

Nyitás óta némileg módosítottak az étlapon, és a hagyományos ételek mellett néhány különlegesebb fogást is találunk, például a házi kacsamájpatét, amely mellé almás-hagymás chutney és pirított briós dukál. A kacsamáj krémes, remek kiegészítője a hol édes, hol sós, hol savanykás, hol csípős chutney, amely nyelvünk összes részét megbizseregteti, hol ez, hol az az íz erősödik fel. A kalács házi üzemükben készül, csodásan gazdag, vajas ízű, pirítva tálalják.

A hortobágyi palacsintára sem lehet panasz. Kellően sós és paprikás, gazdagon jut rá szósz, a töltelék sem száraz. Ha inkább a levest preferáljuk, akkor babgulyás és házi tyúkhúsleves is kapható, amelyek a nagymama konyhájának az ízvilágát csempészik bele a professzionális vendéglátásba, és a kis piros lábosos vagy serpenyős tálalás is jól illik hozzájuk.

A főételek közül a vendégek egyik kedvence a ropogós kacsacomb, amelyhez jófajta káposztás cvekedli szolgál köretként. Házias csuszatésztából készül, és még liba- vagy kacsazsíron is „megfuttatják”. A comb szintén tökéletesen eltalált, a héja ropogós, belül omlós és szaftos, ahogy kell. Ha inkább egy marhapörköltet, sztrapacskát vagy sült kolbászos lecsót kívánnánk, az étlapon azt is találunk.

A frissensültek mellett príma harcsapaprikás is szerepel a kínálatban, gazdagon meglocsolva tejföllel, alatta puha házi nokedlivel. Egyszerre laktató, mégis a hal miatt könnyed fogás, ha a hagyományos pörkölteken túl valami könnyedebbre vágynánk.

Tradicionális főzelékek is kaphatók, amelyeket többféle módon variálhatunk. A krumplifőzelékre kérhetünk például fasírtot vagy sült kolbászt is. Mi most egy spenótot kóstoltunk tükörtojással. A krémes és – ahogy mi szeretjük – jó fokhagymás főzelék nagy kedvencünk volt. Igazi klasszikus, ahogy anyukánk is készítené.

Az édességek tekintetében választhatunk a palacsinta és a Zuki házi fagyi mellett még saját recept alapján készült somlói galuskát többféle piskótával és krémekkel, illetve itt-ott ropogós, pirított dióval megszórva. A somlói egy egyszerűnek tűnő, de igen összetett desszert, nem is találják el mindenhol ennyire jól.

A Fekete Hollóban bár a lokáció miatt nagyon sok a külföldi, de törzsvendégek is vannak, ráadásul a közelben lakóknak és dolgozóknak kedvezmény jár az ételek árából. Egy biztos, ha a magyar gasztronómia néhány alapételét szeretnénk felvillantani a fővárosba érkező ismerősöknek, senkinek nem fogunk csalódást okozni. Nem gondolják újra az ételeket sem textúrában, sem tálalásban, sem ízben, inkább egy igazán házias, magyar konyhát visznek, amelyre méltán büszkék lehetünk.

ELÉRHETŐSÉGEK

Fekete Holló

(Borítókép: Forgács Zsuzsi – We Love Budapest)

Címkék