Nemrégiben újult meg a Podmaniczky Frigyes tér és az Arany János utca környéke, most pedig egy olyan kávézó érkezett ide, ami csodásan illeszkedik ehhez a kellemes, zöldebbé vált környezethez. Lassuljunk le, és maradjunk néhány percig a pillanatban, hiszen a Meronban igazán érdemes.

Nyáron fejeződött be a Podmaniczky Frigyes tér környékének teljes megújulása, már az Arany János utca is maga mögött hagyta az elmúlt évek szürkeségét, végre jólesik leülni ezen a környéken egy sütivel, kávéval. Ezt a megújulást tükrözi a tér felé eső saroképület is, ahol (az egykori BKV-pihenő helyén) 

megszületett a Meron, ami végre méltó a Hild József keze nyomát is magán viselő házhoz.

megszületett a Meron, ami végre méltó a Hild József keze nyomát is magán viselő házhoz.

A kávézó egy román franchise első külföldi egysége, a Meron 2015-ben Kolozsváron indult, ahol a specialtyláz éppúgy megszülte a maga szenvedélyes és elkötelezett arcait, mint Budapesten. A meronosok igyekeznek a maga komplexitásában megmutatni a specialtykávézást. Hiszen a kis, helyi vállalkozások, termelők felkutatása, az utazások és a megfelelő pörkölés csak részei a folyamatnak, a saját tréningeken képzett baristák, a La Marzocco kávégépek és a hangulatos belső tér is ugyanennyit tesznek hozzá az élményhez.

Budapestre egy fiatal párnak köszönhetően jutott el a brand. Pap Alexandra és Ervin éveken át dolgoztak Londonban, egészen más szakmában, Alexandra ott szerette meg és ásta bele magát a specialty kávék világába. Mivel Ervin családja Budapesten él, később gyerekeikkel együtt ideköltöztek. Alexandra nagyjából ekkortájt döntött úgy, hogy beiratkozik egy belsőépítész-tanfolyamra hazájában, Romániában. Emiatt sokat kellett Kolozsvárra utaznia, itt megismerte a Meront, ahol visszaköszönt az a szenvedélyes és profi hozzáállás, amit a londoni kávévilágban megismert és megszeretett.

A Meron (görögül napok) arra az érzésre utal, amit egy igazán jó kávé tud okozni, aminek segítségével kiszakadhatunk a mindennapok pörgéséből, a folyamatos tervezésből és aggódásból, és a pillanatnak átadva magunkat élvezhetjük a meleg ital illatát és ízét. A kényelmet, ami mindenkinek jár, és amit mindenki megengedhet magának.

Belépve letisztult belső tér fogad, a jókora ablakokon árad be a fény, az oldalsó részen néhány ajándéktárgyat, kávékat látunk, eléggé megörültünk, hogy vásárolhatunk előrecsomagolt cascarát is. A Podmaniczky tér oldalán található a bejárat, mellette jókora terasz, ám valószínű, hogy csak jövőre élvezhetjük majd, viszont egyáltalán nem bánkódtunk emiatt, ugyanis a helynek van egy szuper belső terme, ahonnan csodás kilátás nyílik a belváros egyik legbájosabb titkos kertjére. 

Senki sem gondolná, hogy a forgalmas csomópont mögött egy ilyen csendes, romantikus helyszín rejtőzhet, és bár kiülni ide nem lehet, jólesik egy kávéval szemlélődni az ablakon át.

Senki sem gondolná, hogy a forgalmas csomópont mögött egy ilyen csendes, romantikus helyszín rejtőzhet, és bár kiülni ide nem lehet, jólesik egy kávéval szemlélődni az ablakon át.

Bár a konyhára és az étvágygerjesztő brunchmenükre még várnunk kell, az indulásig sem maradunk éhesek, hiszen a közeli LUI pékség péksütijeit már itt is megkóstolhatjuk, illetve helyben készült smoothie-k is vannak.

A hangsúly azonban természetesen a remek kávén van.

A hangsúly azonban természetesen a remek kávén van.

Jelenleg négyféle világos pörkölésű single origin típust kóstolhatunk, három kolumbiai és egy kenyai ültetvényről, ezenkívül specialty teákat és forró csokit is kipróbálhatunk. A hely nemcsak akkor ideális, ha már jól ismerjük a specialty kávék világát, hanem akkor is, ha kezdők vagyunk. Kellemes, nyugodt hangulatot teremt körülöttünk a forró ital, ami külön a hely számára készült kézműves pohárban érkezik, egy QR-kód segítségével pedig még többet megtudhatunk a kávénkról.

Mi igazán elmerültünk az ízekben, és filterkávéként (1550 Ft) kóstoltuk meg a kenyai, illetve az egyik kolumbiai változatot. Az előbbinél az erős citrusos, az utóbbinál pedig a gazdag mézes-csokis ízek leptek meg. Aztán kipróbáltunk egy flat white-ot is (1280 Ft), mert szerettük volna megnézni a gyakorlott baristák lattetudományát is, ebben sem kellett csalódnunk. Aztán pedig betoltunk egy croissant-t (1050 Ft), és teljesen felfrissülve vágtunk neki a délutáni online meetingnek a kis teremben, a titkos kertet szemlélve.

Így nemcsak egy finom kávéval, hanem egy jól sikerült munkanappal is gazdagabbak lettünk, várjuk, hogy induljon a brunch, és a laptopmentessé tett, még inkább a pillanatok élvezetére biztató hétvégék egyikén is biztosan visszatérünk majd ide.

Címkék

Elérhetőségek

Meron Budapest 1051 Budapest, Arany János utca 34. Facebook-oldal Weboldal