A japán konyha vitathatatlanul az egyik legkifinomultabb, a perui pedig kevésbé ismert, ám hasonlóan izgalmas, a dél-amerikai ország ráadásul gazdag tárháza a kiváló alapanyagoknak is. A két gasztronómiai hagyomány fúziója pedig csak nekünk újdonság, valójában hosszú időre nyúlik vissza és kiváló ételekben ölt testet. Ezeket az ízeket próbálhatjuk most ki a hangulatában is Dél-Amerikát idéző Tigre basilicában.

Képzeljünk el egy nagy gasztronómiai hagyományokkal rendelkező dél-amerikai országot, ahol a sajátos éghajlati viszonyok következtében az alapanyagok kifogyhatatlan tárháza áll rendelkezésre, majd engedjük rá a japánokat a saját hagyományaikkal, ízeikkel és a rájuk jellemző precizitással. Bár Peru és a 19. század végétől érkező Japán bevándorlók kapcsolata nem mindig volt sikertörténet, gasztronómiai szempontból egyértelműen annak tekinthető, különösen az elmúlt bő fél évszázadban. 

Ennek köszönhetően jött létre a nikkei konyha, amely a japán gasztronómia technikáit, ételeit ötvözi a hagyományos perui fogásokkal és a helyi alapanyagok gazdagságával, ami tulajdonképpen szerény megfogalmazása annak a tárháznak, ami a dél-amerikai országban a szakácsok rendelkezésére áll. Hiszen

Peruban csak krumpliból több ezer fajtát ismernek, de szégyentelenül változatos paprikaarzenál és több száz fajta kukorica is rendelkezésre áll, hogy csak az alapokat említsük.

Egyedülálló koncepció, amit a a Tigre basilica két fiatal, ambiciózus séfje, a Michelin-csillagos külföldi éttermekben és a londoni Coyában gyakorlatot szerzett Nádudvari István és az Arany Kaviárból, a Standból és a tavaly bezárt Pasztellből ismerős Pásztor Norbert képviselnek. A hivatalos megnyitó alkalmával teszteltük az általuk megálmodott fogásokat. 

Minőségi, lelkes és ötletes ízutazáson vehettünk részt, még az az étel is izgalmas meglepetést tartogatott, ami kevésbé áll közel az ízlésünkhöz. Ez egyébként a dulce de leche (2990 Ft) desszert, ami kissé édes volt az ízlésünknek, azonban a hozzátartozó japán namelaka, a különlegesen selymes, fehér csokis szigetek állaga miatt erre is ötös alát adnánk, a tápiókapudingot mangóval (2990 Ft) pedig mindenkinek ajánljuk.

Jöjjenek a kedvenceink! A tonhalcevichénél (3990 Ft) nehezen tudunk üdítőbb fogást elképzelni a forró napokra. A ceviche Peru egyik nemzeti fogása, amelynek alapja hagyományosan a csilis-citrusos lében marinált hal, a Tigrében viszont ponzuval készül. Ennek a szósznak az alapját rendszerint szójaszósz és citrusok adják, semmihez sem hasonlítható frissessége ebben a formában is óriási kedvenccé tette a fogást.

Színes, csinos és könnyű étel a lazactataki (4290 Ft), amihez maracujás ají amarillo paprikás szószt kóstolhatunk. Az árnyalatnyi csípősség mellett szépen érvényesült a savanykás-gyümölcsös íz is. A japán konyha ízvilágát idézte a tojásos tészta misocsirkével (5680 Ft), az Angus chuck rollt (7290 Ft) csilis BBQ-szósszal pedig kellemesen egészítette ki a hozzá tálalt bébikukorica (2290 Ft) árnyalatnyi édessége. 

Aki pedig nem szeretne különlegességek közül válogatni, annak sem kell otthon maradnia, hiszen ismert magyaros fogásokkal is várnak a Tigrében, mindehhez pedig frissítő koktélokat, limonádékat, kóstolhatunk. A friss ízekhez forró hangulat dukál, az étterem belső terét ugyanis a Perun keresztül folyó Amazonas ihlette, csütörtökön és szombaton pedig élő zene kíséri a finom falatokat, Makai Lajos zongoristának köszönhetően. 

Izgalmas és üdítő estét töltöttünk a Tigrében, ahol a számtalan kellemes meglepetés mellett is igazán el tudtunk lazulni. Az ételek szintjén pedig sikerült újat mutatni a sokszínű hazai gasztronómiai kínálatban is, ha magyaros ízeket kívánunk, akkor is benézhetünk, ha pedig izgalmas, friss ételekre vágyunk nyáron is, akkor főleg itt a helyünk. 

ELÉRHETŐSÉGEK

Tigre basilica

1051 Budapest, Szent István tér 16.

(Borítókép: Trenka Attila - Tigre basilica)

Címkék