Nem új hely, de vegán csoportokban többen ajánlják mint a város egyik legolcsóbb és legeredetibb vegán ételbárját, így aztán úgy döntöttünk, teszünk egy próbát a Nefelejcs utcai Mennyország szívével. Az értesülések igazak, ráadásul a malajziai házaspár kedvessége és vendégszeretete miatt úgy éreztük, hogy a béke szigetére érkeztünk.

Vegán étteremből szerencsére már akad pár Budapesten – bár bőven lehetne még folytatni a sort –, műfajban erősen eltérnek egymástól. Vannak az újhullámos helyek, ahol superfoodokat használnak alapanyagként, van, ahol alapvetően nem vegán fogásokat fordítanak növényi alapúra, és van, ahol a régi Sziget Fesztivál szép emlékű krisnás ebédeire emlékeztető fesztiválvegán fogásokra állnak rá.

A Mennyország szíve egyikhez sem sorolható, ha mégis, akkor a harmadik kategória lenne, a generál nagyfazékban főtt curryknél azonban jóval többet tud.

A Nefelejcs utca elején lévő, picike kifőzdét 2015-ben nyitotta egy malajziai házaspár, Richard és Karen. A házaspár évtizedek óta együtt él, és nagyon sok helyen éltek már Malajzián és Indonézián kívül is, főleg Dél-Amerika országaiban.

Karen 26 éves kora óta főz, mint mondja, mindig is a főzéssel és mások megetetésével szorosan összefüggő megosztás és gondoskodás volt a motorja a konyhai tevékenységeinek. A maláj és indonéz konyha mellett jól ismeri a thait és az indiait, de főzött ecuadori, kolumbiai, venezuelai és perui séfekkel együtt is, sőt, Ecuadorban volt egy nagyon hasonló kis kifőzdéje is pár évig. 

Közép-Európába azért jöttek, mert a világnak ezt a felét nem ismerték, és azt gondolta, itt is hasznát tudják venni a pozitív energiáinak. Ez már a belépéskor azonnal lejön: a katlanforró belváros zajos rohanása mellett igazi kis béke szigete a pici belső, Richard őszinte és szívélyes mosolya pedig azonnal maradásra bír. A helyen látszik, hogy szeretettel rakták össze, és hogy tényleg figyelnek a vendégekre, és tisztelik a táplálékot: felirat hirdeti például, hogy akinek elvei ellen van a mikrohullámú sütő használata, az szóljon előre. 

Karen azt mondja, az egyik legnagyobb képessége a konyhában, hogy jól tudja ötvözni a különböző konyhákat egy tányéron – ezt mi is alátámaszthatjuk. A Mennyország szíve menüs rendszerben működik, van ugyan leves, sült rizs és wokos tészta, de a fő attrakció a naponta változó menü, amiből kérhetünk kicsit, közepeset és nagyot. A menü nem a klasszikus leves-főétel-desszert triót jelöli: Karen naponta készít különböző salátákat, szószos, sült és párolt zöldségeket, ragukat, és attól függően, hogy kicsi, közepes vagy nagy menüt kérünk, a rizsünk mellé 3, 6 vagy 9 kísérőt kapunk a tányérunkra. Karen szerint a nyugat-európai vegán ételek kicsit túl sterilek és unalmasak, de Ázsiában ez egy teljesen hétköznapi műfaj, rengeteg izgalmas fűszerrel és technikával.

Karen arra is nagyon figyel, hogy a tányérunkra kerülő párosítások energetikailag is rendben legyenek – az ázsiai konyhákban ugyanis  sokszor   nagy szerepük van a különböző elemeknek . Nemcsak a textúrák, de a konyhák is ügyesen össze vannak párosítva, Karen egész konyhai pályafutásának állomásai ott vannak az ételek között, és a thai inspiráció simán elfér az amúgy is multikulti indonéz vagy perui mellett.

Betévedő éhes laikusként ebből csak annyi jön le, hogy a tányérunkon egyszerre van rizs, harsanós friss zöldek, szaftos tofu, mázas szejtán, szószos és sült zöldségek. Az adagok nagyok, az árak jóval alatta vannak a legtöbb vegán éttereméinek, és tényleg minden friss és finom. Ha pedig kicsit ráérünk beszélgetni, Karen optimizmusa és kedvessége biztosan feltölt a nap hátralévő részére! A város másik végéről nem fogunk ide járni, de ha a környéken szeretnénk olcsó, tápláló és finom ebédet, akkor biztos dobogós a Mennyország szíve.

ELÉRHETŐSÉGEK

Mennyország szíve 

  • 1078 Budapest, Nefelejcs utca 3.
  • Facebook

Címkék