Bár elrettentő lehet a közeli Amerikai Nagykövetség hatalmas kerítése és őrsége, azért ez a Perczel Mór utcai lépcsőház még épp megközelíthető, és aki bejut a kapuján, annak csodás látványban lesz része. Színes mennyezet, a mór építészetet és a zsinagógák, templomok világát idéző belső tér fogadja az itt lakókat. Bódis Krisztián fotóin most ti is megnézhetitek ezt a csodás lépcsőházat.

A Perczel Mór utcát az Újépület lebontása után, az 1890-es évek végén alakították ki, nevét pedig egy 1848–49-es hősről, Perczel Mór honvédtábornokról kapta. Az Újépület egy hatalmas erőd és laktanyaszerű katonai épület volt, ami a mai Szabadság tér területén állt, és a szabadságharc után tömegével zárták be ide a magyarokat, itt végezték ki Batthyány Lajost is.

Visszatérve az utcához és a minket érdeklő házhoz: a Perczel Mór utca 2. szám alatti épületet is Lipótváros kialakítása, rendezése idején, 1899-ben kezdték el építeni. Az épületet Gyalus László tervezte századfordulós stílusban, és a homlokzatát neoromán részletekkel tűzdelte tele. Érdekesség, hogy Gyalus tervezte a Zichy Géza utcai László-villát, amit a legtöbben csak mini-Roxfortnak hívtak.

Olyan ez a belső tér a sok márványtól és oszlopoktól, mintha egy templomtérben sétálnánk, holott az épület lakóháznak épült. Sőt, nem is akármilyennek! Visszaemlékezésekből kiderül, hogy építésekor itt a legmodernebb lift volt, az első emeleten pedig 6 szobás lakásokat alakítottak ki magas faburkolattal és 4–4,30 méteres belmagassággal. Ahogy persze haladunk felfelé, a belmagasság és a lakások mérete is csökken, de még így is jó lehetett itt élni.

Az egyik emeleten a fűtés egy bécsi kályhaépítő mester által készített, kívülről fűtött, folyton égő kokszkályha volt, amelybe ősszel begyújtottak és tavaszig égett. A meleg légcsatornákon jutott el minden helyiségbe – olvasható a Farkaslaky Erzsébet és Ráday Mihály szerkesztette Adalékok a Lipótváros történetéhez 2. című könyvben.

A földszinten működött egy King nevű cukrászda, ami a legendák szerint olyan híres volt, mint a Hauer, és rendszeresen szállítottak süteményeket az előkelőségek magánünnepségeire. Emellett 1905-től a City kávéház működött itt, amelynek belső terét Vidor Emil tervezte.

Címkék