Fénykorában 5000 állat otthona volt a ferihegyi állatkert, ahol egzotikus madarak, leopárd és szarvasok is voltak, de valójában a repülőtéren befogott egyedeket, illetve az illegálisan Magyarországra „érkezett” állatokat helyezték el itt.

Nehéz elképzelni, hogy a Ferihegyi reptéren valaha volt egy állatkert, holott ez tényleg igaz történet. Senki ne gondoljon arra, hogy ez egy ténylegesen működő állatkert volt fókashow-val, elefántokkal meg oroszlánokkal, mert valójában

a repülőtéren befogott állatokat, illetve a járatokon papírok nélkül érkezett, becsempészett állatokat tartották itt. 

Véletlenül jött létre, eleinte a reptérre betévedő állatokat kellett elkülöníteni, hogy ne zavarják a gépeket a fel- és leszállásban. Ahogy az Aeropark Ferihegyi mesék videójában is hallható, az állatkertet az egyik fegyveres biztonsági őrnek, Pallagi Nándornak köszönhetik, aki amatőr zoológus is volt. Ő volt az, aki a Ferihegyen befogott állatokról – mint az ürgék, a rókák, az őzek – elkezdett gondoskodni.

Miután egyre csak nőtt az egyedek száma, szükség volt egy olyan helyszín kialakítására, ahol biztonságban lehetett tudni őket, az erre megfelelő helyet a repülőtér délkeleti részén találták meg – persze mindehhez a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) engedélye is kellett, közel a 31-es jobb pálya küszöbéhez és annak bevezető fénysorához. Az építőanyagot, a vizet, az elektromos energiát mind az LRI adta, míg az állatok ellátását, etetését Pallagi Nándor a saját pénzén fedezte. Sőt, egy idő után még a külföldi állatkertekkel is jó kapcsolata alakult ki.

Egy idő után már nemcsak azok az állatok kerültek ide, amelyek a repülőtér környezetét választották (volna) maguknak otthonként, hanem azok is, amelyeket illegálisan vagy papírok nélkül hoztak be valamelyik járaton Magyarországra. Fénykorában nagyjából ötezer állat lakott itt, ebbe persze a nagyobbak és a kis bogarak ugyanúgy beleszámítottak, de

volt itt 300 egzotikus madár, SŐT még leopárd is.

Bár az állatkertet 2006-ban bezárták, a mai napig betévednek Ferihegyre állatok, ezért a reptéren folyamatos a madár- és vadvédekezés – részben a repülés, részben az állatok biztonsága érdekében.

Sőt, rendszeres az ürgementő akció is, ugyanis az itteni (1500 hektáros) terület ideális hely a számukra, az egyetlen gond csak az, hogy vonzzák a nagyobb ragadozómadarakat, amik viszont már veszélyeztetik a repülésbiztonságot. Ennek megoldásaként időnként áttelepítik őket valamelyik nemzeti parkba, csak hát mindig visszatérnek. A betévedő állatok mellett pedig rendszeresek az állatszállítmányok is, így utaztak már a gépeken farkasok, tehenek, vízilovak és belugák is.

Forrás:

(Borítókép: Medgyesi Milán - We Love Budapest)

Címkék