A Markusovszky tér környezetében épül fel a Károli Gáspár Református Egyetem új campusa. A jogász- és pszichológusképzésnek otthont adó campust a számtalan építészeti díjjal elismert Archikon építésziroda tervezheti.

Még tavaly decemberben írtak ki építészeti tervpályázatot a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) új campusának megtervezésére Ferencváros szívében. A jogász-, valamint a pszichológusképzésnek otthont adó campust egész pontosan a Markusovszky téren, a Kinizsi utcai egykori Kaltenberg söröző helyén, valamint a mellette lévő foghíjtelken alakítják ki. A tervpályázaton rekordszámú részvétel volt, összesen 42 iroda nyújtott be érvényes pályázatot, közülük az első díjat többek között a Párisi Udvar és a Palatinus strand rekonstrukciójáról is híres Archikon nyerte. (Velük korábban az építészet mai szerepéről készítettünk interjút.)

Az Archikon tervei szerint épülhet fel a KRE új egyetemi campusa a ferencvárosi Markusovszky téren és a Kinizsi utcai Kaltenberg söröző épületében (eredetileg Ferencvárosi Dohánygyár). Az új komplexum az Állam- és Jogtudományi Kar, illetve a Pszichológiai Intézet képzéseinek ad otthont, amelyeken egyidejűleg nagyjából 2500 hallgató folytathatja majd tanulmányait. A Magyar Református Egyház célja egy olyan campus megvalósítása, ami ötvözi a kortárs megoldásokat az egyház küldetésével, illeszkedik a városrész hangulatához és épített környezetéhez, összhangban van a kerületi várostervekkel, és a ferencvárosiakat is jól szolgálja.

Mivel Belső-Ferencváros egyetlen közparkját is magába olvasztja az új komplexum, a pályázat egyik legfontosabb kitétele volt, hogy

a fejlesztés nem szoríthatja ki a pihenni vágyó ferencvárosiakat a térről, és nem sérülheT a közparkjellege.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere és a bírálóbizottság tagja megjegyezte, hogy bár több tervben is talált jó megoldásokat, egyik pályázat sem volt számára maradéktalanul támogatható.

A nyertes pályázatot látva bőven van garancia arra, hogy a fejlesztés során nem sérülnek a park zöldfelületi arányai, és a lakosság is nyugodtan használhatja majd a teret, hiszen egyáltalán

nem egy kerítéssel elzárt, kisajátított egyetemi campus jön itt létre.

Olyan városi park jöhet itt létre, ahol megfér egymás mellett a szemináriumi óra, az elvonulós olvasás vagy a parkban való feltöltődés és a város zajából való kiszakadás. A többrétegű növénykiültetés mellett kisebb vízfelületek kaptak helyet a tanulókertben. A tér délnyugati sarkánál azonban sokkal inkább dedikált funkciók jelennek meg: kutyafuttató, street workout, gyermekjátszótér.

Tervezési alapvetésünk volt, hogy a campus épületét több kisebb, egymáshoz kapcsolódó tömegre bontsuk fel, amely így képes illeszkedni a meglévő városi szövethez – belvárosi, házléptékű házakkal. A meglévő Kinizsi utcai épületrészhez organikusan csatlakozó épületegyüttes megalkotása volt a cél, mely egyéni karakterű új tömbökkel kiegészülve járul hozzá a belváros egyszerre egységes, mégis sokféle arculatának gazdagításához – olvasható az Archikon tervleírásában.

A tanulást nagy auditóriumok, könyvtár, szemináriumi termek, laboratóriumok, tanulási zugok és különféle multifunkcionális termek segítik, sőt, ezek többsége rugalmasan alakítható, ezzel is segítve a dinamikus tudáscserét. Az építészek egyébként meghagyták és láttatják is az egykori dohánygyár szerkezetét, megőrizve ezzel a környék ipartörténeti emlékét.

„A felépülő modern épület messze kielégíti a legfontosabb építészeti, urbanisztikai elvárásokat, a belváros szövetébe simulva, a meglévő épületek, illetve a környék történeti, kulturális és építészi hagyományaihoz illeszkedve valósítja meg az integrációt, ad otthont az identitás számára, és reményeink szerint a református felsőoktatás zászlóshajójává válik”mondta el Lánszki Regő, országos főépítész az Archikon terveiről.

(Borítókép: Archikon)

Címkék