A belvárosi környezet ellenére baráti árakon merülhetünk el az egész napos reggeli hedonista vagy egészségesebb örömeiben. Az Operaház árnyékában egy kellemes teraszon vagy a nyugis belső térben élvezhetjük a salátánkat a frissen préselt dzsússzal, vagy ha inkább az tetszik, az óriásmacaronunkat proseccóval. A jó kávé pedig alap a finomságokhoz.

Idrisz Szintia és István régóta foglalkoznak vendéglátással, a házaspárnak több mint egy évtizedes közös története alatt már nem ez az első olyan helye, amiben együtt közreműködnek. Szinti több év vendéglátós tapasztalat után végül a cukrászatban mélyült el, kezdetben tortákat készített, ám hiába élhette meg így a kreatív oldalát, hiányoztak neki a vendégek, a csevegés, a közvetlen visszajelzések, ráadásul Dunaharaszti ekkortájt sem bővelkedett specialty kávézókban, ezért döntött férjével úgy, hogy megnyitja a kis kávézót. 

Így született meg az első Kaffa a házaspár lakóhelyének közelében, Dunaharasztiban. A helyhez cukrászműhely is tartozik, itt készülnek a sütemények és a pékáruk egy része is. Néhány hete pedig megnyitották második kávézójukat – az Operaház mellett. A vendégkör persze egészen más, hiszen míg Dunaharasztiban a Kaffa a helyiek kedvence, az Operánál sok turistával, expattel is találkozhatunk, ám az árak belvárosi pénztárcával mérve egészen barátiak, így ha errefelé élünk vagy dolgozunk, akkor érdemes beugrani. 

Alapvetően nehéz a hétköznapi hedonizmusnak jobb szinonimáját elképzelni, mint hogy egy nem különösebben elszállt árú óriásmacaron társaságában proseccózgatunk az Opera tövében, erre pedig szuper lehetőséget kínál a Kaffa terasza. A belső tér is nagyon kellemes, otthonos hangulatú, egy pici galéria is tartozik hozzá, ahova elvonulhatunk, ha egy kis csendre vágyunk a pezsgő környéken. 

Szerintünk az a legjobb a helyben, hogy a reggeli és a brunch összes típusát megtaláljuk, de ez a sokféleség egyáltalán nem megy az igényesség rovására. Vannak sütemények, torták azoknak, akik egy kis édességgel tartanának szünetet, ezek a Kaffa műhelyében készülnek. Bár villásreggeli egyelőre nincs, nagyon finom szendvicseket, bageleket is kipróbálhatunk, ha pedig valami mentes, egészséges, de laktató fogásra vágyunk, akkor chiapuding, smoothie bowl és saláta is a rendelkezésünkre áll. 

A kávé persze kulcsfontosságú egy ilyen helyen. Itt két típusából választhatunk, a világos pörkölésű specialty a Casino Moccából érkezik, és sötét pörkölésűt is tartanak, amiről egy negyedik generációs olasz családi cég, a Morganti gondoskodik – mindkét esetben egy nagyon aranyos, a hely számára készült csészében kapjuk kedvenc változatunkat (eszpresszó: 750 Ft). A kávén kívül pedig helyben készült dzsúsz vagy prosecco is választható egy tökéletes reggelihez. 

Kipróbáltuk a hedonizmust és az egészséget is a Kaffában. Az óriásmacaron (1590 Ft) cuki rózsaszín, a csajos külseje mögött rejlő egyszerű tejszínhab-málna kombináció a gyerekkor ízeit idézte. A házi aranygaluska-csiga (1250 Ft) egész frissen, picit langyosan, remegősen került elő, puha, krémes és extra diós volt. Habkönnyű és vajpuha tésztáját finoman járja át a vaníliasodó, ezért mindenképp megéri betérni. Amilyen egyszerű a nutellás-török mogyorós rugelach (800 Ft) külseje, olyan kellemes meglepetés benne a pici ropogósság, a pisztáciás sajttortában (1490 Ft) pedig a krém egy nem túl édes sült sajttortaalapra kerül, igazán finom kombináció. 

A szendvicsek közül az egyik bagelt próbáltuk: kacsarilette-tel és savanyított lila hagymával (1950 Ft). Ehhez a péksüti a Budapest Bageltől érkezik, míg a rilette-et Szintiék régi, balatoni szakács ismerőse készíti, a savanyított hagymát pedig egy barátjuk; olyan hozzávalókat válogattak össze, amiket maguk is szívesen fogyasztanak. Ezenkívül glutén-, laktóz- és cukormentes verziók is akadnak a smoothie bowlok, a chiapudingok és a saláták között. 

Amilyen pici, olyan széles kört tud megszólítani ügyesen átgondolt kínálatával ez a hely, az pedig, hogy olyanok vezetik, akik szeretik a vendégeket, még barátságosabbá teszi a Kaffát. Bár az Andrássy út egy-két kivételtől eltekintve a nagy márkáké, öröm, hogy a Hajós utcában már néhány kisebb vagy speciális vendégkört vonzó vállalkozásnak is jut hely. A LoveChild, a pici hangszerbolt vagy az Ono Poké mellett a Kaffa is csatlakozott ehhez a kellemes közösséghez. 

ELÉRHETŐSÉGEK

KAFFA.Opera

Címkék