Budapestet járva mindig izgalmas helyeket és épületeket fedezünk fel, és ilyenkor hajlamosak vagyunk beleveszni a díszes homlokzatok világába, ám ezeknél még izgalmasabb, amikor bejutunk egy-egy épület lépcsőházába is. Legutóbb a diplomatanegyed egyik villáját (Benczúr utca 48.), annak meggypiros Zsolnay csempékkel teli lépcsőházát fedeztük fel.

Ha villákat szeretnénk nézegetni, nem kell feltétlenül Budára mennünk, hiszen a pesti oldalon is találunk szép számmal ilyen épületeket – elég csak a mátyásföldi villanegyedre vagy a „diplomatanegyedre” gondolni. Ezt a Benczúr utcai házat is az utóbbi környékén találjuk. A diplomatanegyed elnevezés valójában a népnyelvből jön, ugyanis a Bajza utca és a Hősök tere közötti területen számos nagykövetség található.

Szerencsések azok, akik ebben a Benczúr utcai házban élnek, ugyanis mindennap megcsodálhatják a lépcsőház meggypiros Zsolnay csempéit, beleveszhetnek a részletgazdag kovácsoltvas korlátokba, és megérezhetnek valamit abból a század eleji hangulatból, ami átjárta egykor a várost. A villát Pick Hugó építtette magának 1908-ban, és mind a megjelenés, mind az anyaghasználat az ő gazdagságát hivatott reprezentálni – kilétére pedig a kovácsoltvas kapun olvasható PH monogram a mai napig emlékezteti az arra járót. 

Címkék