Bár hangzásra távol-keletinek tűnik, az Eötvös utcai hely neve szanszkrit eredetű romani (cigány) szó, és azt jelenti: ′jó, jól′. És valóban jól jár az, aki a Mishtóba betér kávézni vagy bruncholni.

Maradva a Mishto nevének eredeténél, annyian hitték azt, amit mi is, hogy a név japán eredetű, de minimum távol-keleti, hogy végül az lett a döntés, hogy a belső dizájnt is ebbe az irányba tolják el: minimalista, letisztult, puritán, illetve pár tárgy is ráerősít erre a távolkeletiségre. De közben kint van egy-két polcon – kis keretbe foglalva – a mishto szó pontos és hiteles jelentése meg eredete is. A visszafogott távol-keleti megjelenés a maga módján eleganciát is sugároz.

A Mishto név azt jelenti, ′jó, jól′, a hely viszont nemcsak azt, jót sugároz magából, hanem minőséget, nyugalmat meg békességet is. 

Amit leszögezhetünk a Mishto kapcsán, hogy ide kávézni-teázni tér be az ember, vagy enni. Utóbbi téren a reggelik, a brunchételek viszik a prímet, de van kétfogásos ebéd is mindennap déltől zárásig, ami délután 15 óra. Egyébként meg a nyitás reggel 8-kor van, leszámítva a szombatot, amikor 9 órakor húzzák fel a rolót. Vasárnap és hétfőn pedig zárva tartanak. Kezdetben csak egy konyha voltak, ami valamivel több mint négy éve kezdte meg a működését, több helyre is szállítottak szendvicseket és sütiket, manapság például a Madalt meg a Vegazzit látják el. Aztán némi előkészület és próbaidőszak után, tavaly novemberben megnyitottak az Eötvös utcában, a konyhájuk mellett.

Nagyon leegyszerűsítve a Mishto egy vegán hely, ahol egy vegán konyha működik.

Itt kizárólag növényi alapon készül minden, és mindent maguk állítanak elő.

Kerülik a félkész alapanyagokat. A kész felvágottakat éppúgy nem kedvelik, mint az azokat helyettesítő műhúsfelvágottakat is. Ha valamit szeretnének, azt megcsinálják maguk, és mindent növényből állítanak elő.

A hely mottója az, hogy

csak tiszta forrásból,

ezért feldolgozott élelmiszereket nem használnak, csak minél tisztább alapanyagokat, és az is kiemelt jelentőséggel bír, hogy minden első osztályú minőség legyen: a kávétól (Casino Mocca) kezdve a teákon és a szörpökön át a zöldségig meg a gyümölcsig, sőt bármelyik élelmiszer-alapanyagig. A beszállítók, akárcsak a Mishto, etikus szempontokat is figyelembe vesznek: nem kereskedőktől vásárolnak, hanem egyenesen a termelőktől. Az egyetlen kivétel a kovászos szendvicsbagett, amit félkészen és lefagyasztva vesznek meg, majd a felhasználás előtt frissen felsütnek.

A minőség és a jól átgondolt, következetes vegánság azért is fontos a Mishtóban, mert itthon még mindig az a helyzet, hogy a legtöbb ember kifordul egy helyről, ha megtudja, hogy vegán. A Mishto viszont azt igyekszik bizonyítani, hogy amit kínál, az nagyon finom, ráadásul megfizethető is. A kávék és a teák ára 600–1400 Ft között mozog, a szendvicsek és a sütik 1200–1400 Ft között, a somlói pedig 1500 Ft. A palacsinta 2100 Ft, az omlett 2500 Ft, a kétfogásos ebédmenü pedig 3500 Ft-ba kerül.

A reggeli ételek (szendvicsek, omlettek, granolatál, a gyümölcsökkel és melegen tálalt zabkása vagy a palacsinta) egész nap elérhetők, és ugyanez áll a süteményekre is. A vendéglátás szempontjából a Szondi utca és az Eötvös utca sarka csalóka, összességében nem a legjobb. Bár nem egy félreeső helyről van szó, hisz az Oktogon és a Nyugati tér között található, párhuzamosan a Nagykörúttal, egy utcával bejebb, mégis nagyon csendes, ide ritkán sétál be csak úgy az ember. Ugyanakkor nagyon sok az Airbnb-lakás, a kisebb panzió, és így sok a külföldi, akik viszont előszeretettel ugranak be a Mishtóba egy reggelire vagy kávéra. A vendégkör 80%-át ők teszik ki.

Az egyik, Budapest-szerte ritkaságnak mondható fogás a Mishtóban a vegán angol reggeli.

A klasszikus angol reggelinek persze vannak olyan elemei, amiket értelemszerűen kihagynak, amennyiben nem tudják azt kiváltani valami mással. Az omlett például csicseriborsólisztből készül, amit frissen vágott zöldségekkel töltenek meg, kettéhajtanak, majd így sütnek ki. Paradicsomos sült babot, grillezett paradicsomot, avokádót és saját készítésű, grillezett növényi kolbászt adnak még mellé. Ugye, hogy jól hangzik? Szintén ritkaságnak számít, hogy a Mishtóban minden ételbe tesznek valamilyen fermentált alapanyagot, még a tofut is savanyítják. Annak pedig így a juhtúróra emlékeztető, érett íze lesz, ami annyira finom, hogy még később is bele-beleremegnek az ember ízlelőbimbói, amikor felidézi magában az evés pillanatát. 

Elérhetőségek

Mishto

Címkék