Az ötlet nem új, a brand és a koncepció viszont igen. Az indigósok nyári meglepetése egy új, szupergyors, autentikus indiai élmény, egyelőre 2, de hamarosan 4 helyen.

Az Indigo Jókai utcai egysége, bármily furcsa is, már nagykorú, és a budai étterem is 9 éves lett idén. És mit csinál az ember, ha a gyerekei megnőnek, és felszabadul egy kis ideje? Újabb projektbe kezd! Legalábbis ez történt az Indigo tulajdonosával, aki egy merőben új koncepciót hozott el Budapestre az Indigo Express személyében. Az alapötlet onnan indul, hogy bár az indiai konyha népszerű Budapesten, ha valaki a keleti konyha fogásaira vágyik, vagy egy hosszabb ebédet/vacsorát kell végigülnie, vagy elmehet egy kis kifőzdébe, ahol a készételeket a pultban tartják és mikróban melegítik. A műfajjal persze nincs semmi gond – egyikkel sem –, de szerette volna ötvözni a hagyományos indiai konyhát és a gyorsétkezést.

Ami az indiai konyha esetében nem is annyira egyszerű, hiszen híres arról, hogy az ételek sokáig készülnek. Az ötlet pilothelye a Hercegprímás utcában nyílt meg, de itt inkább csak finomhangolták az ötletet, míg meg nem alakult, hogy pontosan milyen helyet is szeretnének. Így az a fura helyzet állt elő, hogy bár eddig is volt egy egység, a brand zászlóshajója a hivatalosan július 17-én nyíló Nyugati téri egység lesz, a már 2 éve létező elsőnek, illetve a későbbi egységeknek ez lesz a mintája.

Az új Indigo Expressnek egyébként az enteriőrje a névjegye – laza, kényelmes, gyors, praktikus, a falakon lévő képek pedig kicsit olyanok, mintha a Bors őrmester lemezborítóját megmutattuk volna az AI-nak, hogy ilyet szeretnénk, csak indiaiban. A vagányul gördeszkázó száris indiai nagymama vagy a falra festett idős hippi pár tökéletesen bemutatja, hogy itt az indiai gyökerek idomulnak részben a nyugati igényekhez.

Természetesen ennek megfelelően a kínálat is hasonló szellemiségben született. 

Az étlapon vannak előételek, snack néven, 1-2 leves, a hagyományos szószos ételek és curryk, thalik, dosák, tekercsek és superfoodsaláták.

Az étlap egy része, néhány tétel az előételek közül, a levesek és a curryk simán elmennek egy klasszikus indiai étteremben is, a többi viszont vagy tradicionális, de itthon ritka, vagy a gyorsétkezést választók igényeire szabott, indiai ihletésű étel. Az előételek közül a raj kachori chat például egy hagyományos, de itthon kevésbé ismert fogás, ahol egy fánkszerű, ropogós tészta van megtöltve fűszeres krumplival, puffasztott magokkal, datolyachutney-val és fűszeres joghurttal körítve. A not your KFC egy Indiában népszerű, de viszonylag új fogás – fűszeres, tandoris sült csirkefalatok mentachutney-val.

A klasszikusok közül a chicken tikka masalát kóstoltuk pergős basmati rizzsel és puha naannal – hozta azt a krémes, omlós húsos élményt, amiért a tikka masalát 8 és 108 éves kor között mindenki szereti. Az étlap idáig akár az Indigóban vagy bármelyik másik indiai étteremben, a folytatás viszont sokkal ritkább és unortodoxabb. A dosa egy vékony, savanykás alapízű indiai palacsinta erjesztett tésztából. Kérhetjük fűszeres bárány- vagy csirkehússal, vagy többféle vega verzióban is, kókuszkrémmel, chutney-val és sambarral. Különleges, laktató, mégsem nehéz étel, ráadásul tényleg nem kapható minden sarkon.

A superfoodsalátából többféle is van – avokádós quinoás, céklás-szilvás és zöldsaláta-alapú. Mindegyik esetben egy nagy adag, jól kombinált zöldségcsokrot kapunk, amelyen a feltétek és a szószok felelnek az indiai ízvilágért. A superfoodsaláta, az indiai tekercsek – a csicseriborsós, a paneer masalás, a csirketikkás és a báránymasalás is – és a thalik egyébként ugyanúgy az ebédelni beugrósoknak és az irodistáknak kedveznek, akik gyorsan akarnak valami finomat és nem túl megterhelőt enni. A thali például egy indiai „menzatálca” – általunk választott szószos főfogás, dahl, rizs, burgonya, parantha és saláta van rajta, garantálva egy olyan teljes értékű ebédet, ami után nem jön ránk a kajakóma. 

Az Indigo Express egy nagyon jó kis koncepció – kicsi, gyors, de mégis nagyon széles választék, ami akkor is jól jöhet, ha a partnerünk valami hagyományosat enne, mi pedig csak csipegetnénk, illetve akkor is szuper választás, ha vágyunk a hagyományos ízekre, csak éppen kevésbé hagyományos kivitelben. Egy edzés utáni tekercs pont olyan praktikus, mint egy superfoodsaláta ebédre vagy egy hagyományosabb curry gyorsan, még az esti mozi előtt.

ELÉRHETŐSÉGEK

Indigo Express

Címkék